«Ναυάγιο» στη Σύνοδο Κορυφής -Συνεχίζουν να διαφωνούν οι «27», νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου

Μετά από περίπου τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Οι «27» φαίνεται ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία και σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, θα υπάρξει νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ φαίνεται ότι συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει ταμείο ανάκαμψης, ωστόσο, υπήρχαν μεγάλες διαφορές ως προς το πεδίο εφαρμογής της συνολικής δέσμης μέτρων και ισορροπίας μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων.

Στις 6 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει σχέδιο πρότασης για έναν νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν στους ηγέτες της ΕΕ. Το χρονοδιάγραμμα δίνει στην Επιτροπή μόλις 13 ημέρες για την ανάπτυξη των σχεδίων, τα οποία αναμένεται να περιλαμβάνουν χρηματοδότηση για μια πρωτοβουλία ανάκαμψης συνολικού ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύνοδος Κορυφής: Διαφώνησε το μπλοκ του Βορρά με τον Κόντε
Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα. Όμως η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες -Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία- να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.

Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27. Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/nayagio-sti-synodo-koryfis-diafonoyn-oi-27