ΝΟΔΕ Ιωαννίνων: “Άρτος και θεάματα” η αύξηση του κατώτατου μισθού

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από την κύρωση της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κος Τσίπρας επιδιώκει για ακόμη μια φορά να αποπροσανατολίσει την ελληνική κοινωνία μοιράζοντας “άρτον και θεάματα”.

Ξεκίνησε με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Παρότι η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, οφείλουμε να επισημάνουμε μερικές αλήθειες.

Καταρχήν, πρόκειται για μια αύξηση που βασίζεται στον Ν.4173/2013 της κυβέρνησης Σαμαρά, βάσει του οποίου θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει από τις αρχές του 2017. Δυστυχώς όμως,  λόγω της οικονομικής κατάρρευσης που προκάλεσε η μοιραία διακυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη και κατόπιν η συνειδητή υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και της πραγματικής οικονομίας καθ’ ομολογίαν των κυρίων Τσακαλώτου και Χουλιαράκη, η επιβεβλημένη αυτή αύξηση καθυστέρησε 2 ολόκληρα χρόνια.

Την ίδια ώρα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ (Δεκέμβριος 2018) το 56% των νέων προσλήψεων αφορά ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ 1 στους 3 εργάζεται για €319 το μήνα.

Παράλληλα η χώρα μας είναι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ πρωταθλήτρια στην αύξηση τόσο των άμεσων όσο και των έμμεσων φόρων για το 2017.

Πέραν των όσων ήδη αναφέραμε, ο κος Τσίπρας έχει ήδη ψηφίσει τη μείωση του αφορολόγητου σε €5.681 από €8.636 σήμερα. Ως αποτέλεσμα, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού από €586 στα €650 θεωρητικά μεταφράζεται σε μια αύξηση €54,01 το μήνα σε επίπεδο καθαρών αποδοχών για ένα συμπολίτη μας, λόγω  της  μείωσης του αφορολόγητου, θα κληθεί να πληρώσει  για φόρο εισοδήματος €53,73 το μήνα, με αποτέλεσμα το όποιο όφελος να εξανεμίζεται πλήρως.

Προκειμένου λοιπόν να μειωθούν τα βάρη από τη μείωση του αφορολόγητου, η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να θεσπίσει εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% (από 22% σήμερα) για εισοδήματα έως €10.000 το χρόνο.

Ταυτόχρονα, το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών θα επιβαρυνθούν αισθητά. Χάρη στο Νόμο “έκτρωμα” του κου Κατρούγκαλου, οι ασφαλιστικές εισφορές  υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό και ως εκ τούτου θα αυξηθούν αντίστοιχα κατά 11%.

Επιπροσθέτως, λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης που θα σημάνει για εργοδότες και επιχειρήσεις η κίνηση αυτή, είναι ορατό δυστυχώς το ενδεχόμενο, αφενός να μειωθούν οι θέσεις εργασίας και αφετέρου να αυξηθεί η μερική απασχόληση.  Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν συνδέεται με αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας, ενδέχεται να πληγεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας καθώς και οι ήδη ισχνές προοπτικές ανάπτυξης.

Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία πρεσβεύει ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής που βασίζεται στην ριζική μείωση φορολογικών, ασφαλιστικών και γραφειοκρατικών βαρών προκειμένου να ανασάνει η πραγματική οικονομία, να προσελκύσει επενδύσεις και να αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξεως του 4% το χρόνο ώστε να μπορέσουν έτσι να δουν οι Έλληνες πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και να δημιουργηθούν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.