Ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει από φέτος για τα ζευγάρια

Ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα, ανεξάρτητα από το εάν το ζευγάρι επιλέξει να υποβάλει κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, θα έχει φέτος κάθε σύζυγος.

Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, το έντυπο Ε1 που θα υποβάλλουν φέτος οι φορολογούμενοι θα είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το περυσινό, με μοναδική διαφορά το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα των συζύγων.

Με τον ίδιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί φέτος και η εξόφληση του φόρου εισοδήματος, που προβλέπεται να γίνει σε τρεις ίσες, διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου.

Στη σχετική απόφαση που εξέδωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, τονίζεται ότι «σε περίπτωση που οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των συζύγων υποβάλλονται ως κοινές, δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια από τους συζύγους».

Στην περίπτωση των κοινών δηλώσεων ο φόρος προσδιορίζεται με δυο πράξεις -μια για κάθε σύζυγο, ενώ τα πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά -ή αντίστροφα- του άλλου συζύγου.

Αν προκύψουν πιστωτικά ποσά και στους δυο, τότε αυτά επιστρέφονται ξεχωριστά στον κάθε σύζυγο.