Οικ.Επιμελητήριο Ιωαννίνων: Συνάντηση με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γεώργιο Πιτσιλή, συναντήθηκαν η Πρόεδρος του 6ου  Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου και το μέλος του ΔΣ κ. Δημήτρης Λάμπρου την Κυριακή 03/12/2017.

 

Στη συνάντηση αυτή έγινε εκτενής συζήτηση για το Φορολογικό Σύστημα. Η θέση του Τμήματος Ηπείρου ήταν ότι η υπέρογκη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης (φορολογία εισοδήματος ΦΠ και ΝΠ, εισφορά αλληλεγγύης, φόροι περιουσίας, φόροι κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένου και των ασφαλιστικών εισφορών που λειτουργούν ως φορολογία) έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εισπράξεων από φόρους, όπως είναι αναμενόμενο, καθώς και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Επιπλέον, η μεσαία τάξη βάλλεται περισσότερο και έχει εξαφανιστεί, ενώ είναι η μόνη που μπορεί να επενδύσει στη χώρα. Το καθεστώς υψηλής φορολογίας λειτουργεί αρνητικά στην ρευστότητα της οικονομίας, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και αυξάνει δικαιολογημένα τη ροπή για φοροδιαφυγή.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα για την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων της περιοχής, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ευκαιρίες ανάπτυξης της Ηπείρου με την δημιουργία των νέων οδικών αξόνων.

 

Οι προτάσεις του 6ου Περιφερειακού Τμήματος του ΟΕΕ προς τον Διοικητή κ. Γεώργιο Πιτσιλή ήταν οι εξής:

  1. Υιοθέτηση ενός Φορολογικού συστήματος, το οποίο θα είναι απλό, σταθερό, δίκαιο, θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και θα υπακούει στην Συνταγματική αρχή δικαίου περί οριζοντίου και καθέτου φορολογικής ισότητας των Ελλήνων.
  2. Οι συνολικές επιβαρύνσεις (φορολογικές και ασφαλιστικές) δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 50% του εισοδήματος.
  3. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων των ακινήτων, καθώς μέχρι και σήμερα οι αντικειμενικές τιμές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις εμπορικές. Η Ήπειρος χαρακτηρίζεται από ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και είναι επί το πλείστον παραμεθόριος περιοχή.
  4. Κάθε φορά που υπάρχει τροποποίηση φορολογικού νόμου να κωδικοποιείται ο Νόμος σε ενιαίο κείμενο.
  5. Νομική Θωράκιση όλων των οικονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου και των υπαλλήλων, καθώς και νομική υποστήριξη αυτών.
  6. Διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των ελεγκτικών υπαλλήλων της ΑΑΔΕ σε περίπτωση απρόκλητων επιθέσεων και βίαιων αντιδράσεων.
  7. Διενέργεια των ελέγχων με σύγχρονα μέσα, ηλεκτρονικά από απόσταση και απρόσωπα, ώστε να διασφαλίζονται οι σωστές σχέσεις φορολογουμένων και φορολογούσας αρχής.
  8. Αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης όλων των βαθμίδων των υπαλλήλων των οικονομικών υπηρεσιών, με καθαρά επιστημονικά κριτήρια και με προτεραιότητα τους πτυχιούχους των Οικονομικών σχολών έναντι όλων των υπολοίπων.
  9. Το όριο για το ειδικό καθεστώς των Μικρών επιχειρήσεων (απαλλαγή από ΦΠΑ) να ανέλθει στο ποσό των 25.000 € ώστε να προσαρμοστεί με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.