Οι Βρετανοί ψηφίζουν για Brexit ή Bremain, ιστορικό δημοψήφισμα

Έφτασε η στιγμή για το πιο κρίσιμο δημοψήφισμα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εκατομμύρια Βρετανούς να οδηγούνται στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους.

Στην ψηφοφορία που θα διαρκέσει από τις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος έως τα μεσάνυχτα, οι Βρετανοί καλούνται να αποφασίσουν στο ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;».

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση αυτή προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής. Να σημειωθεί εδώ ότι στην Ουαλία, τα ψηφοδέλτια θα είναι εγγεγραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.

Πάντως, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Μεγάλη Βρετανία για μια απο τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα εκλογικό derby, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ένα  προβάδισμα στο Bremain μεν, οριακό δε, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να προβλέπεται να εξελιχθεί σε θρίλερ.Όλες οι Ευρωπαικές χώρες, η καθεμία για τους δικούς της λόγους περιμένουν με αγωνία την απόφαση των Βρετανών, η οποία ενδεχομενως να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ε.Ε.