Οι καθημερινές «βόλτες» των Κουκάλογων στον ηπειρώτικο ουρανό

Οι απειλούμενοι γύπες – σύμβολο της ηπειρώτικης φύσης μας τιμούν και φέτος με την παρουσία τους

Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται ως μια από τις πιο δραστήριες των τελευταίων ετών για τους Ασπροπάρηδες (Κουκάλογα), τους απειλούμενους γύπες της Ηπείρου, καθώς η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία έχει δεχθεί πολλές αναφορές για την παρουσία δύο πουλιών στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας. Οι πληροφορίες αυτές δεν αφορούν άλλον παρά το πιο γνωστό Κουκάλογο της Ηπείρου, τον διάσημο Ασπροπάρη «Αώο» και το ταίρι του!

Ο «Αώος» για ακόμη μία χρονιά, πιστός στο ετήσιο ραντεβού του μαζί μας, έφτασε στα ημιορεινά της Ηπείρου τον Μάρτιο, διανύοντας περισσότερα από 6.000 χλμ. και έχοντας διασχίσει 8 χώρες, για να φωλιάσει μαζί με το ταίρι του στην ίδια φωλιά, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο «Αώος» κινείται σε μια διευρυμένη ζώνη στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, στην κοιλάδα του ποταμού Αώου από την Κόνιτσα έως την Πρεμετή.

Χάρη στον δορυφορικό πομπό που φέρει στην πλάτη του, που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τις μετακινήσεις του, αλλά και βάσει των καταγραφών της ομάδας πεδίου της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και τις μαρτυρίες των τοπικών κατοίκων, ο «Αώος» φαίνεται πως επισκέπτεται τακτικά τόσο τον σταθμό τροφοληψίας (ταΐστρα) της Κόνιτσας, όσο και καθημερινά την ευρύτερη περιοχή για να τραφεί.

Η συγκεκριμένη ταΐστρα κατασκευάστηκε το 2016 στο πλαίσιο του προηγούμενου Προγράμματος LIFE για τον Ασπροπάρη, με κύριο σκοπό ο «Αώος» και το ταίρι του, και τυχόν άλλοι διερχόμενοι Ασπροπάρηδες από την περιοχή, να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ασφαλή, απαλλαγμένη από δηλητήρια, τροφή κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ή της μεταναστευτικής περιόδου. Φυσικά, από τη λειτουργία της ταΐστρας επωφελούνται και άλλα σπάνια και προστατευόμενα είδη αρπακτικών πουλιών της περιοχής. Ο ανεφοδιασμός της ταΐστρας γίνεται σε συνεργασία με κτηνοτρόφο μέλος του Δικτύου ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα που δραστηριοποιείται στην Ήπειρο, ενώ ο χώρος παρακολουθείται συνεχώς με ειδικές κάμερες που ενεργοποιούνται με την κίνηση.

Με μόλις τέσσερα ζευγάρια να απομένουν στη χώρα, ο πληθυσμός των Ασπροπάρηδων στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και γι’ αυτό κάθε παρατήρηση και πληροφορία για το είδος στην Ήπειρο, αλλά και οπουδήποτε άλλου στη χώρα, είναι πολύτιμη. Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία ευχαριστεί θερμά όλους όσους μας ενημερώνουν για την παρουσία των πουλιών και ευχόμαστε να έχουμε ακόμη περισσότερες μαρτυρίες ανθρώπων που θα έχουν την τύχη να απολαμβάνουν τη θέα των Κουκάλογων στον ηπειρώτικο ουρανό. Για να γίνει όμως αυτή η ευχή πραγματικότητα, καλούμε όποιον/α εντοπίσει δηλητηριασμένα ζώα ή δολώματα (φόλες) στην ύπαιθρο να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρμόδιες αρχές, με σκοπό την άμεση λήψη μέτρων για την απομάκρυνσή τους από τη φύση:

ü 1591 Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας: Καθημερινά 8:00-22:00 & Σαβ/κο 10:00-20:00

ü Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου: 26530 22245, 26530 22241 & 26530 22283 (καθημερινά & Σαβ/κο 09:00-15:30)

ü Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας: 210 8228704 & 210 8227937 (καθημερινά 9:00-17:00).