Οι τελικές εισφορές που θα πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες

Ελάχιστη εισφορά 85,95 ευρώ και 157,95 ευρώ υποχρεούνται να πληρώνουν οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αντίστοιχα, από αυτό τον μήνα και κάθε μήνα στον ΕΦΚΑ, ανεξάρτητα αν είχαν ζημιές ή μηδενικό εισόδημα το 2016 ή κάνουν έναρξη επαγγέλματος φέτος ενώ η ανώτατη καταβλητέα εισφορά θα είναι 1.579,51 ευρώ.

Τα όρια αυτά προκύπτουν από την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου και ισχύουν ήδη από την 1/1/2017 για τα εισοδήματα του 2016 ενώ τυχόν διαφορές που θα υπάρξουν μετά τις εκκαθαρίσεις των δηλώσεων, θα αναζητούνται και θα συμψηφίζονται ισομερώς κατανεμημένες σε μηνιαία βάση έως τον μήνα Δεκέμβριο.

Το εισόδημα
Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, η ελάχιστη βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι, για μεν τους ελεύθερους επαγγελματίες με ασφάλιση άνω της 5ετίας τα 586,08 ευρώ για δε τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες τα 410,25 ευρώ. Μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του οικείου φορολογικού έτους δια του δώδεκα. Για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού, συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης. Ωστόσο:

Εάν δηλώνονται λιγότερα από τα παραπάνω ποσά, στις περιπτώσεις ζημιών ή μηδενικών κερδών ή υποχρεωτικής ασφάλισης λόγω ιδιότητας χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός άγαμου μισθωτού ηλικίας άνω των 25 ετών.

Τα 586,08 ευρώ θα ισχύουν και για τους δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και για τους υγειονομικούς που απασχολούνται χωρίς αμοιβή καθώς και σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης «έως ότου καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του φορολογητέου εισοδήματος».

Ειδικά για τους νέους επιστήμονες και τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια, στα πρώτα 5 χρόνια ασφάλισης το ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα για τον υπολογισμό των εισφορών θα είναι το 70% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού (410,25ευρώ). Το ίδιο ελάχιστο όριο εισοδήματος προβλέπεται και για κάθε μέλος οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης,

Στις περιπτώσεις που κάποιος καταβάλλει εισφορές ως μισθωτός, μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών αποτελεί το άθροισμα του εισοδήματος από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από τη δραστηριότητα ως ελεύθερου επαγγελματία.

Ποιοι πληρώνουν 20% για σύνταξη
Οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι υγειονομικοί που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση καθώς και οι δικηγόροι που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, οι ασφαλισμένοι για τους οποίους υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στον Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων του ΟΑΕΕ και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, τα μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των Ανωνύμων και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα, για την οποία τα ασκούντα αυτή πρόσωπα υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ (επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα), τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ανωνύμων Εταιρειών με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον, οι μέτοχοι των Ανωνύμων Εταιρειών, των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών, οι διαχειριστές Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων, ο μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του EOT δυναμικότητας έως και 5 δωματίων και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από 6 έως και 10 δωματίων που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, όσοι για πρώτη φορά από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 αποκτούν ιδιότητα με υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ή στο ΕΤΑΑ.

Ποιοι πληρώνουν 14% για σύνταξη
Οι αυτοτελώς απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία (αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι μελισσοκόμοι, αλιείς), οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία, αγρότες, τα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 100 kw, οι αυταπασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία που εντάσσονται σε επενδυτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι οι οποίοι, βάσει των πληθυσμιακών ή εισοδηματικών κριτηρίων που ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΓΑ, ο/η σύζυγος και τα ενήλικα τέκνα οικογένειας, σε περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης, οι μοναχοί που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες, οι οποίοι έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση και όσοι για πρώτη φορά από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 και μετά κάνουν έναρξη εργασιών ή δραστηριοτήτων εμπίπτοντας σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.

ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

• Η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για τη σύνταξη (20%) και την ασθένεια (6,95%) των ελεύθερων επαγγελματιών υπολογίζεται με βάση τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό των 586,08 ευρώ και θα είναι 157,95 ευρώ (117,22 ευρώ για τη σύνταξη + 40,73 ευρώ για την ασθένεια).

• Η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες με ασφάλιση κάτω της 5ετίας έχει χαμηλότερο ποσοστό για τη σύνταξη (14%) και μικρότερη βάση υπολογισμού (το 70% του κατώτατου μισθού, δηλαδή τα 410, 25 ευρώ) και θα είναι 85,95 ευρώ (57,44 ευρώ για τη σύνταξη + 28,51 ευρώ για την ασθένεια).

• Η ανώτατη μηνιαία εισφορά για όλους υπολογίζεται στο 10πλάσιο του νομοθετημένου κατώτατου μισθού (5.860,80 ευρώ) και θα είναι 1.579,51 ευρώ (1.172,16 ευρώ για τη σύνταξη + 407,35 ευρώ για την ασθένεια).

 

Απλήρωτες παραμένουν 123.000 επικουρικές συντάξεις

Απλήρωτες, για άγνωστο χρονικό διάστημα, θα παραμείνουν 123.000 επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν για δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια καθώς το ΕΤΕΑΕΠ δεν εντάχθηκε στο σχέδιο αποπληρωμής υποχρεώσεων των Ταμείων, δηλαδή 95.000 καθυστερούμενων κύριων συντάξεων, 24.500 εφάπαξ και μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από αυτό το μήνα, ξεκίνησε η χρηματοδότηση του ΕΦΚΑ με περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα με σκοπό να εξοφληθεί το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2017. Έως τον Ιούνιο 2017 θα έχει πληρωθεί το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων, που υπολογίζονται σε 24.500 ενώ τον Δεκέμβριο το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων χρηματοδοτήθηκε με 85 εκατομμύρια ευρώ και εξόφλησε 23.850 μερίσματα.

Χθες το ΓΛΚ ανακοίνωσε ότι με την σύνταξη μηνός Φεβρουαρίου 2017 (κατάθεση την 29 Ιανουαρίου) θα πληρωθούν και «νέοι» συνταξιούχοι με πρωτόκολλα μέχρι το καλοκαίρι του 2016 πλην των περιπτώσεων που «χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης» (είναι προς επεξεργασία οι συντάξεις τους).

imerisia.gr