Την Τρίτη 29/11 οι αρχές της Κολομβίας ανακοίνωσαν την συντριβή αεροσκάφους της πτήσης τσάρτερ CP-2933 με 72 επιβάτες και 9 μέλη πλήρωμα. Εκ των οποίων, 42 ήταν της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βραζιλιάνικης Σαπεκοένσε : 23 ποδοσφαιριστές, οκτώ μέλη της διοίκησης της, 21 δημοσιογράφοι και τρεις φιλοξενούμενοι του συλλόγου. Από τους συνολικούς 81 επιβαίνοντες, μόνο 5 διασώθηκαν. Πρόκειται για τον αμυντικό Άλαν Ρούσελ και τους τερματοφύλακες Ντανίλο και Τζάκσον Φόλμαν. Εκτός αυτών, διασώθηκαν επίσης οι επιβάτες Ραφαέλ Κορέα Γκομπάτο και Χιμένα Σουάρες.  aeroporiko-dystychima-sapekoense-1Το πλέον ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι οι ομάδα ταξίδευε στην Κολομβία και συγκεκριμένα στο Μεδεγίν για να παίξειστον τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα κόντρα στην Ατλέτικο Νασιονάλ.

Τα αίτια

Το αεροπλάνο είχε ξεκινήσει από το αεροδρόμιο του Σάο Πάουλο, έκανε στάση στο “Santa Cruz de la Sierra” της Βολιβίας και από εκεί απογειώθηκε με τελικό προορισμό την Κολομβία. Ωστόσο δεν έφτασε ποτέ, καθώς συνετρίβη στο Σέρο Γκόρντο, κοντά στην πόλη Λα Ουνιόν. Ο λόγος καταλογίζεται σε έλλειψη καυσίμων. Χαρακτηριστικά τα λόγια του βολιβιανού κυβερνήτη Μιγκέλ Κουιρόγκα :

info-queda-aviao-chapecoense_b«Κυρία, πλήρης διακοπή λειτουργίας των οργάνων στην πτήση 933 της LAMIA, υπάρχει πλήρης διακοπή των ηλεκτρονικών συστημάτων, είμαστε χωρίς καύσιμα», ενώ απευθύνεται προς τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της πόλης Μεδεγίν, σε ηχητικό ντοκουμέντο που προβλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

 

 

 

 

 

Η λίστα διευρύνεται 

Πρόκειται λοιπόν και για ένα ακόμη αθλητικού χαρακτήρα αεροπορικό δυστύχημα, που έρχεται να προστεθεί σε αυτές του παρελθόντος.

Πιο σημαντικές είναι αυτή της 4ης Μαϊου του 1949  όταν το αεροσκάφος που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα Τορίνο FC, πρωταθλήτρια Ιταλίας, συνετρίβη στην περιοχή Σουπέργκα, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τότε οι περισσότεροι παίκτες της Τορίνο απάρτιζαν τον κύριο κορμό της εθνικής Ιταλίας. Την συντριβή ακολούθησε πυρκαγιά, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο όλων των επιβαινόντων. Εννέα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 6 Φεβρουαρίου 1958 θα συμβεί το πιο γνωστό αεροπορικό δυστύχημα όσο αφορά τον αθλητισμό. Οκτώ παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκουν τραγικό θάνατο (μαζί με άλλους 13 ανθρώπους), κατά την συντριβή του αεροπλάνου που τους μετέφερε και κατά την απογείωση από το αεροδρόμιο του Μονάχου.

Να σημειωθεί ότι το δυστύχημα έχει ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα.