Ο 12ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων των ρεκόρ

Με ρεκόρ αγώνα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες σημαδεύτηκε ο 12ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων, στον οποίο συμμετείχαν 1.100 δρομείς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έτρεξαν περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας, σε μια διαδρομή που δίκαια έχει χαρακτηριστεί η ομορφότερη της Ελλάδας.

Νικητής ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, στην επιστροφή του στον Γύρο Λίμνης, καθώς συμμετέχει πλέον σε ορεινούς δρόμους, ο οποίος κάλυψε τη διαδρομή των 30 χλμ. σε 1:39:35, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της πιστοποιημένης διαδρομής, που κρατούσε από τον 9ο Γύρο Λίμνης ο Μιχάλης Παρμάκης με 1:43:26, και φτάνοντας πολύ κοντά στο να σπάει και το ρεκόρ στη διαδρομή πριν πιστοποιηθεί, που κατέχει ο ίδιος από τον 5ο Γύρο Λίμνης με 1:38:21.

Δεύτερος ήταν ο Γιώργος Μενής με χρόνο 1:41:22, κατεβάζοντας 5 λεπτά τον περσινό του χρόνο, που τον είχε φέρει στην 3η θέση, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε ο περσινός νικητής Γιάννης Κρέκας με 1:46:02.

Στις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Ράνια Ρεμπούλη με χρόνο 1:55:13, καταρρίπτοντας τόσο το περσινό ρεκόρ στην πιστοποιημένη διαδρομή της Ντενίζ Δημάκη, που είχε σημειώσει χρόνο 2:01:51, όσο και αυτό πριν η διαδρομή πιστοποιηθεί από την AIMS/IAAF της Μάγδας Γαζέα, με 1:56:23 στον 6ο Γύρο Λίμνης.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Βασιλική Καραγεωργάκη, με χρόνο 2:04:13 και τρίτη ήταν η Παρασκευή Χασάνου, που τερμάτισε σε 2:20:44.

Στον αγώνα των 10 χλμ., στον οποίο συμμετείχαν 450 δρομείς, πρώτος τερμάτισε και φέτος ο Νάσος Μπαρμπαγιάννης  με χρόνο 32:43, δεύτερος ο Σταύρος Γκίνης (33:09) και τρίτος ο Βασίλης Τσιρώνης (33:54). Στην κατηγορία των Γυναικών πρώτη τερμάτισε η Μαργαρίτα Ντίνα σε χρόνο 37:53, δεύτερη η Ειρήνη Ρία Μιχάλα (37:59) και τρίτη η Κορίνα Παππά (44:12).

Παρά τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που καταπόνησαν τους 1.500 αθλητές, οι δρόμοι τόσο των 30 όσο και των 10 χλμ. ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικοί, κυρίως για όσους δοκίμασαν τις δυνάμεις τους ενόψει του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ενώ και οι υπόλοιποι αισθάνθηκαν την ικανοποίηση να τερματίσουν σε έναν απαιτητικό αγώνα, με πολυπληθή συμμετοχή. Συμπαραστάτες τους οι περισσότεροι από 300 εθελοντές, που αναπτύχθηκαν στους έντεκα σταθμούς τροφοδοσίας και κατά μήκος της διαδρομής, αλλά και οι πολλοί θεατές, που βρέθηκαν στον δρόμο για να τους χειροκροτήσουν.

Την εκκίνηση στον Γύρο Λίμνης των 30 χλμ. και στα 10 χλμ, έδωσαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, που στάθηκαν στα μηνύματα που εκπέμπει για την ανάγκη προστασίας της Παμβώτιδας και έδωσαν συγχαρητήρια στη διοργάνωση για τα όσα έχει πετύχει. Τα συγχαρητήρια περίσσεψαν και από την πλευρά των αθλητών στις δηλώσεις τους, που τόνισαν πως πρόκειται για έναν από τους καλύτερους αγώνες της Ελλάδας, που δίκαια συγκεντρώνει κάθε χρόνο και περισσότερους αθλητές.

Η μεγάλη γιορτή του 12ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων έκλεισε με τις απονομές των κυπέλων, των μεταλλίων αλλά και των χρηματικών επάθλων για τους τρεις νικητές της γενικής κατάταξης ανδρών και γυναικών, με αθλοθέτη και φέτος τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου Μαρία Μυζήθρα και ο γενικός γραμματέας Παύλος Χήτας παρέδωσαν τις επιταγές των 600, 300 και 150 ευρώ, αντίστοιχα.

Τις απονομές στους νικητές του Γύρου Λίμνης των 30 χλμ. έκαναν  ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο εκτελεστικός σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου Βασίλης Τσουκανέλης, ενώ στους νικητές των 10 χλμ. και στις ηλικιακές κατηγορίες τις απονομές έκαναν εκπρόσωποι των  φορέων και των χορηγών, που στήριξαν πολύπλευρα τη διοργάνωση.

Όλοι οι νικητές στέφθηκαν με στεφάνια ελιάς, που δημιούργησαν τα παιδιά του Ποσειδώνα, σε μια δράση που πραγματοποίησε ο Όμιλος με το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Φυσικά, όλοι οι συμμετέχοντες στους αγώνες των 5, 10 και 30 χλμ. πέρασαν στον λαιμό τους το συλλεκτικό μετάλλιο, που φιλοτέχνησε ο φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βαγγέλης Χαλκιάς, ο οποίος παρέλαβε και αυτός ένα αναμνηστικό βραβείο με το μετάλλιό του από τη διοργάνωση, ανεβαίνοντας στο βάθρο των νικητών μαζί με τον καθηγητή Γλυπτικής Χρήστο Σκαλκώτο.

Ο 12ος Γύρος Λίμνης διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Όμιλο Ποσειδών και την ΑΜΚΕ Limni, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου και μεγάλο χορηγό τη Βίκος Α.Ε..

Επίσημοι χορηγοί του 12ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων ήταν η Garmin, η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και ο ΑΠΣΙ «Πίνδος», υποστηρικτές η Saucony, η Counterpain, η Autolinea-Kia Motors που ήταν πλοηγός του αγώνα με το νέο KIA Stronic, η Wapp Development House, που έχει τη στήριξη της ιστοσελίδας www.ioanninalakerun.gr, στο οποίο ήδη έχει αναρτήσει τα προσωρινά αποτελέσματα η εταιρεία χρονομέτρησης All About Running, τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, η Barilla, η Nomad Honey και το Σπήλαιο Περάματος. Ο αγώνας καλύφθηκε τηλεοπτικά από την Nova και την ΕΡΤ, που ήταν μεγάλοι χορηγοί επικοινωνίας.

Εκτός από τους εθελοντές του Α.Ο Ποσειδών και συλλόγων της πόλης, σε συνεργασία με τα μέλη του Σώματος Εθελοντών, Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και ιδιαίτερα το τμήμα Τροχαίας, το ΕΚΑΒ, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών και η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Ιωαννίνων φρόντισαν για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση αθλητών και συνοδών, ενώ την ιατρική κάλυψη του αγώνα είχε η Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.