Πάνω από 1300 πολίτες σε ένα χρόνο έχει εξυπηρετήσει το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αρταίων

Απολογιστική εκδήλωση για τον ένα χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αρταίων πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του Κέντρου, το οποίο αποτελεί έναν κόμβο ενημέρωσης για όλες τις κοινωνικές δράσεις που υπάρχουν στην Άρτα.

«Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο είναι ιδιαίτερα σημαντικές προς τους απόρους συμπολίτες μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και συνέχισε: «Θα ήθελα να εξάρω το έργο που γίνεται στις κοινωνικές δομές μας και για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους υπαλλήλους του Κέντρου και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Ως Δήμος απλώνουμε ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έτσι, εκτός από το Κέντρο Κοινότητας λειτουργούμε επίσης το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο, Συσσίτιο και Κοινωνικό Φαρμακείο, ενώ έχουμε μειώσει τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης στους απόρους συμπολίτες μας, καθώς και σε πολυτέκνους, τριτέκνους, ΑμεΑ και στις  μονογονεϊκές οικογένειες κ.α. Λειτουργούμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης μέσα από τη Δομή του Κέντρου Κοινότητας, διανέμουμε τρόφιμα σε απόρους, θεσπίσαμε και λειτουργούμε το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι με πάνω από 400 ωφελούμενους και πολλές ακόμη δράσεις. Επόμενος στόχος μας είναι η δημιουργία Κέντρου Αλτσχάιμερ, καθώς και η δημιουργία Κέντρου Κοινότητας για τους Ρομά».

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Λαμπρινή Ρίζου, Δικηγόρος, Σοφία Μωραΐτη Κοινωνική Λειτουργός και Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού του Δήμου Αρταίων, Τριανταφύλλου Γεωργία, Κοινωνική Λειτουργός (Συντονίστρια Κέντρου Κοινότητας), Παπαδημητρίου Ιωάννα Κοινωνική Λειτουργός, Ρουμπάκη Ειρήνη-Ελένη Ψυχολόγος.

Να σημειωθεί, ότι το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου λειτουργεί στο ισόγειο του Δημαρχείου και από τον Αύγουστο του 2017 που ξεκίνησε τη λειτουργία του έχει εξυπηρετήσει πάνω από 1331 συμπολίτες μας. Η λειτουργία του είναι εξασφαλισμένη μέσω του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό  172.800€ και συμπεριλαμβάνεται στον γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου Αρταίων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής για τις ευάλωτες ομάδες του Δήμου.

Η χρονική διάρκεια λειτουργίας του Κέντρου είναι για 3 έτη και έχει ως στόχο την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και την ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης του «Κέντρου Κοινότητας».  Ωφελούμενοι/ες της πράξης είναι όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Αρταίων, και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)», καθώς και μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά, άνεργοι και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως περιγράφονται στο «Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη.

Στελεχώνεται με 2 κοινωνικούς λειτουργούς και μια ψυχολόγο (η πρόσληψη τους έγινε με προκήρυξη με κριτήρια ΑΣΕΠ). Η δομή λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2681362109 και το email [email protected].