Παράταση στη διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη Λίμνη Παμβώτιδα και τα Ιωάννινα

Παράταση έως την 1η Μαρτίου στη διαβούλευση για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» της Λίμνης Παμβώτιδας και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων δόθηκε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά.

 

Η ΕΠΜ Ιωαννίνων, που πλέον εξομοιώνεται ως προς το χρόνο διαβούλευσης με την αντίστοιχη των Κυκλάδων, θα καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, με σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική και ανθρωπογενή δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές. Η πρώτη έκταση 26.000 στρεμμάτων, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο Δήμο Ιωαννιτών και η δεύτερη έκταση 225.000 στρεμμάτων, στους Δήμους Ιωαννιτών, Δωδώνης και Ζίτσας στην οποία περιλαμβάνεται το Περιαστικό Δάσων Ιωαννίνων.

Ιδιαίτερης σημασίας και οι δύο περιοχές, καθώς απαντώνται σε αυτές σημαντικά είδη άγριας πανίδας, ορνιθοπανίδας, ενδημικών και ευρύτερα ενδημικών ειδών ιχθυοπανίδας, μεταξύ των οποίων και απειλούμενων όπως ο Λύκος, ο Βάτραχος της Ηπείρου (Pelophylax epeiroticus), το Κιρκινέζι (Falco naumanni) και το Ορθόπτερο (Chorthippus lacustris).

Να σημειωθεί ότι παρότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν συνολικά στο Νομό Ιωαννίνων, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη δεν επηρεάζει τον αστικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Παρατείνεται η διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του τόπου μας ώστε να ενισχυθεί η φωνή και η συμμετοχή των συμπολιτών μας σε αυτή. Μετά την περάτωση της διαβούλευσης, θα ακολουθήσει το Προεδρικό Διάταγμα και η εκπόνηση των Σχεδίων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Με την αρωγή των θεσμών και της τοπικής κοινωνίας, προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον ενώ παράλληλα στηρίζουμε την ανάπτυξη της οικονομίας».

 

Η δημόσια διαβούλευση για την ΕΠΜ γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://ypen.gov.gr/diavouleusi.