Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών: 2ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει το Φεστιβάλ θερινού Κινηματογράφου (2nd Ioannina Open Air Film Festival).
Όπως αναφέρει ο εμπνευστής του φεστιβάλ, σκηνοθέτης Βασίλης Δούβλης,  «Από τις 14 έως τις 17 Ιουλίου όλη η πόλη θα μετατραπεί  σ’ ένα τεράστιο θερινό σινεμά, καθώς τέσσερις βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν, σε πρώτη προβολή, σε τέσσερις εμβληματικούς χώρους, που ταιριάζουν με το θέμα και την αισθητική της κάθε ταινίας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το Ioannina Open Air Film Festival είναι  ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό event, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός στην πόλη μας».
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής ταινίες:
Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016, Λιθαρίτσια
Ρασομόν του Ακίρα  Κουροσάβα
Ιαπωνία, 1950, διάρκεια: 88΄
με τους Τοσίρο Μιφούνε, Ματσίκο ΚίοΜασαγιούκι Μόρι.
Η  ιστορία ενός βιασμού και μιας δολοφονίας στην μεσαιωνική Ιαπωνία και η αναζήτηση της αλήθειας μέσα από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Μια θρυλική ταινία, μια ταινία σταθμός για τον παγκόσμιο κινηματογράφο, που τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, το 1951, αλλά και με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Το Ρασομόν, χάρη στην πρωτοποριακή κινηματογραφική του φόρμα, άσκησε σημαντική επίδραση στο σύγχρονο κινηματογράφο και επηρέασε το έργο πολλών δημιουργών μέχρι τις μέρες μας.
Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016, Πλατεία Μαβίλη
Μακριά από τους Ανθρώπους του Νταβίντ Ελοφέν
Γαλλία, 2014, διάρκεια: 101′
 με τους: Βίγκο Μόρτενσεν,  Ρεντά Κατέμπ, Άντζελα ΜολίναΒενσάν Μαρτέν.
Μουσική:  Νικ Κέιβ και Γουόρεν Έλις.
Το 1954, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της Αλγερίας κι ενώ έχει ξεκινήσει ο αντιαποικιακός αγώνας ενάντια στους Γάλλους, ένας Γάλλος δάσκαλος αναλαμβάνει να συνοδεύσει έναν ντόπιο που κατηγορείται για φόνο, μέχρι την κοντινή πόλη για να δικαστεί.
Βασισμένη στο διήγημα του Αλμπέρ Καμί, Η Φιλοξενία, η ταινία τιμήθηκε με 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας (2014).
Σάββατο 16 Ιουλίου 2016, Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων
Ο Γιος του Σαούλ του Λάζλο Νέμες
Ουγγαρία, 2015, διάρκεια: 107΄
με τους: Γκέζα Ρέριγκ, Λαβέντε Μόλναρ,  Ουρς Ρεχν.
Στο Άουσβιτς του 1944,  ο Σαούλ, ένας Εβραίος κρατούμενος  sonderkommando, που  αναγκάζεται να βοηθάει τους ναζί στην εξόντωση των συμπατριωτών του, αποφασίζει να θάψει, με κάθε κόστος, το πτώμα ενός παιδιού που πιστεύει πως είναι δικό του.
Η ταινία τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών (2015) και με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (2016).
Κυριακή 17 Ιουλίου 2016 Κεντρική Πλατεία,  δίπλα στην «Όαση»
Ψάχνοντας τον Sugar Man, ντοκιμαντέρ του Μάλικ Μπεντζελούλ
Σουηδία, 2012, διάρκεια: 86΄
Δυο Νοτιοαφρικανοί θαυμαστές του αποφασίζουν να αναζητήσουν τον Σίξτο Ροντρίγκεζ, τον μεγαλύτερο ροκ σταρ της δεκαετίας του ’70 στην πατρίδα τους, αλλά παντελώς άγνωστο στην Αμερική.
Η ταινία τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ (2013) και δεκάδες  βραβεία σε πολλά  φεστιβάλ.