Ποια έργα για Αυτοκινητόδρομους έμειναν αιώνιες μακέτες

Το Ιωάννινα-Κακαβιά σε πρώτο πλάνο....

Δύο χρόνια πέρασαν από την ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας. Σήμερα μας απασχολούν επίσης με την κατασκευή και τον διαγωνισμό τους, το Λαμία-Ξυνιάδα του Ε65, το Πάτρα-Πύργος και ο ΒΟΑΚ. Στο επίπεδο των εξξαγγελιών, έχουμε πολλούς άξονες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και τις περισσότερες φορές, χάθηκαν στα συρτάρια Υπουργείων, φορέων και Βρυξελλών.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι προφανώς ότι υπάρχουν μαζί με αυτούς τους δρόμους και κάποιοι άλλοι αυτοκινητόδρομοι, συνήθως φυσική συνέχεια των παραπάνω που για κάποιους λόγους, σοβαρούς ή μή δεν έχουν καταφέρει να βγουν κερδισμένοι στο παιχνίδι της χρηματοδότησης και ενώ τράβηξαν πάνω τους τα φώτα τη δημοσιότητας θα χρειαστεί να περιμένουμε (αρκετά;) μέχρι να τα δούμε να υλοποιούνται.

1.ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΚΑΚΑΒΙΑ
Η περίπτωση αυτού του αυτοκινητόδρομου, φυσική συνέχεια της Ιόνιας Οδού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο πως αντιμετωπίζουμε στρατηγικά τις επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής. Ο συγκεκριμένος δρόμος βελτιώνει και αναβαθμίζει την κεντρική οδική αρτηρία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας με χιλιάδες διελεύσεις καθημερινά. Ενώ το έργο είναι ώριμο μελετητικά, βρέθηκε εκτός ΕΣΠΑ 2014-2020 και οι πιθανότητες να το δούμε να υλοποιείται είναι περιορισμένες ενώ σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα περιλαμβάνεται στις περίφημες προτάσεις της Νέας Οδού για την επέκταση της Ιόνιας Οδού. Μέχρι σήμερα πάντως αυτό το έργο, ίσως το πιο σημαντικό σε όλη τη λίστα φαίνεται να βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση.

2.ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΘΗΒΑ-ΥΛΙΚΗ
Ο αυτοκινητόδρομος αυτός είναι η λεγόμενη Μεγάλη Παράκαμψη Αττικής. Ο στόχος ήταν να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Εθνική Οδό Αθήνα-Θήβα-Υλίκη ενώ θα μείωνε την απόσταση προς το Θριάσιο Πεδίο, το Λιμάνι του Πειραιά και την Πελοπόννησο κατά 50χλμ περίπου. Το έργο ξεκίνησε την προσπάθεια να δημοπρατηθεί ως έργο παραχώρησης αλλά το 2015 ακυρώθηκε καθώς υπήρχε η βεβαιότητα ότι θα υπήρχαν σοβαρά αιτήματα αποζημίωσης σε τουλάχιστον 2 “ανταγωνιστικούς” αυτοκινητόδρομους.

Η Ν.Δ. στην πρόσφατη παρουσίαση των υποδομών της το είχε ως την κορωνίδα των νέων έργων ενώ και το Υπουργείο Υποδομών δείχνει να το υπολογίζει σοβαρά. Προς το παρόν ξεκουράζεται ως μακέτα στα συρτάρια του Υπουργείου παρά την αναγκαιότητα κατασκευής του.

3.ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΕΥΞΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ίδια περίπτωση με παραπάνω. Ξεκίνησε διαγωνισμός το 2013, ακυρώθηκε το 2015. Για 3 χρόνια έμεινε στα σκοτάδια και το 2018 άρχισε να διεκδικείται και πάλι η πατρότητα του. Ποιανού είναι αυτό το έργο;;; Διάφορες προτάσεις έχουν ήδη κατατεθεί, προταθεί. Με μαρίνα ή χωρίς μαρίνα, κοντά στην πόλη της Λευκάδας ή νοτιότερ, με σύμβαση παραχώρησης ή ως δημόσιο έργο. Πολλά από αυτά τα φιλοσοφικά ερωτήματα έχουν μείνει αναπάντητα, η πρόχειρη γέφυρα που ενώνει το νησί με την υπόλοιπη χώρα αναστενάζει τα καλοκαίρια και οι νέοι δρόμοι στέλνουν όλο και περισσότερα οχήματα στο νησί. Καμιά βιασυνη, η μακέτα αυτή θα μας απασχολεί για τα επόμενα χρόνια..

4.ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ
Εδώ ότι και να πούμε είναι λίγο. Με μία αρχική χάραξη που περνούσε μέσα από το οικοσύστημα του Καϊάφα, απέσπασε το ωραιότατο κόκκινο φως από την ΕΕ. Η επόμενη πράξη του δράματος ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη. “Αποβλήθηκε” από την παραχώρηση για την Ολυμπία Οδό το 2013 και τώρα αντιμετωπίζει το μέλλον με …απορία.

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει, αν θα γίνει και κυρίως έχοντας καλύψει τα πρώτα 2 κριτήρια, πότε θα γίνει. Η βόρεια συνέχεια της Ολυμπίας Οδού (Πάτρα-Πύργος) είναι σε φάση δημοπράτησης-υλοποίησης ενώ η νότια συνέχεια Καλό Νερό-Τσακώνα είναι σε μελέτες και αναζητά χρηματοδότηση. Από τα έργα που παρουσιάζουμε είναι το φαβορί για την μακέτα της δεκαετίας….

5.ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ
Έχουμε δει τα πάντα. Να επεκτείνεται βόρεια του Υμηττού, νότια του Υμηττού, διαμέσω του Υμηττού, να φτάνει στη Ραφήνα, στη Λ.Κύμης, να κατεβαίνει και να ανεβαίνει στο Νομό Αττικής. Τελικά από όλες τις εκδοχές επέκτασης της Αττικής Οδού, αναζητούνται κεφάλαια για επέκταση μέχρι το Λαύριο και μία σήραγγα μέχρι τη Λ.Βουλιαγμένης. Τα υπόλοιπα έμειναν μακέτες που μας έκαναν να χαρούμε όταν παρουσιάστηκαν, όταν εξαγγέλθηκαν και μετά τις ξεχάσαμε. Για αυτό είπαμε να τις θυμηθούμε σήμερα….

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter