Πολίτες για την ανατροπή: Διαπιστώσεις και καθήκοντα μετά τις εκλογές στην ΠΕΔ

Έγιναν την Κυριακή οι εκλογές για την ΠΕΔ Ηπείρου και την εκλογή αντιπροσώπων στην ΚΕΔΕ. Από τις διεργασίες που προηγήθηκαν των εκλογών αλλά και από τα αποτελέσματα της κάλπης εξάγονται ορισμένες χρήσιμες διαπιστώσεις:
• Η κυριαρχία της Δεξιάς στην συγκρότηση των οργάνων της Τ.Α είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Μάλιστα μέσα από παρασκηνιακά παιγνίδια προσωπικών ανταγωνισμών και παραγοντισμού, που κυριάρχησαν στο διάστημα προ των εκλογών είχαμε την επικράτηση νέων ομάδων. Γεγονότα που προοιωνίζονται δυσάρεστες εξελίξεις για το μέλλον της Τ.Α με κυρίαρχο τον αυταρχισμό και την σύμπραξη με ιδιωτικά συμφέροντα, πανέτοιμα να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τους προϋπολογισμούς των δήμων.
• Μέσα στις συνθήκες αυτές είναι ελπιδοφόρο ότι δυνάμεις που κινούνται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και της κεντροαριστεράς βρήκαν σημεία επαφής και προχώρησαν σε συνεργασία, που αποτελεί την αφετηρία για γόνιμες συγκλίσεις και προοδευτικές πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα.
• Είναι θλιβερό που σε αυτές τις διεργασίες στάθηκε απέναντι η αυτοδιαφημιζόμενη και ως “προοδευτική” παράταξη της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ του Δημάρχου Μ. Ελισάφ. Η «ανεξάρτητη» παράταξη που κατά δήλωσή της συγκροτείται από άτομα που ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, σε όλα τα επίμαχα θέματα «γέρνει» Δεξιά. Συστρατεύτηκε για μια ακόμη φορά με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και εξέλεξε αντιπροσώπους στην ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ «απορρίπτοντας τα κόμματα και επιλέγοντας την Αυτοδιοίκηση».
Τα γεγονότα αυτά δημιουργούν το καθήκον για την εκ βάθρων ανασύσταση του Προοδευτικού χώρου στην Τ.Α με το ξεκαθάρισμα πολιτικών και προσώπων, κάτι που θα γίνει με διαρκή διάλογο και σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του χώρου για να προκύψει μια νέα κοινωνική πλειοψηφία, που θα αναλάβει τα ηνία στο Δήμο Ιωαννιτών την επόμενη τετραετία.