«Πράσινο φως» από την ΕΕ στο εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού άναψε ο ΕΜΑ.

Το αμερικανικό εμβόλιο είναι το τέταρτο που παίρνει έγκριση στην Ευρώπη.

Η ΕΕ έχει ήδη παραγγείλει 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, το οποίο έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μονοδοσικό. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιταχύνει κατά πολύ τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη.

Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson:
Αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson

Η αποτελεσματικότητά του δοκιμάσθηκε σε κλινικές δοκιμές με τη συμμετοχή 40.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική. Το ήμισυ των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο, το άλλο ήμισυ έλαβε placebo και στη συνέχεια έγιναν οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε κατά 85% αποτελεσματικό στην αποφυγή σοβαρής νόσησης από Covid-19, στοιχείο σοβαρό διότι αποτρέπει τη νοσηλεία και τον θάνατο. Κανένα από τα εμβολιασμένα άτομα δεν πέθανε από Covid-19 κατά τη διάρκεια των δοκιμών, έναντι 7 θανάτων που σημειώθηκαν στην ομάδα του placebo.

Το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη ήπιας έως σοβαρής νόσησης. Ενα ποσοστό που συνοψίζει τις διαφορετικές πραγματικότητες μεταξύ χωρών: 72% στις ΗΠΑ, 64% στη Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή B.1.351 κυριαρχούσε κατά την περίοδο των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Και σε σχέση με τα άλλα εμβόλια; Το 66% σε αποτελεσματικότητα δεν μπορεί να συγκριθεί με το 95% των Pfizer και Moderna, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Στην πραγματικότητα, οι κλινικές δοκιμές των Pfizer και Moderna πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο που οι παραλλαγές, και κυρίως η νοτιοαφρικανική παραλλαγή, δεν ήταν διαδεδομένες.
Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Οι συχνότερες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά τις κλινικές δοκιμές ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, εξάντληση και μυϊκοί πόνοι.

Στη Νότια Αφρική καταγράφηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό αναφυλαξίας, σύμφωνα με την εταιρεία Johnson & Johnson.

Τέτοιες αντιδράσεις, αν και πολύ σπάνιες, έχουν προκληθεί και μετά τη χορήγηση των εμβολίων των Moderna και Pfizer.
Ποια τεχνολογία;

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο ιικού φορέα. Χρησιμοποιεί έναν εξασθενημένο αδενοϊό, τροποποιημένο ώστε να δέχεται γενετικές οδηγίες του τμήματος του ιού που ευθύνεται για την Covid-19. Μόλις εισαχθεί στα κύτταρα, παράγεται πρωτεΐνη χαρακτηριστική του κορωνοϊού SARS-CoV-2, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να την αναγνωρίζει.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/prasino-fos-apo-tin-ee-sto-embolio-tis-johnson-johnson