Πρέβεζα: Ηχηρό οχι των κατοίκων του Πολυστάφυλλου στις ανεμογεννήτριες

“Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Πολυσταφυλιτών «Η Αγία Τριάδα» συνήλθαμε σε έκτακτη συνεδρίαση – μέσω τηλεδιάσκεψης- όπου συζητήσαμε το ζήτημα που ανέκυψε μετά την άδεια που ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για εγκατάσταση αιολικού πάρκου ηλεκτρικής ενέργειας, στην περιοχή μας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο βουνό Μπαλντενέζι και γενικά στα βουνά της Λάκκας Σουλίου και τα Θεσπρωτικά όρη, ισχύος 140 MW.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η συγκεκριμένη εγκατάσταση στο όμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής με την διάνοιξη υπερμεγεθών δρόμων και την ‘τσιμεντοποίηση’ των βουνών, καθώς απαιτούνται τόνοι τσιμέντου για να σταθεροποιηθούν οι ανεμογεννήτριες ‘τέρατα’.

Τονίστηκαν οι αρνητικές συνέπειες στην κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, και τη βιοποικιλότητα του τόπου μας και βέβαια η βάναυση αλλοίωση και επιβάρυνση που θα επέλθει στην περιοχή, στην πανίδα και χλωρίδα.

Διευκρινίστηκε ότι ο Σύλλογος δεν είναι αντίθετος με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειες, εφόσον όμως αυτές δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και είναι συμβατές με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες που
αναπτύσσονται στην περιοχή. Κοινή διαπίστωση των μελών είναι ότι οι συνέπειες που θα υπάρξουν δεν μπορούν, και δε γίνεται, να ισοσταθμιστούν με οποιαδήποτε ανταποδοτικά οφέλη, αλλά ούτε και στο όνομα της όποιας ‘πράσινης’ ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο πρόκειται για μία παρέμβαση που θα επηρεάσει δραστικά το μέλλον του τόπου, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, που είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής , στην τοπική οικονομία, αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.

Οι κάτοικοι εκφράζουν προς κάθε αρμόδια αρχή, την πλήρη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
“Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους συγχωριανούς, συλλόγους, φορείς και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που εκφράζουν την αντίθεσή τους σ’ αυτή την εξέλιξη και καλούμε τον Δήμο Ζηρού, να λάβει μία ξεκάθαρη αρνητική θέση απέναντι στην απόφαση της Ρ.Α.Ε. και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την
αποτροπή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον τόπο μας” αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος και καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου, την ΠΕΔ Ηπείρου και τους Βουλευτές του Νομού Πρέβεζας, αλλά και όλης της Ηπείρου, να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο στην κατεύθυνση ακύρωσης της απόφαση της ΡΑΕ.
“Αγωνιώντας για τις εξελίξεις και το μέλλον του τόπου μας παραμένουμε σε εγρήγορση. «Πράσινη» ανάπτυξη με βουνά ισοπεδωμένα δεν είναι ανεχτή!” τονίζει ο Σύλλογος Πολυσταφυλιτών «Η Αγία Τριάδα».”