Πρέσπες, πράκτορες και πυραμίδες

ΠΡΕΣΠΕΣ , ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ

Μας τελείωσε και το Μουντιάλ και η ανία καλπάζει  , ευτυχώς όμως οι πολιτικές εξελίξεις δε μας αφήνουν να παραδοθούμε εντελώς στην υποτονικότητα του γκρίζου . Θα μου πεις , βέβαια , δε θα προτιμούσες ένα ήσυχο καλοκαίρι , έστω και χωρίς μπάνια , απ’αυτό το χάλι που ξετυλίγεται μπροστά μας ; Σε καμία περίπτωση , θα απαντούσα . Και γιατί δε θα άντεχα να συζητάω για δήθεν εκλογές σε δήθεν δημοκρατίες και , κυρίως , διότι έχουμε μπροστά μας μια υπέροχη ευκαιρία να κάνουμε μια σειρά διαπιστώσεων που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες αν επιτέλους αποφασίσουμε να βάλουμε λίγο μυαλό .
Ενδεχομένως στην τελευταία μας επικοινωνία να μην έγινα κατανοητός σε κάποια σημεία . Ή να μην έγραψα αυτά που ορισμένοι θα ήθελαν να διαβάσουν . Παρ ολ’ αυτά , τώρα που έχουμε καλύτερη εικόνα για τη συμφωνία του Σκοπιανού , θα ξαναπούμε δυο κουβέντες για να εμπεδωθούν , έστω και δια της επανάληψης . Καταρχήν , δεν υπάρχουν καλές ή κακές συμφωνίες . Υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία σε συμφωνίες . Λεόντειες Συνθήκες γίνονται μόνο μετά από πόλεμο κι ακόμα κι αυτές όμως πολύ πιθανό να οδηγήσουν μακροχρόνια σε αντίθετα αποτελέσματα . Θυμηθείτε τη Συνθήκη των Βερσαλλιών μετά τον Ά ΠΠ . Στη δεδομένη περίπτωση , υποθέτω πως καταπληκτική συμφωνία θα θεωρούσαμε να δεχτούν οι γείτονες να ονομαστούν να ονομαστούν , ας πούμε , Κεντροβαλκανική Δημοκρατία , με την αυτή εθνικότητα και ονομασία γλώσσας . Να υπογράψουν πως δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και να παραιτηθούν αυτομάτως από οποιαδήποτε αλυτρωτική διάθεση , καταργώντας παράλληλα και τις διάφορες Ενώσεις και λόμπι που διατηρούν σε ΗΠΑ , Αυστραλία κλπ . Στον αντίποδα , πανωλεθρία θα ήταν αν παραχωρούσαμε πλήρως τον όρο Μακεδονία και τα παράγωγά του , αν δεχόμασταν σύνδεση με τους αρχαίους πληθυσμούς και τον πολιτισμό τους κι αν δεχόμασταν νόμιμα δικαιώματα σε αλυτρωτικού τύπου διεκδικήσεις . Καταλαβαίνετε υποθέτω πως ούτε το ένα μπορούσε να συμβεί , ούτε το άλλο , στις δεδομένες γεωπολιτικές και ιστορικές συνθήκες . Άρα , τι μπορείς να κάνεις ; Να συμφωνήσεις πάνω σε μια βάση που θα προστατεύει τα βασικότερα των θεμάτων σου και όλα τα υπόλοιπα να μένουν ανοιχτά με τρόπο που σε βάθος χρόνου να τα γυρίσεις υπέρ σου . Το ποιά μπορεί να είναι αυτά και πώς θα κινηθείς μπορεί να αποφασιστεί από τους εθνικούς (και όχι κυβερνητικούς στενά ) μηχανισμούς σου , το βέβαιο όμως είναι οτι θα χρειαστεί πολύ χρήμα , τεράστια αποθέματα ισχύος ( παντός είδους ) και φυσικά επιμονή και θέληση μιας και τα εμπόδια θα’ναι πολλά , πλήθος οι “καλοθελητές” γύρω τριγύρω και προφανώς και η απέναντι πλευρά θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο . Επομένως , το όλο θέμα έγκειται στο εξής απλό . Μέχρι την επόμενη συμφωνία να είσαι σε πραγματική θέση ισχύος έναντι αυτού που τότε θα βρίσκεται απέναντί σου …
Και πιστεύω πως οι πιο παρατηρητικοί εξ υμών θα έχετε ήδη ψυχανεμιστεί το νόημα των παραπάνω αποσιωπητικών . Γιατί όσο αφελής και να’ναι κανείς , δε γίνεται να μην έχει αντιληφθεί πως ο κάθε Τσίπρας και ο κάθε Κοτζιάς δε γίνεται να ξύπνησαν ένα πρωί και να είπαν “ας παίξουμε την πολιτική μας επιβίωση και την υστεροφημία μας κορώνα-γράμματα ” και να άνοιξαν από μόνοι τους θέμα Σκοπιανού και να προχωρούν συζητήσεις με τους Αλβανούς . Ούτε ΣΝΟΦίτικα σύνδρομα κουβαλάνε , ούτε “εκδίκηση” αποζητούν έναντι της χώρας τους . Ούτε προφανώς πλειοδοτούν σε ανθελληνισμό μπροστά στους Αμερικάνους για να κρατήσουν τις καρέκλες τους . Θεωρώ πως τα πράγματα είναι πιο απλά μέσα στην κυνικότητά τους . Υπάρχουν συγκεκριμένοι σχεδιασμοί με σαφή στόχευση που οφείλουν να υλοποιηθούν άμεσα . Και το δίλλημα είναι απλό . Ή βοηθάς στην πραγμάτωσή τους , με όσα θετικά ή αρνητικά μπορεί να σου αποφέρουν ή στέκεσαι εμπόδιο και αντιμετωπίζεις τις συνέπειες . Η επιλογή που έκαναν είναι προφανής .
Όσο για το ποιά είναι η απώτατη στόχευση , δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε , φυσικά  . Οι ενδείξεις είναι πάντως πολύ πλέον των αποχρώσεων πως ό,τι συμβαίνει , γίνεται συντεταγμένα . Ας κάνουμε όμως μια εικασία ακόμη , απ’αυτές που τόσο αρέσουν στη στήλη μας . Ας υιοθετήσουμε τη λογική της μόχλευσης (leverage). Δεχόμενοι τη θεωρία της Πλανητικής Νήσου (Heartland-Rimland ) που έχουμε χρησιμοποιήσει και σε παλιότερα κείμενα , γίνεται φανερό πως το κύριο σημείο ελέγχου κυρίως των θαλάσσιων οδών αλλά και του Δρόμου του Μεταξιού είναι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου . Αυτός που ελέγχει αυτή την περιοχή δυνητικά ελέγχει το σφυγμό ολόκληρου αυτού του συστήματος . Ποιες είναι οι χώρες που ελέγχουν αυτή τη στιγμή την περιοχή ; Ελλάδα – Τουρκία – Αίγυπτος .
Ας πιάσουμε τα δικά μας . Απ’την οπτική όμως των Ρώσων αρχικά . Πώς μπορείς να εξασφαλίσεις πίεση , άρα επιρροή , άρα μόχλευση έναντι μιας χώρας που απ’την πρώτη μέρα της ίδρυσής της είναι ενταγμένη στο αντίπαλο στρατόπεδο ; Με μαστίγιο και καρότο , φυσικά . Όπου καρότο η ενίσχυση και εκμετάλλευση των ιστορικών και ψυχικών δεσμών που ενώνουν τους δυο λαούς εδώ και αιώνες . Οι οποίοι και υπαρκτοί είναι και ισχυροί και φροντίζεις να τους κρατάς ακμαίους καίγοντας ρούβλια στη φωτιά τους .
Και όπου μαστίγιο , η τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται εκ μέρους της Μόσχας για την ποδηγέτηση του Ανατολικού Χριστιανικού Δόγματος μέσω του Πατριαρχείου της , προσπάθεια που μεταφράζεται σε πνευματική κυριαρχία στα Βαλκάνια και ισχυρό λόγο στη Μ. Ανατολή αφενός , αφετέρου δε στη σταθερή υποδαύλιση του Πανσλαβισμού και στην πιο χειροπιαστή πίεση που εφαρμόζει στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας μέσω φιλικών προς αυτή κρατών και μορφωμάτων , με το λογικό στόχο στο βάθος των λιμανιών του Βόρειου Αιγαίου .
Για να αντιληφθούμε λίγο καλύτερα το συγκεκριμένο σκεπτικό , καλό θα ήταν ν’αφήσουμε για λίγο στην άκρη τους πολιτικούς χάρτες και να πιάσουμε τους γεωφυσικούς . Εκεί εύκολα θα διαπιστώσουμε τη διακρατική ενότητα ορισμένων χώρων · της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας , της ευρύτερης περιοχής της Θράκης και της περιοχής Β. και Ν. Ηπείρου . Ο διαμελισμός αυτών των περιοχών όταν έγινε εξυπηρετούσε ανάγκες εκείνης της εποχής . Όταν οι ανάγκες αλλάζουν , να είστε σίγουροι πως εύκολα ή δύσκολα αλλάζουν και τα σύνορα . Και επανερχόμαστε . Αν τα Σκόπια μπουν στο ΝΑΤΟ , κλείνει οριστικά η πόρτα της Ρωσίας προς τις θερμές θάλασσες . Μετά από μια δυο γενιές θα κουραστεί και θα ξεχάσει και η Σερβία και θα πλησιάσει κι αυτή προς τη Δύση . Άρα , τι πρέπει να κάνει ο φίλος μας ο Βλαδίμηρος τώρα ; Να αποτρέψει με κάθε τρόπο  αυτό τον καταρράκτη γεγονότων . Φυσικά η πρώτη ενέργεια είναι να βάλει όσους έχει υπό την επιρροή του να σαμποτάρουν την οποιαδήποτε συμφωνία επετεύχθη . Για τους χρήσιμους ηλίθιους ας μη τα ξαναπούμε . Κατά δεύτερον , αν αυτές οι προσπάθειες δεν αποδειχτούν ικανές να ανακόψουν τη ροή των πραγμάτων , προσωπική μου άποψη είναι πως δε θα διστάσει να προσπαθήσει να προκαλέσει ενδοσκοπιανή σύρραξη , με σκοπό ν’αποσχιστεί ένα κομμάτι , όσο μικρό και να’ναι , το οποίο θα είναι ενεργούμενό του και σταθερά αλυτρωτικό έναντι ημών . Μήπως είναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίο οι Αμερικάνοι έφτιαξαν τόσο μεγάλη βάση σε μη Ατλαντική χώρα , για να αποτρέψουν διαλυτικές επιχειρήσεις ;
Όλα τα παραπάνω είναι υπεραπλουστευμένα σενάρια , μη λαμβάνοντας υπόψη πλήθος παραγόντων , απλά και μόνο για να καταδείξουμε δυο  καταστάσεις . Πρώτον , ποτέ τα πράγματα δεν είναι αυτά που φαίνονται και δεύτερον , παντού παρουσιάζονται ευκαιρίες , αρκεί να μπορείς να τις αντιληφθείς και να κάνεις ό,τι καλύτερο , σύμφωνα με τα εργαλεία που έχεις στα χέρια σου .
Και κάπου εδώ αρχίζει το μοιρολόι . Γιατί πιστεύω πως είναι εμφανές ακόμα και στους τυφλούς πως το προσωπικό της χώρας τη δεδομένη ιστορική στιγμή είναι τραγικά κατώτερο των περιστάσεων . Όχι όλοι μα η συντριπτική πλειοψηφία . Ανθυπομετριότητες που ακκίζονται με κομματικούς τακτικισμούς και αδυνατούν να υπηρετήσουν τη μεγάλη εικόνα . Μια Συμπολίτευση που θεωρώντας οτι έτσι ράβει τη διαρρηγμένη αριστερή της τιμή λόγω της μνημονιακής υποταγής , ψηφίζει και νομοθετεί υπέρ της όποιας παλαβομάρας , πριμοδοτεί προκλητικότατα  τη μετριότητα και την πνευματική κουλαμάρα και στηρίζει θέσεις που καταφανώς ενοχλούν το κοινό αίσθημα . Και το πλέον επικίνδυνο όλων , δε διστάζει να χαρακτηρίζει ως φασίστα , ακραίο και οπισθοδρομικό όποιον έχει αντίθετη άποψη ! Ή , μάλλον , όποιον δεν έχει ταυτόσημη άποψη με δαύτους ! Μιλάμε για εξωφρενικά και άκρως ολισθηρά μονοπάτια που , αν δε φροντίσουν να συμμαζευτούν , θα οδηγήσουν αλλού .
Κι απ’την άλλη μεριά έχεις μια αντιπολίτευση που το μόνο που έχει ξεκάθαρο είναι οτι θέλει να κυβερνήσει ! Με κάθε τρόπο και μέσο ! Τραγελαφικές στρατηγικές ( λογικό βέβαια , αν σκεφτείς τα πρόσωπα ) , πλήρης ανυπαρξία συνεργατικού πνεύματος και κινήσεις ( όχι οι φανερές ) που όλο και πιο πολύ οδηγούν σε αντιδημοκρατικό βάλτο . Επειδή δεν είμαστε παιδιά , να πούμε τα πράματα με τ’ όνομά τους . Είναι επιτακτική η ανάγκη να πέσει η Κυβέρνηση πριν το τέλος Αυγούστου που θα πλασάρει το ” τέλος των μνημονίων ” και διάφορα μέτρα ελάφρυνσης και πριν αρχίσουν οι δίκες που θα στριμώχνουν και πολιτικά και επιχειρηματικά- εκδοτικά πρόσωπα . Εκεί είναι η ουσία των όλων κινήσεων και κανένας καημός δεν υπάρχει ούτε για τη Μακεδονία , ούτε για την Ήπειρο ούτε για την Κύπρο . Αυτά είναι για τους μπροστινούς . Και επικεντρώνοντας σ’αυτό το γεγονός , αφήνοντας τα υπόλοιπα στην άκρη , μόνο Ντροπή μπορούμε να πούμε . Ευτυχώς όμως πλέον ο κόσμος καταλαβαίνει και τους μεν και τους δε … Και θα είναι εξόχως τυχεροί αν οι σφαλιάρες που έρχονται περιοριστούν στα ποσοστά της νύχτας των εκλογών …

ΥΓ1) Δε χωράει αμφισβήτηση πως ο Πούτιν έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του πιο δημοφιλούς πολιτικού παγκοσμίως . Με την αξία του μάζεψε τα μετακομμουνιστικά ρετάλια και τα μετέτρεψε σε κραταιά Ρωσία . Και κάνει ό,τι είναι δυνατό ν’αναχαιτήσει τις δύσκολες μέρες που πλησιάζουν . Γι αυτό και του αξίζει σεβασμός . Δυστυχώς όμως γι αυτόν δεν έχει επιτύχει ακόμα μια αλλαγή που προσωπικά τη θεωρώ κεφαλαιώδους σημασίας . Οι μυστικές του υπηρεσίες ακόμα κουβαλάνε την υπεροψία του προηγούμενου καθεστώτος , γεγονός που τις οδηγεί σε ατσούμπαλες κινήσεις . Κι επειδή δεν είσαι αυτή τη στιγμή ΗΠΑ για να παραβλέπονται τέτοια λάθη , οφείλει το συντομότερο να πετύχει το μαγικό συνδυασμό , την αποτελεσματικότητα της ΣΤΑΖΙ σε σωστή αναλογία με το στυλ της Τσαρικής εποχής . Φιλική συμβουλή .

ΥΓ2) Χαίρομαι που βλέπω πως αυτά που φωνάζουμε και γράφουμε σ’αυτή τη γωνιά εδώ και ενάμιση τουλάχιστον χρόνο , περί διείσδυσης στα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία και διάβρωσης των ίδιων και του ποιμνίου τους σε βαθμό εξάλειψης (βλ Αντιοχείας) απ’τους “αδερφούς” μας , σιγά σιγά γίνεται συνείδηση και αρθρογραφία και σε σελίδες της πρωτεύουσας . Εντάξει , ποτέ δεν είναι αργά . Τώρα προβλέπω να ξεκινήσουμε να το συνδέουμε και με τα παραπάνω για να καταλάβουν και οι πλέον αδαείς τη σημασία αυτών των γεγονότων .

ΥΓ3) Και κάτι τελευταίο . Στα Ελληνοαλβανικά δεν πρόκειται να γίνει καμμία αλλαγή συνόρων . Σε καμία συμφωνία δε θα δείτε κάτι τέτοιο γραμμένο . Για τον απλούστατο λόγο πως η αλλαγή προϋποθέτει ύπαρξη . Φαντάζομαι πως ο όρος ” Υπάρχουσα Τεχνική Τεκμηρίωση ” δε λέει τίποτα στους περισσότερους . Μην αγχώνεστε , θα τον μάθετε σιγά σιγά . Εμείς απλώς θα σας πετάξουμε ένα τυράκι . Θυμάστε πριν απο λίγο καιρό τον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων να υπόσχεται ανέγερση πυραμίδας (!) στους τσιγγάνους συμπολίτες του , για να τιμήσει την αιγυπτιακή (!!!) καταγωγή τους ; Ε , υπάρχουν κι άλλες πυραμίδες με την ίδια ιστορική και διπλωματική αξία μ’αυτή του Γκρουέφσκι …