Πρόσβαση αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου και της Υφυπουργού Μερόπης Τζούφη, για την πρόσβαση των αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) σε ποσοστά θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων στην  τριτοβάθμια εκπαίδευση από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και εφεξής.

 

Στην απόφαση συμπεριλαμβάνονται οι πίνακες σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις οποίες έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ κατά τομέα, όσο και η κοινή ομάδα σχολών στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι οι απόφοιτοι.

 

Όπως προβλέπεται από τον πρόσφατο νόμο 4610/19 (Άρθρο 214) και με βάση το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, το ποσοστό των θέσεων σε Σχολές και Τμήματα συναφείς ή αντίστοιχες με τους τομείς των ΕΠΑΛ, αυξάνεται και διαμορφώνεται ως εξής:

 

 

Οι απόφοιτοι των εσπερινών ΕΠΑΛ εισάγονται σε ποσοστό 1% του συνολικού αριθμού των θέσεων (επιπλέον θέσεις) και για πρώτη φορά, διευρύνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε Πανεπιστημιακές Σχολές και Τμήματα, ενώ διατηρείται το δικαίωμα επιλογής συμμετοχής τους στις εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ με περισσότερες διεξόδους.

 

Με βάση την παραπάνω ΚΥΑ, οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων έχουν πρόσβαση σε 333 σχολές και τμήματα ΑΕΙ. Στις σχολές  αυτές, οι θέσεις που διατίθενται για τους αποφοίτους ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 θα είναι στα ίδια επίπεδα με τις θέσεις που κατέλαβαν οι υποψήφιοι την περσινή χρόνια.