Πώς θα ανοίξουν σχολεία, βρεφονηπιακοί, αθλητισμός -Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ

Μέσω της νέας ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε σήμερα, Σάββατο 8 Μαΐου έγινε γνωστό πως θα ανοίξουν από τη Δευτέρα τα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αλλά και ο αθλητισμός.

Η νέα υπουργική απόφαση αναφέρει τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00».

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΚΥΑ, προς τον σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θεσπίζονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης (αυξημένου κινδύνου και πολύ αυξημένου κινδύνου).

Ανοίγουν τα σχολεία στις 10 Μαΐου -Ακολουθούν οι παιδικοί σταθμοί
Μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων θα επιστρέψουν και πάλι στα θρανία τους, στις 10 Μαΐου. Όπως έγινε και κατά το άνοιγμα των λυκείων, τα self test θα αποτελέσουν το βασικό όπλο για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων. Τα selftests για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία και θα διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, δρώντας έτσι συμπληρωματικά στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

Επίσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου:

Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
Επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Από την άλλη, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν στις 17 Μαΐου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/pos-anoixoyn-sholeia-brefonipiakoi-athlitismos-kya