Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να προσαρμοστεί ομαλά στο Νηπιαγωγείο;

Άρθρο της Ράνιας Σολομωνίδου*

Το Νηπιαγωγείο, αποτελεί παραδοσιακά την αρχή της σχολικής εκπαίδευσης για ένα παιδί. Τα περισσότερα παιδιά έχουν φοιτήσει σε παιδικό σταθμό, λόγω των συνθηκών ζωής των γονέων, οπότε και έχουν μια πρώτη εμπειρία σε ένα σχολικό πλαίσιο.  Το Νηπιαγωγείο. όμως είναι μια διαφορετική σχολική εμπειρία για το παιδί σας και σίγουρα χρειάζεται να απαντήσετε σε πολλές ερωτήσεις του. Αν έχετε λοιπόν ένα τετράχρονο που ετοιμάζεται να πάει στο Νηπιαγωγείο, προσπαθήστε να το προετοιμάστε όσο το δυνατόν περισσότερο για την πρώτη του ημέρα.

 

Αν έχετε δυνατότητα επισκεφθείτε το χώρο του σχολείου (έστω από έξω) με το παιδί και συζητήστε για ότι πιθανά να το προβληματίσει.  Απαντήσετε με ειλικρίνεια και χωρίς να δίνετε πολλές πληροφορίες. «Γιατί πρέπει να φύγω από το παλιό μου σχολείο;» είναι μια ερώτηση που συχνά οι γονείς καλούνται να απαντήσουν…Πείτε αλήθεια… «Μεγάλωσες πλέον, το παλιό σχολείο είναι για μικρότερα παιδάκια». Οι απαντήσεις σας πρέπει να βασίζονται σε ότι ξέρετε και όχι σε υπερβολές, δε θέλετε να απογοητευτεί το παιδί σας με την πραγματικότητα.

 

Τα παιδάκια που δεν έχουν πάει σε παιδικό σταθμό πιθανά θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο προσαρμογής στο Νηπιαγωγείο. Προσπαθήστε να προετοιμάστε το παιδί όσο γίνεται για το σχολείο του. Μη λέτε ψέματα, να είστε ήρεμοι και με αυτοπεποίθηση, χαμογελαστοί και μην ανησυχείτε για τίποτα, γιατί τα παιδιά είναι καταπληκτικά βαρόμετρα της διάθεσης σας.  Αποκτήστε μια ρουτίνα αποχαιρετισμού (ένα φιλί και μια αγκαλιά), αν θα μιλήστε για την επιστροφή σας, προτιμήστε να πείτε «Θα έρθω να σε πάρω μετά το διάλλειμα» και όχι «Θα έρθω στις 12»  αφού για τα παιδιά δεν είναι μετρήσιμο το μέγεθος του χρόνου.

 

Ενθαρρύνετε την αυτοεξυπηρέτηση και την ανεξαρτησία του παιδιού σας. Το παιδί στο νηπιαγωγείο πρέπει μόνο του να ακολουθεί κανόνες υγιεινής, πλύσιμο χεριών και πλέον χρήση μάσκας σωστά, σκούπισμα μύτης  και φυσικά απολύτως απαραίτητο είναι να χρησιμοποιεί ανεξάρτητα την τουαλέτα.  Φροντίστε το παιδί να γνωρίζει τα ρούχα του (όπως μπουφάν, ζακέτες) και να είναι το ίδιο υπεύθυνο για τα προσωπικά του αντικείμενα.

 

Εγκαταστήστε μια ρουτίνα καθημερινά, που θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τη σχολική ρουτίνα. Ο βραδινός ύπνος πρέπει να είναι στην ώρα του (πριν 9μ.μ.) καθημερινά για ένα διάστημα 1-2 εβδομάδων, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αντίστοιχα και το πρωινό ξύπνημα πρέπει να περιλαμβάνει μία ρουτίνα και φυσικά ένα καλό πρωινό.  Καλό θα είναι να μην υπάρχουν φωνές και εντάσεις το πρωί .

 

Τα ρούχα και τα παπούτσια, που θα φορά κάθε μέρα το παιδί πρέπει να είναι άνετα και το ίδιο να μπορεί να τα διαχειριστεί, στην τουαλέτα, αλλά και να μην αποτελούν εμπόδιο στις καθημερινές δραστηριότητες του Νηπιαγωγείου. Επίσης τα αντικείμενα που το παιδί φέρνει στο νηπιαγωγείο καθημερινά (Τσάντα, παγούρι, φαγητοδοχείο) καλό είναι να έχουν επάνω σε κάποιο σημείο το όνομα του παιδιού και να μπορεί εύκολα να τα διαχειριστεί (μην επιλέγετε  περίπλοκα κουμπώματα).

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συνεργασία με σχολείο και παιδαγωγούς θα βοηθήσει το παιδί να προσαρμοστεί γρήγορα. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η δημιουργία κλίματος σεβασμού με το σχολείο θα δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για το παιδί και ομαλά θα ενταχθεί σε αυτό.

 

              Καλή Σχολική Χρονιά σε όλους μας!!!!!!

*Η Ουρανία Σολομωνίδου είναι Νηπιαγωγός & Μsc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας