Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού -Ματαιώθηκε διαγωνισμός για διόδια

Σύσκεψη στην Αθήνα και 24ωρη απεργία σήμερα για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Με «φόντο» τη σύσκεψη στην Αθήνα για το μέλλον της Εγνατίας Οδού ΑΕ, αλλά και στον απόηχο του κλεισίματος της προκαταρκτικής τεχνικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, πραγματοποιείται σήμερα η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην εταιρεία, στο πλαίσιο της οποίας ματαιώθηκε ένας ακόμη διαγωνισμός για την κατασκευή σταθμού διοδίων επί της οδού.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ακύρωση των σχεδιασμών παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, τη χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων της εταιρείας για την εκτέλεση επειγουσών εργασιών βαρειάς συντήρησης και την άμεση εγκατάσταση, εντός του 2017, καθολικού ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων.

Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Απόστολο Αντωνούδη, σε σχέση με το τι αναμένεται από τη σημερινή σύσκεψη, που θα ξεκινήσει στις 2 μετά το μεσημέρι στην Αθήνα, δήλωσε:
«Στη σημερινή σύσκεψη θα εξεταστούν η συνέχιση της διαπραγμάτευσης για την παραχώρηση, τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η διασφάλιση του μέλλοντος της εταιρείας».
Δεν θέλησε, ωστόσο, να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα συζητηθεί επί των παραπάνω τριών θεμάτων πριν από την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στην εταιρεία, Πασχάλης Τσουκαλάς, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συμμετοχή στη σημερινή απεργία είναι καθολική και ότι οι εργαζόμενοι πέτυχαν για ακόμη μια φορά να μην πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τον σταθμό διοδίων στο ύψος των Ωραιοκάστρου (σσ: είχαν ήδη ακυρωθεί τρεις φορές οι διαδικασίες της πρώτης δημοπράτησης και σήμερα ματαιώθηκε και η επαναδημοπράτηση).

Πλέον, οι εργαζόμενοι τελούν εν αναμονή των αποτελεσμάτων της σημερινής σύσκεψης στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου τη στάση που θα τηρήσουν με βάση τυχόν νέα δεδομένα που θα προκύψουν.

Σημειώνεται ότι ο επόμενος διαγωνισμός για διόδια επί της Οδού είναι προγραμματισμένος για το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και αφορά τον σταθμό του Αλιάκμονα (οι σταθμοί θα περάσουν στη διαχείριση του παραχωρησιούχου).

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η κατασκευή νέων σταθμών διοδίων, ενόψει της σχεδιαζόμενης παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου, αποτελεί σπατάλη δημόσιων πόρων.

Όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει, είναι αντίθετοι στους σχεδιασμούς κατασκευής 10 νέων σταθμών διοδίων, καθώς, εφόσον κατασκευαστούν, θα λειτουργούν επί του αυτοκινητόδρομου 18 μετωπικοί σταθμοί διοδίων έναντι των οκτώ σήμερα.

Πηγή:iefimerida.gr