Στην Ελλάδα η δεύτερη ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη στην ΕΕ -Μετά την Ολλανδία

Η δεύτερη ακριβότερη χώρα μετά την Ολλανδία στην τιμή της αμόλυβδης στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στις 9 Ιανουαρίου 2016 η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στο 1,545 ευρώ ανά λίτρο και αποτελεί τη δεύτερη ακριβότερη τιμή μετά την Ολλανδία (1,573 ευρώ/λίτρο). Και αυτό όταν η μέση λιανική τιμή των χωρών της ΕΕ παραμένει στο 1,379 ευρώ το λίτρο.

Η ΠΟΠΕΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημόσια έσοδα, αφού η όποια αύξηση εξανεμίζεται από τον περιορισμό της κατανάλωσης, όπως έχουν δείξει μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα από ανάλογες περιπτώσεις.

Σήμερα, όλες οι επιβαρύνσεις (Φόροι, Τέλη, Δασμοί) στις τιμές του καταναλωτή στην αντλία είναι: 72% για τις Βενζίνες, 55% για το Πετρέλαιο Κίνησης και 50% για το Πετρέλαιο Θέρμανσης.

Η ΠΟΠΕΚ σημειώνει ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε υπερβολικές αυξήσεις του Ε.Φ.Κ σε όλα τα πετρελαιοειδή προϊόντα, δυσανάλογες με τις οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων, οι οποίες επιβλήθηκαν με χαρακτηριστική επιπολαιότητα, αφού τα αρμόδια Υπουργεία δεν μπήκαν στο κόπο να εκπονήσουν σχετική οικονομοτεχνική μελέτη επιπτώσεων, πιστεύοντας υποθετικά ότι με τις αυξήσεις του Ε.Φ.Κ στα καύσιμα θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.