Συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των επαναληπτικών εκλογών

Με την εγκύκλιο 46 καθορίζεται η διαδικασία που θα εφαρμοσθεί και παρέχονται οδηγίες για τις ακολουθητέες ενέργειες στα διάφορα στάδια συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των επαναληπτικών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 2ας Ιουνίου 2019 (όπου δηλαδή δεν αναδείχθηκαν δημοτικοί και περιφερειακοί συνδυασμοί την α ́ Κυριακή).
Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών θα συγκεντρωθούν σε κάθε νομό από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του, θα μεταδοθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία, το Υπουργείο, θα τα διοχετεύει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση – ραδιόφωνο – τύπο – διαδίκτυο), με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων.
Όπου αναφέρεται παρακάτω η φράση «Περιφερειακή Ενότητα», για το Νομό Αττικής εννοείται η Περιφέρεια Αττικής.
Όπως είναι γνωστό, η επαναληπτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί χωρίς σταυροδοσία και στα ίδια εκλογικά τμήματα.
∆εδομένου ότι, την Κυριακή 2 Ιουνίου θα διενεργηθούν μόνο περιφερειακές και δημοτικές επαναληπτικές εκλογές, η με αριθμ. 33/36735/14.05.2019 (Α∆Α: 6Ι9Ξ465ΧΘ7- ΒΜΝ) εγκύκλιος μας διαφοροποιείται ως προς τα κάτωθι:
Β. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ∆ΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Για τις ενέργειες των δικαστικών αντιπροσώπων ισχύουν, πλέον, τα εξής:

  1. Εξαγωγή Αποτελέσματος
    1.1 Εξαγωγή Αποτελέσματος στα ενιαία (χωρίς διάκριση «Α» και «Β») εκλογικά τμήματα, εφόσον διενεργούνται σε αυτά και περιφερειακές και δημοτικές
    Οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων που η αρίθμησή τους λήγει σε μονό αριθμό, δηλαδή σε 1,3,5, 7 και 9 μεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών.
    Επομένως, σε όλα τα ανωτέρω εκλογικά τμήματα ανοίγεται πρώτα η κάλπη που περιέχει τα ψηφοδέλτια των περιφερειακών, ενώ οι κάλπες με τα ψηφοδέλτια των δημοτικών παραμένουν σφραγισμένες, με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαλογής, καταμέτρησης και ανακοίνωσης στον Αντιπεριφερειάρχη των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας των περιφερειακών. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται διαδοχικά, χωρίς καμία ενδιάμεση παύση, για τις δημοτικές.
    Οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων που η αρίθμησή τους λήγει σε ζυγό αριθμό, δηλαδή σε 2, 4, 6, 8 και 0 μεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.
    Επομένως, σε όλα τα ανωτέρω εκλογικά τμήματα ανοίγεται πρώτα η κάλπη που περιέχει τα ψηφοδέλτια των δημοτικών, ενώ οι κάλπες με τα ψηφοδέλτια των περιφερειακών παραμένουν σφραγισμένες, με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαλογής, καταμέτρησης και ανακοίνωσης στον Αντιπεριφερειάρχη των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας των δημοτικών. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται διαδοχικά, χωρίς καμία ενδιάμεση παύση, για τις περιφερειακές.
    2
    1.2 Εξαγωγή Αποτελέσματος στα εκλογικά τμήματα με τη διάκριση «Α» ή «Β» και στα ενιαία εκλογικά τμήματα (χωρίς διάκριση «Α» και «Β») στα οποία διενεργούνται μόνο δημοτικές ή μόνο περιφερειακές εκλογές στον 2ο γύρο.
    Η εξαγωγή των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, από τις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων Α και Β ενεργείται πλέον χωρίς προτεραιοποίηση, δοθέντος ότι σε αυτά θα διεξάγεται μία μόνο εκλογική διαδικασία (είτε δημοτικών είτε περιφερειακών εκλογών).
  2. Ανακοίνωση Αποτελέσματος
    Εφαρμόζονται αναλόγως όσα ορίζονται στην παρ. 2 της ενότητας Β της με αριθμ. 33/36735/14.05.2019 (Α∆Α: 6Ι9Ξ465ΧΘ7-ΒΜΝ) εγκυκλίου μας.
  3. Έντυπα Αποτελεσμάτων.
    Εφαρμόζονται αναλόγως όσα ορίζονται στην παρ. Β3 της με αριθμ. 33/36735/14.05.2019 (Α∆Α: 6Ι9Ξ465ΧΘ7-ΒΜΝ) εγκυκλίου μας.
    Τα έντυπα για τα αποτελέσματα των συνδυασμών των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τα οποία θα φέρουν ειδική ένδειξη για κάθε εκλογή, πρέπει να συμπληρωθούν από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής κάθε εκλογικού τμήματος και ειδικότερα οπωσδήποτε τα παρακάτω:
  • Εκλογική Περιφέρεια
  • ∆ήμος
  • Εκλογικό Τμήμα
  • Αριθμός εγγεγραμμένων στο τμήμα εκλογέων
  • Αριθμός εκλογέων που ψήφισαν
  • Αριθμός Άκυρων …………………… Λευκών ………………………. και σύνολο άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων
  • Αριθμός Έγκυρων ψηφοδελτίων
  • Αριθμός Έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε ο κάθε ένας συνδυασμός, από τους δυο πρωτεύσαντες, οι οποίοι στο κενό έντυπο θα αναγράφονται σύμφωνα με τη σειρά ανακήρυξής τους από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.
    Τα έντυπα είναι καρμπονιζέ, ενώ αποστέλλονται και μονά πανομοιότυπα για χρήση ενδιάμεσων σταθμών, όπου δηλαδή πιθανόν να γίνει τηλεφωνική αναμετάδοση από το εκλογικό τμήμα προς ενδιάμεσους αποδέκτες (π.χ. περιφερειακή ενότητα), τα οποία (μονά) θα συμπληρώνουν οι λήπτες της σχετικής πληροφορίας.
    3
    Γ. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ∆ΗΜΩΝ
    Αναφορικά με τις ενέργειες των ∆ήμων, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην ενότητα Γ της με αριθμ. 33/36735/14.05.2019 (Α∆Α: 6Ι9Ξ465ΧΘ7-ΒΜΝ) εγκυκλίου μας.
    ∆. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
  1. Ειδικότερες Ενέργειες Περιφερειακών Ενοτήτων
    Εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην παρ. 2 της ενότητας ∆ της με αριθμ.
    33/36735/14.05.2019 (Α∆Α: 6Ι9Ξ465ΧΘ7-ΒΜΝ) εγκυκλίου μας.
  2. Συνεργεία Περιφερειακών Ενοτήτων
    Εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην παρ. 3 της ενότητας ∆ της με αριθμ. 33/36735/14.05.2019 (Α∆Α: 6Ι9Ξ465ΧΘ7-ΒΜΝ) εγκυκλίου μας.
    Ε. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
    Οι αριθμοί κλήσης των τηλεφωνικών συνδέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και τα εκλογικά τμήματα, τα αποτελέσματα των οποίων θα μεταδίδονται σε κάθε μία από αυτές, θα σας γνωστοποιηθούν έγκαιρα με νεότερο έγγραφο του Υπουργείου.
    Τα συνεργεία του Υπουργείου Εσωτερικών μόλις λάβουν τα στοιχεία κάθε εντύπου μετάδοσης αποτελέσματος υπέρ των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών, θα τα καταχωρίζουν στα αντίστοιχα ειδικά έντυπα καταχώρισης, τα οποία διατίθενται σε τρία αντίγραφα και ένα στέλεχος (χαρτονάκι). Αφού προβούν σε έλεγχο και επαλήθευση του αποτελέσματος, σχετικά με τη συμφωνία του αριθμού των εκλογέων που ψήφισαν με το σύνολο των άκυρων, των λευκών και των έγκυρων ψηφοδελτίων καθώς και το σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβαν οι υποψήφιοι με το σύνολο των εγκύρων, θα τα αποστέλλουν στο τμήμα καταχώρισης του αναδόχου του έργου αναμετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων.
    ∆ιευκρινίζεται ότι οι κωδικοί αριθμοί που είναι τυπωμένοι στα έντυπα μετάδοσης αποτελεσμάτων αφορούν μόνο στη διαδικασία καταχώρισης των αποτελεσμάτων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τερματικούς σταθμούς που θα είναι εγκατεστημένοι στο Υπουργείο και θα συμπληρώνονται από τους υπαλλήλους που κάνουν την εισαγωγή των στοιχείων.
    Τα κατά τα ανωτέρω καταχωριζόμενα αποτελέσματα θα αναμεταδίδονται αυτόματα από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και το διαδίκτυο (INTERNET).
    Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην ενότητα Ε της με αριθμ. 33/36735/14.05.2019 (Α∆Α: 6Ι9Ξ465ΧΘ7-ΒΜΝ) εγκυκλίου μας.
    4
    ΣΤ. ΕΙ∆ΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Συσκέψεις Περιφερειακών Ενοτήτων – ∆ήμων
    Για την υλοποίηση των ανωτέρω, καθώς και για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών
    προβλημάτων, θα πρέπει άμεσα οι Αντιπεριφερειάρχες να καλέσουν σε σύσκεψη τα αρμόδια όργανα των ∆ήμων της περιοχής τους.
    Η ευαισθητοποίηση όλων των φορέων που λαμβάνουν μέρος στο στάδιο αυτό της προπαρασκευής, έχει στόχο την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη διοργάνωση της διαδικασίας συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων.
    Οι κκ. Αντιπεριφερειάρχες παρακαλούνται να παρακολουθήσουν προσωπικά τα θέματα της συγκέντρωσης και άμεσης μετάδοσης των αποτελεσμάτων, τόσο από τους προέδρους των εφορευτικών επιτροπών προς τις Περιφερειακές Ενότητες, όσο και από τις Περιφερειακές Ενότητες προς το Υπουργείο Εσωτερικών και να ενημερώσουν τους ∆ήμους της περιφέρειάς τους σχετικά με τα θέματα που τους αφορούν.
  4. ∆οκιμή Αναμετάδοσης.
    Σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές, πρέπει να προγραμματιστεί δοκιμή αναμετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων προκειμένου να διαπιστωθεί η λειτουργία του Εθνικού ∆ικτύου Εκλογών από τα πλησιέστερα στα εκλογικά τμήματα δημοτικά καταστήματα προς την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, η οποία θα λαμβάνει τα αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει σχετική συνεργασία με όλους τους ∆ήμους της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
    Οι αρμόδιες υπηρεσίες που υποστηρίζουν το ∆ίκτυο ∆ημοσίου Τομέα «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα που ίσως προκύψουν.
    Σε ενδεχόμενο εμφάνισης οποιουδήποτε προβλήματος στo Εθνικό Τηλεπικοινωνιακό ∆ίκτυο της χώρας μας ή στις Υποδομές Πληροφορικής και Επικοινωνιών των Φορέων σας, το οποίο εμποδίζει τη μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος και το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με ίδια μέσα, παρακαλούμε να επικοινωνείτε άμεσα με τους Συντονιστές του Εθνικού Εκλογικού ∆ικτύου του Υπουργείου Εσωτερικών (τηλεφωνικό κέντρο 213 136 1999), προκειμένου να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
    5
    Ζ. Μετάδοση στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά προτεραιότητα
    Έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αμέσως μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα της περιοχής ευθύνης σας, αυτά μεταδίδονται στα τοπικά τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η, κατά προτεραιότητα, μετάδοσή τους στο Υπουργείο Εσωτερικών.
    Η μετάδοση των αποτελεσμάτων που είναι αποκλειστική ευθύνη των γραφείων των Περιφερειακών Ενοτήτων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, αποτελεί κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα του κεντρικού φορέα, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. ∆εν είναι, λοιπόν, θεμιτό να ανακοινώνονται εκλογικά αποτελέσματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των ιστοχώρων που ενδεχόμενα διαθέτουν οι Π.Ε., εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς αυτό δυσχεραίνει την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε όλη τη χώρα.
    Για το λόγο αυτό, εφιστούμε και πάλι την προσοχή των αρμόδιων φορέων για την ταχύτατη συγκέντρωση και διαβίβαση των αποτελεσμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών, απ’ όπου θα γίνεται η πανελλαδική μετάδοσή τους για την ενημέρωση των πολιτών όλης της χώρας.
    Την εγκύκλιό μας να κοινοποιήσετε σε όλες τις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων των ∆ήμων του νομού σας για την εφαρμογή όσων διαλαμβάνονται σε αυτ

myota.gr