Συνάντηση της Τατιάνας Καλογιάννη με τη διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών για θέματα πολιτικής προστασίας

Η υποψήφια Δήμαρχος Τατιάνα Καλογιάννη συναντήθηκε  στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, με τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, αρχιπύραρχο κ. Θωμά Ρίζο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο κ. Απόστολος Βασδέκης, Διοικητής  Διοίκησης Νομού Ιωαννίνων, ο κ. Βασίλειος Βράστος, Πρόεδρος Πυροσβεστών Ηπείρου και Προϊστάμενοι Τμημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η Τατιάνα Καλογιάννη συνοδευόταν από τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους κα Κωνσταντίνα Ντόντη, δικηγόρο, κ. Σπυρίδωνα Γκίζα, Αντιστράτηγο ε.α. και τον κ. Κωνσταντίνο Τσαγκλή, δικηγόρο.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην πρόληψη, αλλά και τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ειδικότερα έγινε αναφορά:

  1. Στην ανάγκη καθαρισμού του Αισθητικού δάσους Ιωαννίνων.
  2. Στην ανάγκη καθαρισμού όλων των αλσυλίων του Δήμου.
  3. Στην ανάγκη καθαρισμού των οικοπέδων που είναι εγκαταλελειμμένα.
  4. Στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και των πολιτών γενικότερα, για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους και την αποφυγή δημιουργίας περιοχών που θα ήταν δυνατόν να εξελιχθούν σε εστίες πυρκαγιάς.
  5. Στην ανάγκη για στενή και ουσιαστική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με το Πυροσβεστικό Σώμα, για την εκπόνηση ειδικών σχεδίων για κάθε κίνδυνο (πχ. εκκένωσης χώρων), στα οποία θα δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές για τη χάραξη στρατηγικής και τακτικών εκκένωσης περιοχών, για την οργάνωση των υπηρεσιών και τη διαμόρφωση επιχειρησιακής φιλοσοφίας.
  6. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη να μεριμνά ο Δήμος για την απρόσκοπτη κίνηση των αυτοκινήτων των Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να γίνεται η επέμβαση των Υπηρεσιών έγκαιρα. Τονίσθηκε επίσης η ανάγκη τακτικής ενημέρωσης και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων Φορέων (Δήμου, Δασαρχείου, εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων, Πυροσβεστικής), με σκοπό την οργανωμένη και μεθοδική προετοιμασία για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την συμβολή της Περιφέρειας και ιδιαίτερα της Τατιάνας Καλογιάννη στη σύνταξη και υποβολή δύο προτάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 4.050.000 €, προς ένταξη και χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, στις οποίες προβλέπεται η προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού (υδροφόρα Πυροσβεστικά οχήματα παντός εδάφους, ειδικά διασωστικά οχήματα τύπου Van, προμήθεια ειδικών οχημάτων και πλεούμενων μέσων ειδικού σκοπού, εξοπλισμός προσαρμοσμένος σε επιχειρησιακές αποστολές και για ειδικά συμβάντα (διάσωση, δασοπυρόσβεση, σεισμοί κλπ). Η Τατιάνα Καλογιάννη από την πλευρά της ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τα στελέχη της Υπηρεσίας, για τη συνεργασία που είχε μαζί τους ως Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της.