Συρία: Οι Κούρδοι παραδίδουν δυο πόλεις στον Ασαντ, συμμαχούν μαζί του κατά της Τουρκίας

In this photo taken from the Turkish side of the border between Turkey and Syria, in Akcakale, Sanliurfa province, southeastern Turkey, smoke billows from a fire inside Syria during bombardment by Turkish forces Wednesday, Oct. 9, 2019. Turkey launched a military operation Wednesday against Kurdish fighters in northeastern Syria after U.S. forces pulled back from the area, with a series of airstrikes hitting a town on Syria's northern border. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Η συμφωνία του Ασάντ για να ενισχύσει τις κουρδικές δυνάμεις στην εισβολή της Τουρκίας στην βόρεια Συρία, έχει φέρει στο «κόκκινο» την ένταση στην περιοχή.

Η Συριακή κυβέρνηση μετά από συνομιλίες που είχε με τους Κούρδους της Συρίας σε ρωσική βάση, συμφώνησαν να τους ενισχύσουν στις μάχες κατά των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, κάτι που επιβεβαίωσε και η πλευρά των Κούρδων. Οπως ανέφερε μάλιστα το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen, οι δυνάμεις του Ασάντ είναι καθ’ οδόν προς την πόλη Κομπάνι και αναμένεται να είναι εκεί εντός των της ημέρας ή αύριο. Η είδηση αυτή μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις ΗΠΑ, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Έσπερ, επιβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο έλαβε πληροφορίες ότι το SDF, συζητούσε τη σύναψη συμφωνίας με το καθεστώς του προέδρου Άσαντ και τους Ρώσους.

Επί δεκαετίες, Κούρδοι και Σύριοι ήταν σε διαμάχη, με τους πρώτους να εκμεταλλεύονται τον πόλεμο της Συρίας το 2011 και να εγκαθίστανται στη βορειοανατολική Συρία. Αυτό ήταν κάτι που η Δαμασκός δεν δέχονταν και χαρακτήριζε μάλιστα «προδότες» τους Κούρδους, κατηγορώντας τους για συμμαχία με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του πολέμου κατά των τζιχαντιστών. Τώρα οι δύο πλευρές τα βρήκαν, με κοινό στόχο να απωθήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την περιοχή.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/megalonei-i-entasi-meta-tin-symfonia-asant-koyrdon