Σχεδόν τα πάντα μετρούν στη λίστα με τις e-αποδείξεις

Σχεδόν όλα τα έξοδα που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά περιλαμβάνονται στη λίστα των δαπανών οι οποίες εφόσον πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικό χρήμα θα οδηγούν στην κατοχύρωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου που δικαιούνται οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου υπέγραψε χθες την απόφαση με την λίστα των δαπανών που μετράνε για το αφορολόγητο, αυτών που εξαιρούνται αλλά και των φορολογούμενων που εξαιρούνται μεν από το μέτρο αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου.

Η λίστα με τις e-αποδείξεις για το 2017 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Σχεδόν τα πάντα μετρούν στη λίστα με τις e-αποδείξεις

Ενοίκια, δάνεια, τέλη εκτός

Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

Τα ιατρικά έξοδα (αμοιβές γιατρών, νοσήλια, διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη) βρίσκονται εκτός της λίστας των δαπανών που χτίζουν το αφορολόγητο όριο καθώς για τα έξοδα αυτά προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.

Σχεδόν τα πάντα μετρούν στη λίστα με τις e-αποδείξεις

Από τη στιγμή που σχεδόν όλες οι δαπάνες «μετράνε» για το αφορολόγητο, ακόμη και για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα είναι εύκολο να καλύψουν το 10% του εισοδήματος τους δηλαδή 1.000 ευρώ με δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Πάντως το νέο μέτρο αφήνει περιθώρια για να συνεχιστούν οι «μαύρες» συναλλαγές. Όταν ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ χρειάζεται δαπάνες ύψους 4.000 ευρώ με ηλεκτρονικό χρήμα για να εξασφαλίσει την έκπτωση φόρου είναι προφανές ότι του μένει ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματός του για να χρηματοδοτήσει μαύρες συναλλαγές τις οποίες μπορεί να πληρώσει με μετρητά.

Οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο. Θα συνεχίσουν να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις , προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.

Σύμφωνα με την απόφαση μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 • 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που οδηγεί σε αφορολόγητο από 8.636 έως και 9.100 ευρώ θα πρέπει για να το κατοχυρώσουν να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ύψους:

• 10% του εισοδήματός τους εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

• 15% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και

• 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.

Δαπάνες που μετρούν με πλαστικό χρήμα
Η λίστα των δαπανών με e-αποδείξεις που εξασφαλίζουν για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου περιλαμβάνει:

– Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κλπ.

– Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπύρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια.

– Ένδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων.

– Στέγαση: Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικία, εργασίες, υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών.

– Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.α.

– Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευση, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένου, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.

– Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.

– Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικία ζώα, αθλητικές δραστηριότητα, θέατρα, κινηματογράφος, συναυλίες, μουσεία, βιβλία,εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.

– Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

– Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.

– Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρία και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιση κατοικία, υγείας, οχημάτων.

Δαπάνες που εξαιρούνται
Από το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα εξαιρούνται:

– Η δαπάνη ενοικίου

– Τα τέλη κυκλοφορίας

– Αγορά οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων)

– Αγορά σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών

– Δαπάνη για αγορά κατοικίας, οικοπέδου

– Πληρωμή φόρων

– Δόσεις στεγαστικών δανείων

– Αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).

Φορολογούμενοι που εξαιρούνται από τη χρήση πλαστικού χρήματος
Από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και οι οποίοι υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις (χάρτινες) ίσης αξίας είναι οι εξής κατηγορίες:

– Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω

– Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

– Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση

– Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

– Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό,

– Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων,

– Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους,

– Φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ

– Φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ),

– Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία,

– Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

Φορολογούμενοι χωρίς αποδείξεις
Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.

Δαπάνες συζύγων
Το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης θα υπάρχει ξεχωριστός κωδικός για κάθε σύζυγο ή κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.

ΘΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΫΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Στο τέλος του 2017 το περιουσιολόγιο

«Σάρκα και οστά» αναμένεται να λάβει μέχρι το τέλος του 2017 το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, η τεράστια βάση δεδομένων στην οποία θα συμπεριληφθούν αναλυτικά στοιχεία για όλα τα περιουσιακά στοιχεία – ακίνητα, κινητά και άυλα – που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι

Το e-Ρeriousiologio θα είναι το νέο όπλο των φορολογικών αρχών για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των υποθέσεων παράνομης προσαύξησης περιουσίας και της εφαρμογής του « πόθεν έσχες» στους φορολογούμενους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τελικός δικαιούχος του έργου, εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα το έχει στη διάθεσή της.

Με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το έργο «υλοποίηση πλήρους ηλεκτρονικού περιουσιολογίου • e-Periousiologio» εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ξεκινά η δημιουργία του.

Το συνολικό κόστος του έργου, ανέρχεται σε 482.668 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκά κονδύλια.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα κληθεί να δηλώσει σχεδόν τα πάντα. Από καταθέσεις και ομόλογα έως μετρητά, σπίτια, αυτοκίνητα και δρόμωνες ίππους.

Το e-Periousiologio:
Θα «επικοινωνεί» με όλα τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά και με άλλους φορείς του δημοσίου ακόμα και στην περίπτωση όπου τα αρχεία δεν τηρούνται μηχανογραφικά,

Θα έχει δυνατότητες άμεσων διασταυρώσεων. Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις, ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τυπώνουν στοιχεία αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση, ενώ οι ελεγκτές θα μπορούν να προσθέτουν στοιχεία μετά την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων.

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος που αποσκοπείς τη συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών , οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και των νομικών οντοτήτων.

Οι πληροφορίες, όπως αναφέρεται στην απόφαση, αφορούν ενδεικτικά : ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, ενάερια μέσα μεταφοράς, σκάφη , μετοχές, εταιρικά μερίδια και μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, δρόμωνες ίππους, κινητά μεγάλης αξίας και άλλα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση «με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της. Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις, ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι. Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό αυτό περιβάλλον θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής. Θα συνεισφέρει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή των επενδύσεων. Επιπλέον θα αποτελέσει εργαλείο για την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.»

Τι θα κάνει το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο

Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του e-Periousiologiou είναι τα εξής:

1 Xρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).

2 Tο σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

3 Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

4 Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.

5 Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

6 Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

7 Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

8 Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση.