Σχολεία: Αύριο στα θρανία οι μαθητές- Πότε πρέπει να γίνουν τα self test

Με αρνητικό αποτέλεσμα self test ανά χείρας επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, όμως ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη ένα μπάχαλο.

 

Συγκεκριμένα, αρκετοί μαθητές δεν έχουν λάβει τα δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία, καθώς έχουν τελειώσει από τον κόσμο που έσπευσε να πάρει μαζικά την περίοδο των εορτών, αφού τα κρούσματα έσπασαν όλα τα ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

 

Μάλιστα, σε συνδυασμό με την απάντηση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, που πετάνε το «μπαλάκι» της ευθύνης στα σχολεία, επικρατεί τεράστια σύγχυση.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αρχικά, οι μαθητές πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self test και τα παίρνουν δωρεάν από τα φαρμακεία.

 

Παρόλα αυτά, όσοι δεν πρόλαβαν, σύμφωνα με τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, θα πρέπει να λάβουν τεστ από τις Σχολικές Μονάδες και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης «που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test.Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας».

Έτσι, οι ημέρες που πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα είναι οι εξής:

 

– Κυριακή 9 Ιανουαρίου

 

– Δευτέρα 10 Ιανουαρίου

 

– Πέμπτη 13 Ιανουαρίου

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο έλεγχος με self test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

 

Έπειτα, το αποτέλεσμα θα καταχωρηθεί στην πλατφόρμα edupass.gov.gr (όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα.

 

Σημειώνεται, ότι η πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

 

Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που ένα παιδί νοσήσει με κορονοϊό, θα μείνει καραντίνα 5 ημέρες και μετά θα επιστρέψει με αρνητικό rapid.