Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζεται το θρίλερ για το Ταμείο Ανάκαμψης-Διαπραγματεύσεις για γερά νεύρα

Φωτο αρχειου

Ενα πραγματικό «θρίλερ» ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ, με θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης, εξελίσσεται στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε κεντρικό του ρεπορτάζ το Reuters αναφέρει ότι οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις επαφές στη Σύνοδο Κορυφής μοιάζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Το πρακτορείο μεταδίδει τη δραματική έκκληση του επιτρόπου Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνς Χαν ο οποίος διεμήνυσε στους ηγέτες ότι είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες:

«Μια απλή υπενθύμιση: η κρίση του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει, τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές χώρες. […] Είναι η ώρα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να παρέχουμε την αναγκαία, επείγουσα υποστήριξη στους πολίτες μας και τις οικονομίες μας»
Το Reuters σημειώνει ότι την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μπλοκάρει «μια ομάδα πλούσιων, οικονομικά “φειδωλών” βορείων κρατών, με επικεφαλής τις Κάτω Χώρες», που τίθενται υπέρ των δανείων και όχι των επιχορηγήσεων για τις χρεωμένες οικονομίες και θέλουν έλεγχο του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα κεφάλαια.

Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στο Reuters χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής:

«Η πιθανότητα είναι πολύ μικρή για να επιτευχθεί συμφωνία απόψε. Πολύ μικρή».

H σκληρή στάση των Βόρειων
Τα «στρατόπεδα» στη Σύνοδο Κορυφής έγιναν διακριτά από νωρίς, με τους Ολλανδούς να θέτουν σκληρούς όρους για τις χρηματοδοτήσεις. Βασικό πεδίο διαφωνίας ήταν η πρόταση Ρούτε να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης βέτο σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν χώρες που ενισχύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αλλά και της Ουγγαρίας, η οποία ζήτησε να μην υπάρχει καμία διασύνδεση κοινοτικής χρηματοδότησης και συμμόρφωσης. Την άτεγκτη στάση των Βορείων σχολίασε και ο αν. ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας δηκτικά ότι οι φειδωλές χώρες έχουν ράψει με σκληρή κλωστή τα πορτοφόλια τους.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/synodos-koryfis-synehizetai-thriler-diapragmateyseis-gera-neyra