Τα Γιάννενα τίμησαν τον μεγάλο Σάββα Σιάτρα

Με τη διοργάνωση συναυλίας προς τιμήν του Ηπειρώτη ερμηνευτή παραδοσιακού τραγουδιού Σάββα Σιάτρα, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του και ο Δήμος Ιωαννιτών, τίμησαν τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, την πεντηκονταετή συνεπή πορεία του πάνω στον παραδομένο τρόπο και ύφος των τραγουδιών της Ηπείρου, όπως και τη διάδοσή του σε πολλές χώρες του κόσμου.

Μέσα από μια δομημένη διοργάνωση τεσσάρων ενοτήτων τραγουδιών (Ξενιτιά, Γάμος, Ιστορικά, Αγάπης),  ο Σάββας Σιάτρας μετέφερε για μια ακόμη φορά στο κοινό χαρακτηριστικές στιγμές της παραδοσιακής κοινωνίας και της ιστορίας των Ηπειρωτών. Στις όμορφες στιγμές συγκαταλέγεται η ερμηνεία τραγουδιού, σε κάθε ενότητα, από το διεθνώς βραβευμένο για το χορό και τραγούδι Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννίνων προς τιμήν του καλλιτέχνη.

Τονίζεται ότι το Τμήμα έχει εικοσαετή συνεργασία με τον Σάββα Σιάτρα και εκτός άλλων έχουν εμφανιστεί μαζί σε οχτώ εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης σε δορυφορικές μεταδόσεις. Στην προσφώνηση του, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κωνσταντίνος  Γκόγκος, και πριν την απονομή τιμητικής πλακέτας, εξήρε την πορεία και προσφορά του τιμώμενου ερμηνευτή και τόνισε την συμβολή του πολιτιστικού φορέα στην ανάδειξη στοιχείων και προσώπων που πρόσφεραν στο πεδίο του λαϊκού Πολιτισμού. Κάτι που γίνεται συχνά και μέσω του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του. Ακολούθησε η βράβευση από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, κ. Θωμά Μπέγκα, ο οποίος συνεχάρη τον Σάββα Σιάτρα για την μακρόχρονη και συνεπή πορεία του. Ο τιμώμενος ερμηνευτής, συγκινημένος, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της συναυλίας και μεταξύ αυτών τους συντονιστές της Ηλία Γκαρτζονίκα, Νίκο Νούσια και Βασίλη Ράπτη, τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολο να αντιστέκεσαι στους πειρασμούς αλλά η επιμονή δικαιώνει σε βάθος χρόνου και διαρκούν τα αποτελέσματά της.

Για τον ίδιο καθώς και τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την πορεία του ως προσωπικότητα και καλλιτέχνη, μίλησε ο τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης.

Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή των μουσικών που συμμετείχαν και ήταν οι: Κώστας Βέρδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Διαμαντής Παπαναστασίου, Γιάννης Διαμάντης, Φώτης Καραμπάς και Κώστας Σιάτρας. Επίσης των χορευτών του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών. Σε όλους τους παραπάνω απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι συμμετοχής. Ο εαρινός κύκλος εκδηλώσεων, συνεχίζεται τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 με το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, στις 7.00 μμ, στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας».

http://www.pkdi.gr/ – e-mail: [email protected] – facebook: Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων