Τα γκράφιτι σου

Καλησπέρα Γιάννενά μου, τι κάνεις; Ελπίζω να μην φοβάσαι που έβαλε πάλι κρύο; Εγώ ναι. Δεν το θέλω το κρύο, στεναχωριέμαι για αυτούς που δεν έχουνε ζέστη και κοιμούνται ή δουλεύουν στο κρύο. Αλλά εσύ τώρα, έχεις άλλα θέματα. Ποιο κρύο;

Είχα αποφασίσει να σου γράψω πριν μια εβδομάδα για τα γκράφιτί σου, αλλά με πρόλαβαν όλοι οι άλλοι. Πήγα μια βόλτα στα στενά και τα δρομάκια σου, Γιάννενά μου και είδα ότι με ενοχλούν κάποια γκράφιτι.

Δεν είμαι κατά της έκφρασης της καλλιτεχνικής ανησυχίας, αλλά είμαι κατά της βεβήλωσης.

Λεξικό: Βεβήλωση : παραβιάζω έναν ιερό χώρο με ασεβείς πράξεις ή/και καταστροφές μέσα σ’ αυτόν.

Λεξικό: Βανδαλισμός: είναι η συστηματική μερική ή ολική καταστροφή έργων τέχνης  και πολιτισμού. Στις μέρες μας, ο όρος βανδαλισμός έχει λάβει μια ευρύτερη διάσταση, μη περιοριζόμενος στην καταστροφή έργων τέχνης, αλλά στην καταστροφή γενικότερα ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας.

Γιάννενά μου, μπορείς να πεις ότι η λέξη βεβήλωση δεν είναι η σωστή. Αλλά για κάποιον, που του χαλάνε το σπίτι του, εξωτερικά ή το μαγαζί του, που με κόπο το έφτιαξε, ας μην τον αδικήσεις. Για αυτόν η περιουσία του είναι κάτι ιερό. Που έχει κάνει κόπο και αγώνα να το αποκτήσει. Και μπορεί εσύ να μην το βλέπεις αυτό. Αλλά δεν πειράζει.

Εντάξει μπορεί να γελάς με αυτά που γράφω αλλά δες αυτή την εικόνα. Πόσες φορές θα μπορέσεις να βάψεις έναν τοίχο; Πόσες φορές θα μπορέσεις να ξεχάσεις εκείνο το κράμα της  απογοήτευσης και του θυμού.

 

Δεν είναι η μόνη οικοδομή, είναι πολλές, πάρα πολλές. Άλλοι γράφουνε μια ομάδα, άλλοι γράφουνε κατά τα πιστεύω τους ένα κοινωνικό μήνυμα, άλλοι γράφουνε μια πολιτική σκέψη, άλλοι γράφουνε το αισθηματικό τους….  Άλλοι γράφουνε για να γράφουνε, άλλοι για να την σπάσουν στον γείτονα, άλλοι για να κάνουν πλάκα.

Αλλά ποτέ κανείς από αυτούς, δεν πλήρωσε κάτι. Γιατί αφήνεις Γιάννενα να Ζωγραφίζουν σε περιουσίες άλλων; Γιατί δεν κάνεις κάτι; Δεν μιλάω για φυλακή, αν τους πιάσεις, δεν μιλάω για τιμωρία, μιλάω να πληρώσουν τον τοίχο. Να τον ξαναφτιάξουν οι ίδιοι που τον χάλασαν.

Δώσε χώρο Γιάννενά μου, για να τα γράφουνε όλα αυτά. Ναι δώσε τοίχους, όπως έδωσες το γήπεδο ή κάτι άλλο κάνε, όπως το κορίτσι στην Καλλάρη.

 

 

Ναι δώσε τοίχους να ζωγραφίζουν, κάνε διαγωνισμούς (χώρους έχεις, ανοιχτούς και κλειστούς), ναι κάνε καινούργιες συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να τους ζωγραφίσουν τα εξωτερικά ρολά και βράβευσε τους καλλιτέχνες για αυτή την προσπάθειά τους.

Ενημέρωσε από το δημοτικό για την ιστορία σου και για την τέχνη του τόπου σου και τι συμβολίζει ένα μάρμαρο, ακόμα και αν αυτό είναι σε μια τράπεζα από έξω. Ένα άγαλμα κάτω στο μώλο που σε κοιτάζει κάτω από τα πλατάνια.  Κάνε Γιάννενά μου τον κόσμο σου να σε μάθει και να σε συνηθίσει, να μπορεί να δει μια εικόνα και να την σχολιάσει, αλλά στον σωστό τόπο και χρόνο. Θυμήσου την ιστορία σου και να μαθαίνεις από τα λάθη σου.

Να μην γίνονται όλα το βράδυ, κρυφά, γρήγορα, απλά για να γίνουν. Και να μην υπάρχει αποτέλεσμα.

Δώσε χρώμα Γιάννενά μου και γέλιο τώρα που το χρειαζόμαστε.

 

Κάνε τα σχολεία σου πιο όμορφα. Κάνε το περιβάλλον των παιδιών πιο ευχάριστο και πιο χαρούμενο. Μοίρασε γνώση που λέει ο τοίχος. Με ακούς Γιάννενά μου; Γιατί…

Μια μέρα χωρίς γέλιο λένε, είναι μια μέρα χαμένη για μικρούς και μεγάλους.