Τα μάτια σας στην οθόνη!- Άρθρο του Χρ. Μποροδήμου

Και επειδή το “τα μάτια σας στον πίνακα” έγινε τα μάτια σας στην οθόνη….

πρέπει να μιλήσουμε λίγο για την τηλεεκπαίδευση και τις οθόνες.

Η κατάσταση με το lockdown του κορονοιού, πέρα από τον φόβο, την ανασφάλεια και την κοινωνική απομόνωση, μας έφερε και καινούργιες καταστάσεις στα σπίτια μας.
Όλα τα παιδιά γνώρισαν τι σημαίνει τηλεεκπαίδευση και δούλεψαν σκληρά μπροστά σε οθόνες κινητών, laptop, tablet και τηλεοράσεων.
Μέχρι να κλειστούμε στα σπίτια μας, όλοι οι γονείς τσακωνόμασταν συνεχώς με τα παιδιά μας για να περνούν λιγότερες ώρες μπροστά στις οθόνες, να διαβάζουν βιβλία, να βγαίνουν και να παίζουν στις γειτονιές. Η καινούργια συνθήκη όμως, μας ανάγκασε να αλλάξουμε εντελώς την στάση μας και να πιέζουμε τα παιδιά να κάθονται μπροστά από μία οθόνη για να κάνουν τα μαθήματα τους.
Και πως να τους εξηγήσουμε την αλλαγή στην στάση μας? Λογική λοιπόν η απορία των παιδιών σχετικά με τα ηλεκτρονικά.
Μετά από 2,3 ακόμη και 4 ώρες ημερησίως μπροστά στην οθόνη, τα παιδιά βρίσκουν παράλογο να τους απαγορεύουμε την ενασχόληση τους με ηλεκτρονικά μετά από τα μαθήματα. Αφού μας κάνουν μαθήματα online γιατι απαγορευονται τα ηλεκτρονικά?

Πάμε να δούμε λοιπόν μερικές πληροφορίες και συμβουλές για τις οθόνες.

Όσο μικρότερη η οθόνη, τόσο χειρότερα.
Οι οθόνες των κινητών κατα κύριο λόγο είναι επιβλαβείς για τα ματάκια των παιδιών. Και αυτό διότι αναγκάζουν τα παιδιά να προσηλώνονται σε μικρό βάθος πεδίου για πολλή ώρα, να κουράζονται τα μάτια τους προσπαθώντας να διακρίνουν λεπτομέρειες και να δημιουργούνται θέματα κόπωσης.
Τα tablet απο την άλλη ειναι καλύτερη λύση γιατι η μεγαλυτερη οθόνη βοηθά το παιδί να κάθεται πιο μακρυά και να μην “κολλάει” πάνω της.
Η καλύτερη λύση από τη στιγμή που δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις οθόνες για τα σχολεία, είναι οι οθόνες των υπολογιστών, ακόμη και οι τηλεοράσεις που πλέον μπορούν να συνδεθούν εύκολα με τον υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά κάθονται πιο μακρυά από τις οθόνες και τα μάτια τους είναι πιο ξεκούραστα ασκώντας την μακρινή τους όραση.
Η πολύωρη ασχολία με τις οθόνες προκαλεί ξηρότητα και ερεθισμό των ματιών. Αυτό οφείλεται στο ότι ασυναίσθητα τα παιδιά βλεφαρίζουν λιγότερο όταν συγκεντρώνονται σε μία οθόνη – αν και αυτό ισχύει για όλους, μικρούς και μεγάλους. Πρέπει λοιπόν να το παροτρύνετε το παιδί να βλεφαρίζει συχνά όταν χρησιμοποιεί οθόνες.

Επειδή δεν μπορούν να “απουσιάζουν” από το μάθημά τους, μπορούμε να ακολουθούμε τον κανόνα 20-6-20 και να τον μάθουμε στα παιδιά μας. Κάθε 20 λεπτά, κοιτάμε στα 6 μέτρα (δηλαδή μακρυά πχ έξω από το παράθυρο) για 20 δευτερόλεπτα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε την κόπωση των ματιών μας.

Αυτές είναι μερικές βασικές συμβουλές για τα παιδιά και την ενασχόλισή τους με τα ψηφιακά μέσα που μπήκαν πιο εντατικά στη ζωή τους.

Με μεγάλη υπομονή και κατανόηση, μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας πως να χρησιμοποιούν σωστά τις ηλεκτρονικές συσκευές και να καταλάβουν τους κινδύνους που ενέχουν για τα μάτια.

Μένουμε υγιείς

Χριστόδουλος Μποροδήμος
Χειρ. Οφθαλμίατρος, οφθαλμοπλαστικός
www.borodimos.gr