Τα μέτρα που ισχύουν από αύριο για εμβολιασμένους και μη

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο για τους ανεμβολίαστους
Κάπως έτσι, ξεκινά από αύριο η εφαρμογή κάποιων… μπόνους για τους εμβολιασμένους, κάποια «δικαιώματα ελευθερίας» κινήσεων παραπάνω, ενώ για τους ανεμβολίαστους τίθενται σε ισχύ κάποια μέτρα, υποχρεωτικότητα διεξαγωγής τεστ για κάποιες δραστηριότητες, όπως οι μετακινήσεις προς τα νησιά και η είσοδος στα κέντρα διασκέδασης. Από τις 15 Ιουλίου άλλωστε όλη η εστίαση θα χωριστεί σε μεικτούς χώρους και σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.

Αναλυτικά, που θα χρειάζονται τεστ οι ανεμβολίαστοι την επόμενη εβδομάδα

Μετακινήσεις με πλοία
Οπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

αα) Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

αβ) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

αγ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω. Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Να σημειωθεί ότι για τη μετακίνηση από νησί σε νησί, χρειάζεται self test και όχι rapid ή PCR.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/piesi-anemboliastoys-metra-ishyoyn-apo-ayrio