Τζάμπα δεν καίει η λάμπα

της Ζωής Καλύβα

Γιάννενά μου καλησπέρα. Τι κάνεις;  Δεν πιστεύω να έχεις νεύρα με την βροχή και το χιόνι; Τα έχουμε ξαναπεί άλλωστε, ότι λόγω κλίματος θα πρέπει να είσαι πάντα έτοιμη πόλη, να αντιμετωπίσεις πράγματα και καταστάσεις.

Αλλά σήμερα δεν θα σου γκρινιάξω για τα πεζοδρόμια (πίσω από το γήπεδο και όχι μόνο) ράβε – ξήλωνε, δεν θα σου γκρινιάξω για το οδόστρωμα στην Σπύρου Λάμπρου που δεν περνάει κόσμος όταν βρέχει (τον κάνουνε μούσκεμα τα αυτοκίνητα με τα λασπόνερα από τις λακκούβες). Δεν θα γκρινιάξω για την πλατεία Πάργης (άλλη στιγμή θα το συζητήσουμε και αυτό).

Θα σου γκρινιάξω όμως για τον φωτισμό. Και όχι για μέσα στην πόλη σου. Όχι, ξέρεις τα προβλήματά σου εκεί και ποιες περιοχές έχεις αδικήσει, αλλά και σε αυτό θα έχω αποδείξεις, έτσι για να συγκρίνεις.

Θα σου γκρινιάξω για τον φωτισμό που δεν έχεις στο δρόμο πηγαίνοντας στο νέο κλειστό. Ξέρεις, εκεί που παίζονται οι αγώνες μπάσκετ, εκεί που θα έρθει το καλοκαίρι να προπονηθεί η εθνική ομάδα.

Να γίνω και πιο συγκεκριμένη αν δεν με καταλαβαίνεις, στον δρόμο εκείνο, τον επικίνδυνο για μένα, που σήμερα πήγαμε να παρακολουθήσουμε τον αγώνα τοπικής ομάδας, με ομάδα των Τρικάλων, 7 παρά 10 τελείωσε και είχε δύσει ο ήλιος, ένας απρόσεκτος οδηγός παραλίγο να πέσει πάνω μας.

Έφυγα και δεν πρόλαβα να τραβήξω την φωτογραφία μου, από τον φόβο και την σύγχυσή μου.

Η αλήθεια είναι  ότι αν κάποιος δεν ξέρει τον δρόμο το βράδυ, τον δυσκολεύει αρκετά η περιοχή. Η πινακίδα από το νέο κλειστό, ίσα-ίσα που φαίνεται τελευταία στιγμή. Ο φωτισμός είναι ελάχιστος και ευτυχώς κάποια κτήρια που είναι εκεί έχουν προβολείς. Φυσικά αυτό δεν είναι αρκετό και ούτε σώζεται η κατάσταση με το ρεύμα του άλλου και τις λάμπες του γείτονα.

Θα πρέπει να αναλάβεις δράση. Δεν ξέρω σε ποιον θα το πεις. Δεν ξέρω ποιος είναι ο υπεύθυνος για αυτό και ποιος μπορεί να το αναλάβει. Αν το ήξερα, πίστεψέ με, θα του είχα «γκρινιάξει» ήδη. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνω στο νέο κλειστό.  Δεν ξέρω πόσο κοστίζουν οι λάμπες και δεν ξέρω πόσο σου στοιχίζει και το ρεύμα. Αλλά τζάμπα φως δεν γίνεται ή τζάμπα καίει η λάμπα;

Θα πρέπει να στηρίζεσαι στις δικές σου λάμπες και φώτα. Θα πρέπει να το φροντίσεις  σύντομα, γιατί από όσο ξέρω, αρκετός κόσμος πηγαίνει εκεί. Και μικρά παιδιά με τις ομάδες τους και τους γονείς τους.

Εγώ σήμερα ήμουν τυχερή που δεν είχα ατύχημα, κάποιος άλλος ίσως δεν είναι. Τακτοποίησέ το. Εντάξει;

Γιάννενά μου, σε αγαπάω. Είναι καλό να στο λέω, για να μην νομίζεις ότι βλέπω μόνο τα στραβά σου και όλο σε μαλώνω και σου γκρινιάζω.  Θέλω να ζούμε αρμονικά. Αλλά τώρα, αν εσύ βαριέσαι να τακτοποιήσεις τα θεματάκια ή πιστεύεις ότι θα λυθούνε από μόνα τους, με τρόπο μαγικό. Τι να κάνουμε; Κοιμήσου ήρεμα, μην στεναχωριέσαι. Καληνύχτα και που ξέρεις; Ίσως και να λυθεί μόνο του, Γιάννενα είσαι αφού.