Τι ακριβώς είναι η ξηροφθαλμία και ποια τα κυριότερα αίτια

Από τον Χειρ. Οφθαλμίατρο-Οφθαλμοπλαστικό Χριστόδουλο Μποροδήμο

Κάποιοι άνθρωποι δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ώστε τα μάτια τους να διατηρούνται σε ‘βολική’ κατάσταση. Η παραγωγή δακρύων φυσιολογικά ελαττώνεται όσο μεγαλώνουμε. Παρά το γεγονός ότι η ξηροφθαλμία μπορεί να επέλθει τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες κάθε ηλικίας, οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Η ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να σχετίζεται με αρθρίτιδα και να συνοδεύεται από ξηροστομία. Άτομα με ξηροφθαλμία, ξηροστομία και αρθρίτιδα θεωρείται ότι πάσχουν από το σύνδρομο Sjogren. Μεγάλη ποικιλία κοινών φαρμακευτικών σκευασμάτων μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηροφθαλμιία μειώνοντας την έκκριση δακρύων. Οι άνθρωποι με ξηροφθαλμία είναι συχνά πιο επιρρεπείς στις τοξικές παρενέργειες των φαρμακευτικών ουσιών για το μάτι, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνητών δακρύων.

Συμπτώματα:

τσούξιμο ή κάψιμο στα μάτια
κνησμός
ινώδης βλέννη μέσα ή γύρω από τα μάτια (λήμη ή τσίμπλα)
έντονος ερεθισμός του ματιού από τον καπνό ή τον άνεμο
δακρύρροια
δυσκολία τοποθέτησης φακών επαφής.
Η δακρύρροια από έναν ξηρό οφθαλμό ακούγεται κάπως παράδοξη, αλλά αν τα δάκρυα δεν κρατούν τo μάτι σε αρκετά υγρό περιβάλλον, αυτό ερεθίζεται. Τότε ο δακρυϊκός αδένας παράγει μεγάλη ποσότητα δακρύων που υπερβαίνει το όριο του «αποχετευτικού» συστήματος του οφθαλμού και τελικά ξεχειλίζει από το μάτι.

Θεραπεία:

Η ξηροφθαλμία είναι μια κατάσταση που μπορεί να μην θεραπευτεί ποτέ αλλά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Η πιο πρακτική και αποτελεσματική μέθοδος είναι οι ζεστές κομπρέσες, που θα πρέπει να γίνονται με μια καθαρή μικρή πετσέτα προσώπου. Άλλες μέθοδοι θεραπείας της ξηροφθαλμίας είναι η χορήγηση αντιβιοτικών και καλής ποιότητας δακρύων.

Το ιατρείο μας εξοπλίστηκε πρόσφατα με εξειδικευμένη τεχνολογία για την θεραπεία ξηροφθαλμίας, χαλάζιων, βλεφαρίτιδας.

Με τη δύναμη της θερμότητας και του καθαρισμού απελευθερώνουμε τους μεϊβομιανούς αδένες και εξαλείφουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την δυσλειτουργία των αδένων και την ελλειπή υγιεινή των βλεφάρων.

Σε 10 μόλις λεπτά, 2 φορές την ημέρα για 5 ημέρες και εντελώς ανώδυνα, βελτιώνεται η ποιότητα της δακρυικής στοιβάδας, βελτιώνει την όραση και ρευστοποιεί τις εκκρίσεις που δημιουργούν χαλάζια και βλεφαρίτιδες.