Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου είναι κάτι πολύ παραπάνω από… αξεσουάρ για την εμφάνισή σας το καλοκαίρι. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την προστασία των ματιών και των ευαίσθητων ιστών κοντά και γύρω από αυτά από τον ήλιο.

Ακριβώς όπως η υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UV) μπορεί να βλάψει το δέρμα σας, έτσι ακριβώς μπορεί να βλάψει και τον φακό και τον κερατοειδή χιτώνα των ματιών σας. Η ακτινοβολία UV αυξάνει τις πιθανότητες να πάθετε καταρράκτη και να έχετε μειωμένη όραση. Έχει επίσης συνδεθεί με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια θεραπεύσιμη, αλλά ανίατη νόσο του αμφιβληστροειδούς.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναλογίζεστε πάντα τα ακόλουθα, όταν επιλέγετε γυαλιά ηλίου:

• Να υπάρχει Πιστοποίηση ότι τα γυαλιά παρέχουν 100% προστασία από την ακτινοβολία UVA και UVB
• Οι φακοί των γυαλιών θα πρέπει να μπορούν να απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου χωρίς όμως να αλλοιώνουν την οπτική αντίληψη και τα χρώματα.
• Να υπάρχει Πιστοποίηση ποιότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ένδειξη CE mark).
• Η απόχρωση του φακού παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη των χρωμάτων για αυτό απαραίτητη είναι η σωστή επιλογή της σκίασης. Ένας πιο σκούρος φακός δεν είναι αναγκαστικά πιο αποτελεσματικός από ό,τι ένας πιο ανοιχτός όμως, οι κίτρινοι ή κοκκινωποί φακοί μπορεί να κάνουν δύσκολο να διακρίνετε τις αλλαγές σε φωτεινούς σηματοδότες. Οι γκρι, πράσινοι και καφέ φακοί ελαχιστοποιούν τις στρεβλώσεις στα χρώματα και είναι η καλύτερη επιλογή, όταν οδηγείτε.
• Οι φακοί μελανίνης, οι blue blockers και οι πολωτικοί φακοί ηλίου (πάντα εφόσον έχουν πιστοποίηση για 100% UV Protection από αξιόπιστο κατασκευαστή) προσφέρουν την μέγιστη προστασία στα μάτια σας. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο και τον οπτικό σας σχετικά με τις ιδιότητές τους.
• Επιλέξτε γυαλιά wrap-around στυλ: Στην ιδανική περίπτωση, τα γυαλιά ηλίου σας, θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να καλύπτουν ολόκληρη τη περιοχή των ματιών, έτσι ώστε η ηλιακή ακτινοβολία να μην μπορεί να εισέλθει από τα πλάγια ή την επάνω πλευρά του προσώπου σας στα μάτια.
• Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά ηλίου είναι κατάλληλα για εσάς. Δοκιμάστε και βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας ενοχλούν στο κεφάλι. Το βάρος θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο μεταξύ αυτιών και μύτης, και οι βλεφαρίδες δεν πρέπει να ακουμπούν το πλαίσιο ή τους φακούς.
• Τέλος, οι φακοί σας θα πρέπει να είναι άθραυστοι διότι, γδαρμένοι φακοί καθιστούν άχρηστα τα γυαλιά ηλίου.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα γυαλιά ηλίου εκτός από αισθητικά ωραία και οικονομικά θα πρέπει να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή προστασία για την υγεία και φροντίδα των ματιών μας.

 

*Ο Χριστόδουλος Μποροδήμος είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος.
Τ. Επιμ. Ά στο πανεπιστημιακο νοσοκομείο Örebro, Σουηδία.
Εξειδικευθείς στην οφθαλμοπλαστική χειρουργική

To ιατρείο του βρίσκεται στα Ιωάννινα Λεωφ. Δωδωνης 9
2651 065340
https://www.borodimos.gr