Το Δασικό Συμπόσιο στα Ιωάννινα

Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε στα Ιωάννινα το Δασικό Συμπόσιο – Συνάντηση Εργασίας «Life GrIn» το οποίο διοργανώθηκε από το ΥΠΕΝ και στο οποίο συμμετείχε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων, Γιώργος Αμυράς.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κωνσταντίνος Καψάλης, ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Νικόλαος Εξάρχου και ο Πρόεδρος της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, Νικόλαος Παπαγρηγορίου.

Στο Συμπόσιο έγιναν παρουσιάσεις για:

● το έργο των Δασικών Υπηρεσιών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
● τη νέα κάθετη οργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών και τη χρηματοδότησή τους.
● τα έργα του προγράμματος «Life GrIn – Αστικό Πράσινο και Κλιματική Αλλαγή».
● το αστικό πράσινο και την κλιματική διακυβέρνηση των πόλεων στην Περιφέρεια Ηπείρου.
● την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου και την αντιμετώπισή της.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις:

● στο δασύλλιο της Νήσου των Ιωαννίνων όπου πραγματοποιούνται δασοκομικοί χειρισμοί στο πλαίσιο του έργου «Antinero».
● στη Χαράδρα του Βίκου στη θέση «Οξυά» Μονοδενδρίου και στη θέση Αγία Παρασκευή, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ζαγορίου για θέματα που άπτονται του δασικού τομέα.
● στους καθαρισμούς Δημοσίων Δασών Λάιστας, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου όπου διενεργούνται υλοτομίες από τους ΔΑΣΕ Ιωαννίνων.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Εδώ στην πόλη μας βρέθηκαν οι άνθρωποι των Δασικών Υπηρεσιών, εξαίρετοι επιστήμονες, με τους οποίους συζητήσαμε για τις δράσεις προστασίας και αναβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων. Έγινε παρουσίαση του προγράμματος Life GrIn για το αστικό πράσινο και τον ρόλο του απέναντι στην κλιματική κρίση. Ενώ, επισκεφθήκαμε περιοχές του νομού μας, όπου πραγματοποιούνται εργασίες δασοπροστασίας και υλοτομίας».

Ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Βαγγέλης Γκουντούφας, δήλωσε: «Στις σημερινές εργασίες του Δασικού Συμποσίου στην πόλη των Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, αναδείχθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι τόσο στην περίπτωση του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου όσο και σε αυτή της διαχείρισης του αστικού πρασίνου σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, ότι πλέον αποτελεί μονόδρομο ο αποτελεσματικός συντονισμός τους τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και στην υλοποίηση των μέτρων που αποφασίζονται να ληφθούν, σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου με ασφαλείς και ξεκάθαρους κανόνες δικαίου».

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος τόνισε ότι «Ήδη έχουν φανεί τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία των δασαρχείων μετά την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας» ενώ για τη αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων ανέφερε ότι «Ο Δήμος Ζίτσας σε στενή συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, με ίδιες δαπάνες, προχωρά αφενός στην κοπή και απομάκρυνση των ήδη προσβεβλημένων δένδρων και αφετέρου οποιεσδήποτε άλλες παρεμβάσεις (καλλωπισμός, κλάδεμα κ.α.) δρομολογούνται με τη συνεργασία πάντα ειδικών γεωπόνων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες μετάδοσης και μεταφοράς της καταστροφικής αυτής νόσου τόσο για τα πλατάνια όσο και για το φυσικό μας περιβάλλον».

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κωνσταντίνος Καψάλης δήλωσε: «Το περιβάλλον είναι ένας πολυσύνθετος τομέας που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα στοιχείων, απαραίτητων για την υγεία και ευημερία του ανθρώπου. Το συμπόσιο έρχεται να παρουσιάσει το έργο που επιτελείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και συγχρόνως να δώσει απαντήσεις σε καίριους προβληματισμούς σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική διακυβέρνηση. Η εξέλιξη της ανθρωπότητας και η τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη καθιστούν απαραίτητη τη λήψη πολιτικών που θα οδηγήσουν στη δραστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου και σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς».

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Νικόλαος Εξάρχου δήλωσε: «Τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων. Είχα την ευκαιρία να θέσω χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων του Δήμου μας, πολλά εκ των οποίων συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας. Ευχαριστώ τον Υφυπουργό, Γιώργο Αμυρά, γιατί δρομολογεί λύσεις, καθώς επίσης και για την άριστη συνεργασία μας».

O Πρόεδρος της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, Νικόλαος Παπαγρηγορίου δήλωσε: «Οι Κυνηγετικές οργανώσεις είναι συνεργαζόμενα Σωματεία με το ΥΠΕΝ έχοντας πάντα ως κύριο γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Υπό το πλαίσιο αυτό έχουμε σταθεί αρωγοί στο πλευρό της πολιτείας σε όλα τα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια η οποία έχει ως στόχο την προστασία του οικοσυστήματος και των ενδιαιτημάτων της χώρας μας».