Το πανηγύρι του Συρράκου υποψήφιο για τον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Tο Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι στις 31 Μαρτίου 2020 υπέβαλε το Φάκελο, ώστε να εγγραφούν τα πανηγύρια του Συρράκου Ιωαννίνων και της Βλάστης Κοζάνης, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Αυτή η εγγραφή θα τονώσει τον σεβασμό των Συρρακιωτών για το πανηγύρι μας, ιδιαίτερα σήμερα που κλονίζεται από την οικονομική κρίση, ώστε να μην οδηγηθεί σε μορφή αγοραίας διασκέδασης και θα συμβάλει στο να παραμείνει ζωντανό στον χωροχρόνο, ως ένα από τα πολυτιμότερα πολιτισμικά κεφάλαια αυτοπροσδιορισμού μας.
Το 2015 συγκροτήθηκε Επιτροπή από εκπροσώπους των φορέων του Συρράκου, με σκοπό να συγκεντρώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στο πανηγύρι μας και, αφού ολοκληρωθεί ο Φάκελος, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους όρους, να προωθηθεί για την εγγραφή και ένταξη του πανηγυριού μας, αρχικά στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της ΑΠΚ του Υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο ΑΠΚ της UNESCO.
Χαιρετίζω την από κοινού υποβολή Φακέλου με το αντίστοιχο Πανηγύρι της Βλάστης Κοζάνης, που θα συμβάλει στην καλύτερη τεκμηρίωση της πρότασης, αναδεικνύοντας συνάμα τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των πανηγυριών των δύο ορεινών Κοινοτήτων.
Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου, μέλη της Επιτροπής, για τη συνεργασία μας, που οδήγησε στην επιτυχία αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Ιδιαίτερα όμως ευχαριστώ όλες τις πατριώτισσες και τους πατριώτες, μέλη του Συνδέσμου μας, για τη συμβολή του καθενός στην προετοιμασία του Φακέλου με συνεντεύξεις, επιστολές, φωτογραφίες, τραγούδια, χορούς και κυρίως για τη συμμετοχή τους και τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν το πανηγύρι μας στο χοροστάσι. Θεωρώ ότι ο Φάκελος είναι σωστά ενημερωμένος και τεκμηριωμένος, ώστε να τύχει της έγκρισης της Unesco και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η εγγραφή του πανηγυριού μας στον κατάλογο της ΑΠΚ της ανθρωπότητας.

Αλέξης Ιπποκράτης
Μέλος της Επιτροπής για την ένταξη του πανηγυριού του Συρράκου στον κατάλογο της ΑΠΚ της Unesco
Εκπρόσωπος Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων