«Το περπάτημα που άργησε κάτι χρόνια….»

Γράφει η Ζωή Καλύβα

Γιάννενά μου Καληνύχτα, τι κάνεις;
Εσένα σε βλέπω μια χαρά. Ομορφαίνεις μέρα με τη μέρα. Κάνεις δουλίτσα… Ήταν να μην το πάρεις απόφαση λέω εγώ. Έχω μάτι και βλέπω και γίνεται προσπάθεια λέω εγώ.
Αρχικά, άρχισες και καθαρίζεις τοίχους από «Κτήρια Μνημεία», να φεύγουν οι μουτζούρες από «οπαδικές» ορολογίες, στιχάκια του τύπου «Μαρία σε αγαπώ 2016» «Ομάδα μου κτλ». Και επιτέλους είδαμε την πραγματική ομορφιά κάποιων κτηρίων. Σε παρακαλώ όμως, να μην σε δω να βαριέσαι, μια απόφαση είναι. «Πιασε» όλα τα κτήρια με την σειρά και καθάρισέ τα. Αυτό θέλουμε εμείς που σε αγαπάμε και σε θαυμάζουμε. Θα μου πεις τώρα…
– Είναι εύκολο; Ξέρεις πόσο ακριβή είναι αυτή η τεχνική καθαρισμού; Θα τα σεβαστούνε κάποιοι;
Δεν είναι εύκολο, το ξέρω. Ούτε είναι η τεχνική αυτή καθαρισμού απλή. Ξέρω ότι είναι ακριβή. Και επίσης ξέρω ότι κάποιοι δεν θα λυπηθούνε και θα γράψουν τον πόνο τους και την αγαπημένη τους ομάδα.
Αλλά έχω να σου προτείνω κάτι. Βάλε κάμερες (αν και ξέρω ότι σε κάποιους δεν αρέσει). Ναι, γιατί πρέπει να σεβόμαστε και να μην καταστρέφουμε κάθε όμορφο και ξένο. Βάλε κανένα ειδικό υλικό να μην πιάνει η μπογιά τους. Πιάσε επιτόπου και κάποιον που κάνει αυτές τις καταστροφές και «τιμώρησε» τον με χρηματικό ποσό καθαρισμού. Απευθείας στην εφορία!! Να μην μπορεί να ξεγλιστρήσει!
Είμαι σκληρή λες Γιάννενα μου; ΟΧΙ δεν είμαι, δεν μιλάω για την τέχνη και δεν μιλάω για τα «Γκράφιτι», αυτά και εμένα μου αρέσουν. Είμαι υπερ. Μιλάω για λέξεις, φράσεις, ομάδες, ημερομηνίες που εμένα δεν μου λένε τίποτα άλλο, παρά μόνο καταστροφή και μου χαλάνε την θέα σου.
Σε θέλω όμορφη πόλη Γιάννενά μου. Θέλω να είσαι καλύτερη
Και να σου εκμυστηρευτώ άρχισα περπάτημα. Γι`αυτό και παρατηρώ τι γίνεται γύρω μου. Περπατάω Γιάννενά μου απόγευμα και να σου πω πόσο πολύ μου άρεσε που έκλεισες για τα αυτοκίνητα τον μώλο και πάμε βόλτα μέχρι το πάρκινγκ οι πεζοί, είναι φοβερό.
Βέβαια, μην θεωρείς ότι είναι όλα τέλεια και τα κάνουμε τέλεια! Μεγάλοι, μικροί, πιτσιρίκια, ποδήλατα, αθλούμενοι, πανικός.
Αλλά να σου κάνω και μια παρατήρηση, με αγάπη, ξέρεις, φιλική παρατήρηση. Κόψε και κανένα αγριόχορτο, φύτεψε και κανένα λουλουδάκι. Σου έχω και φωτογραφίες. Κάνε κανένα συμμάζεμα, ξέρεις εσύ, να περπατάμε πιο εύκολα. Να φτιάχνει και άλλο η διάθεσή μας. «Φτιάξε μας» το περπάτημα, μιας και έχουμε γίνει όλοι αθλητές.
Γιάννενά μου σε κούρασα. Νομίζω ότι γκρίνιαξα και λίγο, αλλά δεν πειράζει. Τα είπα, σκέψου τα, συζήτησέ τα και τα ξαναλέμε.