Το 2019 το μέλλον στα δικά μας χέρια -Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ελληνικός λαός μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες, εκτός μνημονίων και επιτροπείας. Αντίθετα, το σύστημα της παλιάς διαπλοκής ελπίζει σε παλινόρθωση, προκειμένου να αποκαταστήσει τα προνόμια, την εξουσία και τα οφέλη του. Όλοι αυτοί που δεν μπορούν χωνέψουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, όπως είχαμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό, αλλά και όσοι ανατριχιάζουν στην ιδέα της αναδιανομής υπέρ των αδύναμων και επιθυμούν τη διαιώνιση της λιτότητας για τους πολλούς, ώστε να ωφεληθούν οι λίγοι, παίζουν τα ρέστα τους για να πέσει η Κυβέρνηση.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία ζητάει εκλογές από το 2016. Κάθε μέρα που περνάει, από τον Αύγουστο και μετά, δίνει στην Κυβέρνηση τη δυνατότητα να υλοποιεί το μεταμνημονιακό της πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που στηρίζει τη βάση της κοινωνίας, την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και τον κόσμο της εργασίας.

Οι δικές μας επιδιώξεις και προτεραιότητες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές της ΝΔ, που ως βασικό πυρήνα του προγράμματός της έχει την ασυλία του μεγάλου πλούτου, τον εργασιακό Μεσαίωνα και το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Γι’ αυτό ποντάρει στη συμφωνία των Πρεσπών, επιλέγοντας μια χυδαία, ακροδεξιά, πατριδοκάπηλη, καιροσκοπική ρητορική.

Μετά την έξοδο από το μνημόνιο η Κυβέρνηση έχει μπροστά της κρίσιμες πολιτικές και θεσμικές παρεμβάσεις. Την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, την εμπέδωση της σταθερότητας, την ενίσχυση της θετικής πορείας της οικονομίας και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, την ολοκλήρωση του διαλόγου με την Εκκλησία, τη λήψη μέτρων κοινωνικής στήριξης, την προστασία της κύριας κατοικίας.

Η Κυβέρνηση το 2015 βρέθηκε αντιμέτωπη με άδεια δημόσια ταμεία και με υπέρογκα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, με κατακρεουργημένες τις δημόσιες δαπάνες και τις εργασιακές σχέσεις και με ποσοστό ανεργίας 28%. Ο ελληνικός λαός έγινε πειραματόζωο στο όνομα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και βίωσε τον φόβο και την ανασφάλεια των πολιτικών της λιτότητας που εφάρμοσαν με ζήλο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή ήταν η κατάσταση που μας κληροδότησαν.

Ο πυρήνας των μνημονιακών πολιτικών, ειδικότερα των δύο πρώτων προγραμμάτων που ήταν και τα πλέον επώδυνα, αντανακλούσε τις πολιτικές επιδιώξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και μεγάλο μέρος του πολιτικού τους προγράμματος.

Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, η κατάρρευση των μισθών, η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, η συρρίκνωση των πόρων για την Παιδεία, δεν χρειάζονταν ξένο χέρι για να γίνουν πράξη. Όσο και αν κρύφτηκαν πίσω από τις ακρότητες πολλές φορές των δανειστών, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε μία στιγμή την πολιτική και ιδεολογική τους ταύτιση με το νεοφιλελεύθερο σοκ της περιόδου 2010-2014. Το σοκ των 65 δισ. λιτότητας και της απώλειας περίπου του 25% του ΑΕΠ.

Ο δρόμος που διανύσαμε εμείς και καταφέραμε να βγούμε από τη   στενωπό των μνημονίων με την κοινωνία όρθια ήταν γεμάτος εμπόδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά καταφέραμε να μείνουμε όρθιοι στη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών και των πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ.

Το 2019 μπορεί να είναι χρονιά ουσιαστικής ανάκαμψης της οικονομίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά θα είναι και μια χρονιά μιας βαθιάς πολιτικής τομής. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έξω από τον μνημονιακό καταναγκασμό. Και θα είναι, ίσως, οι πρώτες μετά από πολλά χρόνια που θα γίνουν πάνω σε ξεκάθαρες προγραμματικές αντιπαραθέσεις.

Οι ευρωεκλογές θα έχουν επίσης χαρακτήρα πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση. Απέναντι στη χρεοκοπία του ευρωπαϊκού κατεστημένου και την επικίνδυνη ακροδεξιά είναι επιτακτική η ανασύνθεση του προοδευτικού μετώπου, που θα διεκδικήσει μια νέα δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη.

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής. Είναι, όμως, ένας κρίσιμος, απαραίτητος και ιστορικός κόμβος. Η συνολική μας προσπάθεια δεν αφορά μόνο το παρόν, αφορά και το μέλλον. Ένα μέλλον ευημερίας και δικαιοσύνης για την κοινωνική πλειοψηφία. Σε αυτό το μέλλον προσβλέπουμε. Αυτό το μέλλον επιδιώκουμε να χτίσουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας φτάσαμε μέχρι εδώ μέσα από έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο. Υπήρξαμε όμως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας σε σχέση με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από τα μνημόνια, τη διαχείριση της μεταμνημονιακής περιόδου και τη στήριξη της κοινωνίας. Τώρα είναι η ώρα για την οικοδόμηση νέων σταθερών κοινωνικών συμμαχιών με ορίζοντα μια μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση, προκειμένου να κατοχυρωθούν όσα κέρδισε ο λαός σε δύσκολες συνθήκες και να ανοίξει ο δρόμος για νέες δημοκρατικές και προοδευτικές τομές.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.