Κάθε τέσσερα χρόνια διοργανώνεται η μεγαλύτερη ατραξιόν του ποδοσφαίρου:  το Παγκόσμιο Κύπελλο. Όλοι το περιμένουν άντρες και γυναίκες – πλέον, οι μεν για να απολαύσουν στιγμές από την παγκόσμια ποδοσφαιρική αφρόκρεμα και πιθανώς την εθνική τους ομάδα, οι δε να απολαύσουν -συνήθως- τους όμορφους αθλητές να ιδρώνουν για 90 λεπτά για ένα τόπι.

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, μόνο αναμενόμενο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μέχρι στιγμής! Αρχικά, η απουσία παραδοσιακών ομάδων όπως της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Χιλής, της Γκάνας, κλπ δείχνει πως πλέον το ποδόσφαιρο έχει παγκοσμιοποιηθεί πλήρως και πως με λίγο παραπάνω θέληση και τύχη μπορούν να αφήσουν πίσω τους δυνατές ομάδες. Χαρακτηριστικά, είδαμε στην φάση των ομίλων μικρής δυναμικότητας ομάδες όπως η Ν.Κορέα, το Μαρόκο, η Νιγηρία- που παραλίγο να αποκλείσει την Αργεντινή και να περάσει η ίδια- και άλλες, να παίζουν πειθαρχημένο ποδόσφαιρο, και να κάνουν αξιοπρεπής εμφανίσεις. Αυτό δείχνει ότι πια, με την επαγγελματική ενασχόληση ατομικά των παικτών σε συλλογικό επίπεδο, ανεβάζουν έμμεσα και την ποιότητα των εθνικών τους ομάδων.

Κοντράστ συναισθημάτων στον αγώνα Γερμανία – Ν. Κορέα

Γενικά μέχρι στιγμής, είναι το Mundial των ανατροπών και των εκπλήξεων! Πιθανώς να μείνει και στην ιστορία για αυτά του τα στατιστικά. Όλα ξεκίνησαν με τον αποκλεισμό της πρώην παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανία! Ήταν σίγουρα ένα μεγάλο σοκ, όχι μόνο για τους ίδιους, και τους φιλάθλους της, αλλά και για το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, αφού χρόνια τώρα θεωρούνται η αφρόκρεμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου σε εθνικό επίπεδο.

Μια πιο πικρή γεύση στον αποκλεισμό έφερε η ήττα στο τελευταίο παιχνίδι από την Ν.Κορέα με 2-0, επιτρέποντας έτσι το Μεξικό και την Σουηδία να περάσουν στου “16”.

Η συνέχεια ήταν ο αποκλεισμός της Ισπανίας στους “16” από την ομάδα της Ρωσίας. Ένα παιχνίδι δίχως ρυθμό, με απλή κατοχή από τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές του 2010 (στην Ν.Αφρική) δίχως να απειλούν την Ρωσία. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ρωσία φιλοξενεί αυτό το παγκόσμιο τουρνουά, ίσως τελικά ώθησε τους Ρώσους να πάρουν την πρόκριση απέναντι σε μια ομάδα που αδιαμφισβήτητα θεωρούνταν φαβορί πριν καν ξεκινήσει το Mundial.

Αντίστοιχο ηχηρό αποκλεισμό είχαμε και στο ζευγάρι Γαλλία-Αργεντινή. Αυτή τη φορά ο αποκλεισμός της Αργεντινής, δεν έγινε από μια τυχαία ομάδα, αλλά κατά την γνώμη μου, η Γαλλία είναι ένα από τα φαβορί (πλέον) για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ο αγώνας αυτός έληξε 4-3 και για πολλούς θεωρήθηκε το καλύτερο έως τώρα  παιχνίδι, σε ένα κατά τ’άλλα κακά τα ψέματα-βαρετό παγκόσμιο κύπελλο. 

Η παρέα του Μέσι δεν ήταν αρκετή να βοηθήσει τον ίδιο, και σε συνδυασμό με την κακή χρήση του από τον προπονητή του, επέφερε ένα άχαρο αποτέλεσμα στην επιθετική ανάπτυξη της Αργεντινής με άμεσες συνέπειες.

Ένα άλλο γεγονός που έχει κάνει αίσθηση είναι τα πολλά πέναλτι! Και δεν αναφέρομαι απαραίτητα στην νέα τεχνολογίας VAR (Video Assistant Referees), που βοηθούν τον διαιτητή σε μια αμφίρροπη υπόδειξή του, αλλά λόγω της ισοδύναμης δυναμικότητας που εν τέλει μετά την παράταση οδηγεί στα penalty knock-out!Χαρακτηριστικά, τα παιχνίδια Ισπανία – Ρωσία (1-2), Κροατία – Δανία (2-1) διεξήχθησαν την ίδια μέρα, και Κολομβία – Αγγλία (1-2), ήταν παιχνίδια που κρίθηκαν στα πέναλτι. Και ως γνωστόν, στα πέναλτι, δεν νικάει ο καλύτερος, αλλά  ο πιο εύστοχος και τυχερός.

Στα υπόλοιπα ζευγάρια, η Ουρουγουάη νίκησε την ανήμπορη Πορτογαλία του Ρονάλντο με 2-1. Η Βραζιλία νίκησε με 2-0 το αξιόμαχο Μεξικό, Το Βέλγιο έκανε την ανατροπή με την Ιαπωνία, όντας πίσω στο σκορ στο 52′ σε ένα καταπληκτικό δεύτερο ημίχρονο (1ο ημίχρονο 0-0). Με τις αλλαγές που έκανε ο προπονητής του Βελγίου, και το  πέρασμα του Fellaini, Chadli, άλλαξε τελείως η εικόνα της ομάδας και σκόραρε τρία τέρματα που τις χάρισε και την πρόκριση στα προημιτελικά. Ένα παιχνίδι-διαφήμιση με μεγάλη αντίθεση συναισθημάτων από τις δύο πλευρές. Η Σουηδία νίκησε την Ελβετία με 1-0, και πιθανώς μπορούσε και μεγαλύτερο σκορ, αν ήταν πιο εύστοχη. Έδειξε πλήρη υπεροχή κατά όλη την διάρκεια.

Παρακάτω είναι τα ζευγάρια των “8”:

Παρασκευή 06/07

Ουρουγουάη – Γαλλία  (17:00)

Βραζιλία – Βέλγιο (21:00)

Σάββατο 07/07

Ρωσία – Κροατία (17:00)

Σουηδία – Αγγλία (21:00)

Πλέον, με τα παραπάνω ζευγάρια διαμορφώνεται η προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Θα περάσουν τα φαβορί? Ίσως όχι, καθώς είναι όπως είπαμε παραπάνω το Mundial των εκπλήξεων και των ανατροπών (προγνωστικά). Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι στοιχηματικές εταιρίες έχουν βγάλει τα λεφτά τους τις τελευταίες δυο βδομάδες, λόγω της αστοχίας προβλέψεων που τα παιχνίδια προσέφεραν. Σύντομα κοντά σας, για την υπόλοιπη ενημέρωση σας, σχετικά με την εξέλιξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.