«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Το Ιράν βομβάρδισε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Διπλή επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

Οι δύο επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ: η μία βρίσκεται στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια) και η άλλη στην επαρχία Άνμπαρ, και πρόκειται για τη βάση Άιν αλ Άσαντ. Σύμφωνα με το Tasnim, εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 πύραυλοι.
Οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις είναι απλώς «το πρώτο βήμα»

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι η βάση Άιν αλ Άσαντ «καταστράφηκε ολοσχερώς». Η επίθεση εναντίον της βάσης, όπου σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, ήταν «απόλυτα επιτυχής», κατά το σώμα αυτό των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι Φρουροί της Επανάστασης απαίτησαν οι ΗΠΑ να «αποσύρουν τις δυνάμεις τους» από το Ιράκ για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες και απείλησαν να πλήξουν επίσης «το Ισραήλ και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή, αν επιτρέψουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Ανώτερος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης ανέφερε ότι οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις είναι απλώς «το πρώτο βήμα».

Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις ακολούθησαν την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη την Παρασκευή, μετά από διαταγή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Τεχεράνη ορκίστηκε «εκδίκηση» για τη δολοφονία του.

Η επίθεση καταγράφηκε περίπου 24 ώρες μετά την απόλυτη σύγχυση που προκάλεσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, με τη διοίκησή τους στο Ιράκ να στέλνει επιστολή με την οποία διαβεβαίωνε πως τα στελέχη τους θα αποσυρθούν από την ιρακινή επικράτεια όπως απαίτησε το κοινοβούλιο, αλλά το Πεντάγωνο να διαψεύδει.

Πολλά κράτη-μέλη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ήδη ότι αποσύρουν τις δυνάμεις τους στο σύνολό τους ή εν μέρει, λόγω του φόβου ότι θα υπάρξουν νέες επιθέσεις, όπως οι περίπου 15 που έχουν γίνει από τα τέλη του Οκτωβρίου εναντίον βάσεων στις οποίες είναι ανεπτυγμένα ξένα στρατεύματα.
Πεντάγωνο: Θα πάρουμε όλα τα μέτρα για να προασπίσουμε το προσωπικό μας

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν το προσωπικό, τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή».

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι ενημερώθηκε για τις επιθέσεις από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, γνωστοποίησε η ίδια μέσω Twitter.
Η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο, αλλά θα ανταποδώσει με συντριπτικό τρόπο οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί μέσω Twitter, μερικές ώρες μετά τα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, ανέφερε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο, αλλά η αντίδρασή του έναντι οποιασδήποτε επίθεσης θα είναι συντριπτική.

Εξέφρασε επίσης τις «ευχαριστίες» της κυβέρνησης του Ιράν στους Φρουρούς της Επανάστασης για την «επιτυχή» επιχείρηση.

Από την πλευρά του σύμβουλος του προέδρου του Ιράν προειδοποίησε ότι εάν ο αμερικανικός στρατός ανταποδώσει τα πλήγματα, βομβαρδίζοντας στόχους στην ιρανική επικράτεια, θα πυροδοτήσει την έναρξη πολέμου.

«Οποιαδήποτε (…) στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με ολοκληρωτικό πόλεμο απ’ άκρου σ’ άκρο της περιοχής», ανέφερε μέσω Twitter ο Χισαμεντίν Ασένα, σύμβουλος του Χασάν Ρουχανί, ο οποίος συμπλήρωσε πως «οι σαουδάραβες όμως μπορεί να πάρουν διαφορετικό δρόμο, να έχουν απόλυτη ειρήνη». Δεν έκανε σαφές τι εννοούσε με το σχόλιό του για το σουνιτικό βασίλειο, μεγάλο αντίπαλο της σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Τεχεράνη και Ριάντ εμπλέκονται σε πολέμους μέσω ενδιαμέσων στην περιοχή για δεκαετίες, από το Ιράκ και τη Συρία ως την Υεμένη. Η Τεχεράνη έχει καλέσει επανειλημμένα το Ριάντ να καταβάλλει προσπάθειες αποκλιμάκωσης ώστε να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.
80 Αμερικανοί νεκροί, λέει η ιρανική τηλεόραση – Κανένας νεκρός, λένε οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, αντικρουόμενες πληροφορίες για τους νεκρούς από τις πυραυλικές επιθέσεις μεταδίδουν Ιράν και ΗΠΑ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους των Φρουρών της Επανάστασης, επικαλούμενη αξιωματικούς του επίλεκτου σώματος αυτού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Έκανε λόγο για άλλους περίπου 200 τραυματίες.

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ουδεμία πληροφορία για θύματα στα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, επισημαίνοντας ωστόσο ακόμη βρίσκονταν σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

Tτο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Ιρακινών. Δεν έδωσε αριθμό, ούτε διευκρίνισε εάν επρόκειτο για νεκρούς ή τραυματίες.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση διευκρίνισε ότι εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές».

Σημείωσε ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.
Σήμερα το διάγγελμα Τραμπ, συσκέψεις με Πομπέο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να απευθύνει σήμερα διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, όπως ανήγγειλε ο ίδιος μέσω Twitter. Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ αποχώρησαν νωρίτερα από τον Λευκό Οίκο, όπου είχαν σπεύσει όταν άρχισαν τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/iran-bombardise-amerikanikes-baseis-sto-irak