Χρήστος Μαντάς: «Η πλευρά της ΝΔ βρίσκεται στην ουσία χωρίς στρατηγική.»

Σε πρωϊνή εκπομπή του  ραδιοφωνικού σταθμού 105,5 ΣΤΟΚΟΚΚΙΝΟ, συμμετείχε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Απαντώντας σε ερωτήματα του Νίκου Σβέρκου για την αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ και την επιλογή της να ομιλεί για  «σκάνδαλα» περί δανείων που ρυθμίστηκαν κλπ. ο Χρ. Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Υπάρχουν δυο εξηγήσεις, νομίζω. 1ον Είναι μια κίνηση αντιπερισπασμού μπροστά σε μια εξελισσόμενη κατάσταση που φέρνει τα πραγματικά προβλήματα στο δημόσιο διάλογο. 2ον Αν πάμε επί της ουσίας της πολιτικής (και δεν πρέπει να τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον επικοινωνιακό κατήφορο) θα πρέπει να παραδεχτούμε πως η πλευρά της ΝΔ βρίσκεται στην ουσία χωρίς στρατηγική. Χωρίς στρατηγική για την οικονομία, χωρίς στρατηγική για τα εθνικά θέματα. Η μόνη της στρατηγική είναι να γίνει όσο πιο ακροδεξιά μπορεί και να πλησιάσει το ακροδεξιό ρεύμα που βλέπουμε να «φουσκώνει» στην Ευρώπη. Και έτσι δεν μπορεί να κρατήσει ακόμα και στα στοιχειώδη, μια στάση υπέρ της χώρας και των πολιτών της. Δείτε τους πανηγυρισμούς πχ που εκφράστηκαν στα γνωστά ΜΜΕ όταν υπήρξε αυτή η εμπλοκή για το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά. Δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη στάση για τη χώρα όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πανηγυρίζει για τους διαδικαστικούς λόγους και τις προφάσεις που προέβαλε η Γερμανία στο ζήτημα αυτό. Δυστυχώς η ΝΔ και στο μακεδονικό και στην οικονομία δεν τηρεί υπεύθυνη στάση. Δείτε για παράδειγμα πως στην οικονομία μιλάει ανεύθυνα για μειώσεις φόρων ,κρατώντας κρυφές τις επιδιώξεις της για να διαλύσει το κοινωνικό κράτος. Ακόμα και οι κινήσεις και οι χειρισμοί που κάνει η ΝΔ στα προσωπικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης (και προσπαθεί να τα λύσει με νόμιμο τρόπο), δείχνουν στην ουσία πως πρόκειται για κινήσεις αντιπερισπασμού.»

Καλούμενος να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να  να μιλήσουν με τον κόσμο στις περιφέρειές τους, ο Χρ. Μαντάς σημείωσε :

«Όποιος ισχυρίζεται τέτοια πράγματα δείχνει πως δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό που γίνεται δείχνει μια γνήσια σχέση ανθρώπων (με τις δυσκολίες της φυσικά) που έχουν συνυπάρξει μαζί στην καθημερινότητα του κάθε τόπου, ανθρώπων που δεν στηρίχτηκαν από τζάκια και από συμφέροντα. Εχθρεύονται τη γνήσια σχέση που έχουμε με τους πολίτες, που μας δίνει την δυνατότητα να συνομιλήσουμε μαζί τους. Κυρίως όμως όσοι τα διακινούν αυτά, προσπαθούν να δημιουργήσουν πυρήνες ανομοιογενείς και εθνικιστικούς, δημιουργώντας ένα κλίμα στην κοινωνία. Αυτό το κλίμα δεν περνάει όμως σε καμία περίπτωση. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καταλαβαίνει, πως παρά τα πολύ δύσκολα που έχουμε περάσει,  βρισκόμαστε τώρα στην αφετηρία μιας πολιτικής προσπάθειας που έχει δώσει και θα δώσει στην καθημερινότητα του πολίτη, πολύ περισσότερα πράγματα το  αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.  Η οικονομική πίεση υπάρχει στην καθημερινότητα των πολιτών, αν και αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει σε κοινωνίες, γειτονιές  και οικογένειες που ο κόσμος βρίσκει δουλειά, χρειάζεται να προχωρήσουμε με γρηγορότερα βήματα πάνω σε αυτό. Και κυρίως στο κομμάτι της παραγωγικής ανασυγκρότησης με στοχευμένες πολιτικές και προσπάθειες.

Ο κόσμος πιεσμένος και από τα ΜΜΕ που δημιουργούν αγωνία για την πιθανότητα περικοπής των συντάξεων, είναι δύσκολο πολλές φορές να καταλάβει πως γίνεται μια συστηματική προσπάθεια αυτό το μέτρο να φύγει από τη μέση και να πάμε στην επόμενη μέρα χωρίς περικοπές. Υπάρχει και το ζήτημα φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και εδώ πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις,  ώστε να τις δουν οι άνθρωποι αυτοί στην καθημερινότητα τους. Υπάρχει όμως μια διαφορετική εικόνα στα ζητήματα της καθημερινότητας που αφορούν στην Υγεία και τη Παιδεία. Και στην Πρόνοια και στα εργασιακά υπάρχει πολύς κόσμος που έχει δει σημαντικές διαφορές πχ στα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα παιδιού, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Αλλά και τα μέτρα για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αρχίζουν και δίνουν αποτελέσματα. Στο πεδίο αυτό έχουμε κάνει πολλά, αλλά οφείλουμε να κάνουμε και περισσότερα. Αυτό οφείλει να είναι και το πεδίο αντιπαράθεσης των δικών μας δυνάμεων με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, του σκοταδισμού, της εθνικής αναδίπλωσης. Και όλου αυτού του μαύρου μετώπου, που ενώ είναι βουτηγμένο σε μια διαχείριση που δεν έχει να κάνει καθόλου με την νομιμότητα και τη χρηστή διαχείριση, επιχειρεί να μας βάλει σε ένα πεδίο και ένα παιγνίδι αντιπαράθεσης που δεν προσφέρεται για την αριστερά και τις αξίες της.»

Σε ερώτημα αν η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί κινδύνους για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, ο Χρ. Μαντάς δήλωσε:

«Η κυβέρνηση αυτή έχει αντέξει σε πολύ πιο κρίσιμες και δύσκολες στιγμές. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε κυβερνητική αναταραχή  μέχρι να φτάσουμε (αν όλα πάνε καλά και ελπίζω να πάνε όλα καλά) στη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών. Εκεί ενδεχομένως να υπάρξει ζήτημα στο πως θα διαχειριστούμε αυτή τη διαφορετική θέση που πράγματι έχουμε με τους ΑΝΕΛ. Πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι (και κοινοβουλευτικοί τρόποι) έτσι ώστε να μην υπάρξει αναταραχή και προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή. Αλλά σε κάθε περίπτωση νομίζω με ένα σύμμαχο  με τον οποίο έχουμε πολύ διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις και μια έντιμη συμφωνία, οφείλουμε να συνεννοηθούμε (όπως είπε και ο Πρωθυπουργός) πώς θα διαχειριστούμε αυτή την διαφορετική τοποθέτηση. Αυτό δεν αφήνει στην άκρη διάφορους «κουτοπόνηρους» από άλλες πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν σε αυτό το θέμα ενώ οι ίδιοι δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση. Και αναφέρομαι πολύ περισσότερο για τη στάση του ΚΙΝΑΛ. Όλοι μας θα κριθούμε για τη στάση μας τώρα αλλά και σε ιστορικό βάθος, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλος. Να μην έχετε καμιά αμφιβολία γι’ αυτό.»