1η Καλλιτεχνική Πεζοπορία: Από το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης ως το Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας

Μία ομάδα 40 καλλιτεχνών (ηθοποιών, περφόρμερ, χορευτών, μουσικών, εικαστικών και φωτογράφων) και μη, με αρχικό σημείο συνάντησης, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης πεζοπορεί ως το Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας σε ένα δρόμο που θα ενώνει τα δύο θέατρα και θα  δημιουργεί μία πολιτιστική διαδρομή. Στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής θα δοθούν αντίστοιχα παραστάσεις στα δύο αρχαία θέατρα. Η παράσταση αποτελείται από μία σύνθεση αρχαίων μύθων όπου οι ήρωες έχουν μία πορεία ανάμεσα σε ανθρώπους ή διαδρομή μέσα από διάφορους τόπους.  (Ορφέας, Διόνυσος, Πενθεσίλεια, Οδυσσέας, Οιδίποδας κ.α.)

Οι πεζοπόροι θα πορευτούν δίπλα από τον ποταμό Άραχθο, στο φαράγγι που σχηματίζει ανάμεσα από τα Τζουμέρκα,  μέσα από οικισμούς και χωριά. Θα πραγματοποιηθούν πέντε στάσεις, στις οποίες η πεζοπορική ομάδα θα συνδιαλλαγεί με τους κατοίκους των πόλεων (Ιωαννίνων  – Άρτας) και των χωριών(Ελληνικό, Μονολίθι, Πλατανούσα, Σκούπα,Ροδαυγή). Θα παρουσιάσουν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μικρές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, σεμινάρια, θα αφηγηθούν παραμύθια, θα συζητήσουν και θα ερευνήσουν τον κάθε τόπο ξεχωριστά. Θα παρακολουθήσουν και θα συμμετάσχουν στα δρώμενα που οι συνεργαζόμενοι τοπικοί φορείς θα διοργανώσουν για να τους υποδεχθούν και να τους γνωρίσουν. Όλη η πεζοπορία θα φωτογραφηθεί και θα βιντεοσκοπηθεί από επαγγελματίες φωτογράφους αλλά και από τον κάθε συμμετέχοντα. Στόχος είναι η αποτύπωση αυτής της συλλογικής εμπειρίας και η απόδοσή της στο ευρύ κοινό μέσα από μία πολλαπλή οπτική. Μετά το τέλος της διαδρομής θα διοργανωθεί έκθεση φωτογραφίας καθώς και θα παραχθεί ένα βίντεο που θα συνοψίζει εικόνες, κοινωνικά και περιβαλλοντικά στοιχεία, τις συναντήσεις των ανθρώπων, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε τόπου, καθώς και τα συναισθήματα  όσων ενεπλάκησαν σε αυτό το εγχείρημα.

Στο σχεδιασμό της πολυθεματικής δράσης επιλέχθηκε να πεζοπορήσουμε, στην Ήπειρο  με βασικά οχήματα το θέατρο και τη φωτογραφία.

Πεζοπορία: Επιλέξαμε να πεζοπορήσουμε

 • Για να παρατηρήσουμε καλύτερα τον τόπο, τον πολιτισμό του και το περιβάλλον του.
 • Για να ανακαλύψουμε τις βιογραφίες του φυσικού, του κοινωνικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της διαδρομής.
 • Για να συνδεθούμε τόσο μεταξύ μας όσο και με τον τόπο και τους ανθρώπους του αισθητικά και νοητικά.
 • Για να αναπτύξουμε τη φυσική κινητική δραστηριότητα μας, με την οποία οι άνθρωποι αναζήτησαν το μέλλον τους, τον τόπο τους, το καταφύγιο τους, την ελευθερία τους.
 • Για να αλλάζει ο ρυθμός των ποδιών μας και ο ρυθμός της σκέψης μας από τα συναπαντήματα μας με τους ανθρώπους και τη φύση.
 • Για να μοιραστούμε μια εμπειρία πεζοπορίας που στο τέλος της κανένας μας δε θα είναι ίδιος.
 • Γιατί το αποτύπωμά αυτής της δράσης δε θα αφήσει κανένα βλαβερό ίχνος στη φύση

Ήπειρος: Επιλέξαμε η πρώτη μας πολιτιστική διαδρομή να είναι στην Ήπειρο

 • Για να αντιληφθούμε πως ένα τόπος, ο οποίος αξιολογήθηκε μέσα από τη μάλλον αυθαίρετη εξίσωση ορεινό = άγονο άρα εχθρικός προς τον άνθρωπο, μη παραγωγικός, απομονωμένος κατάφερε να δημιουργήσει έναν τόσο αξιόλογο πολιτισμό.
 • Πως ο Ηπειρώτης, προσαρμόστηκε και αντιστάθμισε τις δυσκολίες στο ανάγλυφο που κλήθηκε να ζήσει.
 • Πως ανέπτυξε τη δημιουργικότητά του και αξιοποίησε τις φυσικές υποδομές της γης.
 • Πως η Ήπειρος τελικά προσδιορίστηκε ιστορικά και για την παραγωγή και την τέχνη της, την οποία διοχέτευσε όχι μόνο στις γειτονικές περιοχές αλλά άσκησε εμπόριο μακρινών αποστάσεων με την αρχιτεκτονική της πέτρας, την ξυλογλυπτική, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη μουσική, το θέατρο, την αγιογραφία, τη χρυσοχοΐα, την υφαντική καθώς και με προϊόντα όπως το κρασί, το τυρί, τα υφαντά, τα κοσμήματα, τα ξυλόγλυπτα κ.α.
 • Για να γνωρίσουμε αυτές τις περιοχές αξιόλογης αισθητικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας, που το πέρασμα του χρόνου και η εξέλιξη δεν τις απαξίωσαν.

Θέατρο: Επιλέξαμε το θέατρο να μας κουβαλήσει από τον έναν τόπο στον άλλον γιατί

 • Το θέατρο εμπεριέχει μέσα του ένα σύνολο πολιτιστικών στοιχείων όπως μουσική, αφήγηση, παράδοση, λαϊκό παραμύθι, χορό, ιστορίες…
 • Θέατρο γιατί θέλουμε να σταθούμε μπροστά σε ανθρώπους, να τους ακούσουμε, να τους μιλήσουμε, να τους πούμε και να μας πούνε ιστορίες.
 • Θέατρο γιατί όπως είπε και ο Κάρολος Κουν «Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας

Φωτογραφία: Επιλέξαμε τη φωτογραφία γιατί

 • Η τέχνη της φωτογραφίας διεισδύει, ερευνά και συνθέτει με τον καλύτερο τρόπο, τα σχήματα, τα συναισθήματα, την έκφραση, τους τόπους, τον πολιτισμό  και το χρόνο.
 • Γιατί η τέχνη της φωτογραφίας απαιτεί γνώση, έρευνα, βίωμα, φαντασία και συναίσθημα.
 • Θέλουμε να συνεχίσουμε να αφηγούμαστε την εμπειρία της διαδρομής ως πολιτισμικό τεκμήριο αυθεντικότητας μετά την ολοκλήρωσή της και να είναι το ίχνος που θα μείνει από αυτήν.
 • Για να δημιουργηθούν εικόνες με συλλογική υποκειμενική σύνθεση.
 • Για να παρουσιάσουμε το μοναδικό και ιδιαίτερο που κρύβει ο κάθε τόπος.