17ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Θεραπευτικών Κοινοτήτων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για το 17ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Θεραπευτικών Κοινοτήτων. Οι εργασίες ξεκινούν την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΑΡΓΩ, με την υποστήριξη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Yγείας «ΣΕΙΡΙΟΣ» του Δήμου Θεσσαλονίκης, και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Θα πραγματοποιηθεί 19 και 20 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με κεντρικό θέμα:

«Πάντα ρει: Η αλλαγή στις Θεραπευτικές Κοινότητες Απεξάρτησης»
‘Everything
Flows: Change in the Therapeutic Community’

και θα επιχειρήσει να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές και προγράμματα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς. Παράλληλα θα αποτελέσει πλαίσιο δραστηριοποίησης των ίδιων των μελών των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Για δυο μέρες 500 σύνεδροι από περισσότερους από 120 διαφορετικούς φορείς και 40 χώρες, θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τεχνογνωσία, απόψεις και εμπειρίες στον τομέα αντιμετώπισης της εξάρτησης. Το συνέδριο εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι Θεραπευτικές Κοινότητες, μία από τις κύριες μεθόδους διεθνώς για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, αλλάζουν, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις σημερινές ανάγκες και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

 

 

 

 

Ορισμένα από τα θέματα που θα καλυφθούν είναι:

  • Θεραπευτικές Κοινότητες και οικονομική κρίση: Αναστοχασμός και νέο όραμα
  • Η εξέλιξη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων στη νέα εποχή
  • Χρήση ναρκωτικών και τρόποι αντιμετώπισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Εφαρμογή πολιτικών στο πεδίο των εξαρτήσεων
  • Αποτελεσματικότητα των Θεραπευτικών Κοινοτήτων
  • Παρεμβάσεις πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στους πρόσφυγες
  • Αντιμετώπιση των νόμιμων εξαρτήσεων
  • Γυναίκες και εξάρτηση
  • Η πολυπλοκότητα της εξάρτησης
  • Τραύμα, εξάρτηση και θεραπεία
  • Θεραπεία εξαρτημένων στη φυλακή
  • Εκπαίδευση στο ΚΕΘΕΑ

Εκτός από 18 προσκεκλημένες ομιλίες διακεκριμένων εκπροσώπων του κλάδου παγκοσμίως, στο επιστημονικό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί περισσότερες από 120 κύριες εισηγήσεις, 20 παρουσιάσεις σε συμπόσια και στρογγυλά τραπέζια και 25 αναρτημένες ανακοινώσεις.

Επιπλέον, το συνέδριο πλαισιώνεται από 3 εξειδικευμένα θεματικά εργαστήρια, τα οποία στοχεύουν στην πρακτική εκπαίδευση των στελεχών των θεραπευτικών κοινοτήτων, και πραγματοποιούνται στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του 6ου Ινστιτούτου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC).

Στους συμμετέχοντες συγκαταλέγονται επικεφαλής διεθνών οργανισμών, όπως το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις και το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, έγκριτοι επιστήμονες από πανεπιστημιακά ιδρύματα, διεθνή ερευνητικά κέντρα και φορείς στον χώρο της τοξικοεξάρτησης, εκπρόσωποι θεραπευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων πρόληψης από όλο τον κόσμο.

Δυναμικό «παρών» στο συνέδριο θα δώσουν μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων από διάφορες χώρες. Με τη συμμετοχή τους θα διεξαχθούν, παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, διεθνή τουρνουά μπάσκετ και πινγκ-πονγκ. Παράλληλα, ιστιοπλοϊκό σκάφος με πλήρωμα από μέλη ελληνικών και ξένων Θεραπευτικών Κοινοτήτων θα πραγματοποιήσει συμβολικό διάπλου στο Βόρειο Αιγαίο, καταπλέοντας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 18 Σεπτεμβρίου.