Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά: Δεν κλείνουν κανάλια

Βαρύ πολιτικό πλήγμα αποτέλεσε για την κυβέρνηση η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ το οποίο με πλειοψηφία 14 έναντι 11 έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση του ΣτΕ
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε  αντισυνταγματικό τον νόμο, χωρίς να δοθεί προθεσμία στο ΕΣΡ για να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο νόμος ακυρώνεται και όλη η διαδικασία που έχει γίνει μέχρι τώρα «κατεδαφίζεται» και δεν υπάρχει δυνατότητα διορθωσής της. Οι δικαστές έδωσαν ξεκάθαρη λύση στο θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών κρίνοντας, όπως όλα δείχνουν αφού το σκεπτικό δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, ότι η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ προσκρούει στην συνταγματική επιταγή. Ως εκτούτου θα πρέπει να ακυρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία με την οποία ανακηρύχθηκαν οι 4 υπερθεματιστές. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι το ΕΣΡ ήταν το μόνο αρμόδιο για να διοργανώσει τον διαγωνισμό και ότι κακώς έγινε με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, του Νίκου Παππά.

Πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα, σαν να μην έχει γίνει διαγωνισμός και το ΕΣΡ που θα συγκροτηθεί θα είναι εκείνο που θα αναλάβει τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Η απόφαση βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με συνέπειες που δεν είναι ακόμη εύκολο και δυνατό να προσδιοριστούν.

Η κυβέρνηση καταθέτει νέα νομοθετική ρύθμιση τη Δευτέρα 
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, η οποία υποδέχθηκε με αμηχανία την απόφαση, αποφάσισε, όπως φάνηκε και από τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, να επιμείνει στη σκληρή γραμμή υπογράμμιζοντας ότι θα σεβαστεί την απόφαση των δικαστών, χαρακτηρίζοντας την όμως άδικη, που παρατείνει το καθεστώς ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο.
Ενδεικτική, είναι η πρωτοβουλία τους να καταθέσουν νέα νομοθετική πρωτοβουλία τη Δευτέρα με τον υπουργό επικράτειας Νίκο Παππά να διαμηνύει πως θα πρέπει να αλλάξουν πλευρό όσοι ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Τι θα γίνει με τα χρήματα που έχουν καταβάλει οι υπερθεματιστές
Μεταξύ άλλων στη χθεσινή της δήλωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη κατηγόρησε το δικαστήριο ότι με την απόφασή του θα επιστραφούν σε πλούσιους επιχειρηματίες χρήματα, στερώντας από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη. Και ότι με την απόφασή του το ΣτΕ οδηγεί τη χώρα «στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς. Επομένως η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που έσπευσε να εισπράξει. Αγνωστο ακόμα παραμένει αν όσοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό θα πάρουν πίσω και τα χρήματα της εγγυητικής.

Παππάς: Ανοίγει ο αριθμός των καναλιών, όποιος πληροί τις προϋποθέσεις και καταβάλλει το τίμημα θα πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΕΡΤ απαντώντας σε ερωτήσεις για το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής και μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΡ και τη διεξαγωγή από αυτό του διαγωνισμού εξήγησε ότι θα δοθούν προσωρινές άδειες σε όποιον πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος Παππά και καταβάλει το σχετικό τίμημα.

oσον αφορά στις προϋποθέσεις είπε ότι είναι ο αριθμός των εργαζομένων τους οποίους προσδιόρισε στους 400 και παρέπεμψε στις προϋποθέσεις του νόμου Παππά, για κτιριακές υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό και πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά στο τίμημα είπε ότι μέσω του διαγωνισμού που έγινε είχε προσδιοριστεί ως τίμημα για τη δεκαετή χρήση των συχνοτήτων από τους 4 καναλάρχες τα 255 εκατ. Ευρώ, άρα 25 εκατ. Ευρώ κατ’ έτος, υπονοώντας ότι το ποσό αυτό θα διαιρεθεί με τον αριθμό όσων θελήσουν, και πληρούν τις προϋποθέσεις, να γίνουν καναλάρχες.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς είπε ότι θα μπορούν και άλλοι συμπολίτες μας να μπουν σε αυτή τη διαδικασία (για διεκδίκηση βεβαίωσης προσωρινής άδειας) δηλώνοντας ότι «τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ καναλαρχών», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα να αποφανθεί για τον αριθμό των καναλιών γιατί δεν έχουν δει το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ. «Περιμένουμε να καθαρογραφεί το σκεπτικό,  αυτή τη στιγμή δεν είμαστε νομικά σε θέση να περιορίσουμε τον αριθμό των καναλιών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί το κλειστό κλαμπ».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ είπε ότι δύο είναι οι πτυχές που απορρέουν από αυτή ότι η τροπολογία για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων είναι άκυρη και άρα άκυρες είναι και οι πράξεις που απορρέουν από αυτή και η άλλη πτυχή είναι η άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο κ. Παππάς ανέφερε ακόμη ότι «θα φέρουμε την καινούρια ρύθμιση  στη Βουλή, δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να καθυστερήσουμε και να νομιμοποιήσουμε ούτε για λίγα 24ωρα την κατάσταση».

ΝΔ: Αποκαταστάθηκε η δημοκρατική νομιμότητα
Δεν πέρασαν οι προκλητικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα κανάλια.
Ειδικότερα, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας.
Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε.
Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν.
Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.
Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.
Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.
Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.
Δεν τα κατάφερε.
H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.
Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

Την παραίτηση Παππά ζητά το ΠΑΣΟΚ
Με δήλωσή της, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά σημειώνει:
«Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο «μαύρο» στην ενημέρωση.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.
Όσον μας αφορά, θα συμβάλλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ, με όλες του τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα αρμοδιότητες ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Με διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού.
Η Κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη .
Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα
Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης ο Υπουργός κ. Παππάς».

Ποτάμι: Να αναγνωρίσουν το λάθος
«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια», σημειώνει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
«Ο κ. Παππάς, με την άδεια του κ. Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV». Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα».

Πηγή: iefimerida