39ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων: Ελάχιστη οφειλόμενη τιμή στον Τζων Κάμπελ

Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους και στα ήθη και έθιμά τους οι Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου αντάμωσαν και φέτος το διήμερο 3&4 Αυγούστου, στη Στάνη στον Γυφτόκαμπο. Το 39ο Αντάμωμα  της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου αφιερώθηκε στην μνήμη του Βρετανού  Ανθρωπολόγου και Αρχαιολόγου Τζων Κάμπελ,  ο οποίος έφυγε από την ζωή το 2009 και είχε μελετήσει και αναδείξει σε όλο τον κόσμο τη νομαδική ζωή των Σαρακατσαναίων, ζώντας την περίοδο 1954-1955 με ημινομαδικούς πληθυσμούς των Σαρακατσαναίων στο Σκαμνέλι Ζαγορίου και στο Καρτέρι Θεσπρωτίας. Από την επιτόπια έρευνά του συνέταξε την  διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Τιμή, οικογένεια και πατρονία», η οποία αποτέλεσε τομή στην κοινωνική ανθρωπολογία και δημοσιεύθηκε το 1964, ένα πρότυπο εθνογραφικό έργο, το οποίο επηρέασε όχι μόνο τους ανθρωπολόγους αλλά και τους ιστορικούς.

Ο Παναγιώτης  Μπαλατσός, Φιλόλογος και Γραμματέας της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου, σημείωσε ότι είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς τον Τζων Κάμπελ και μίλησε για τη ζωή και το έργο του τιμώμενου Βρετανού και το πώς πριν δυο χρόνια, τυχαία, συνάντησε την κόρη του Φιόνα κοντά στον Γυφτόκαμπο και οργανώθηκε η επίσκεψη. Μάλιστα ο κ. Μπαλατσός ανέφερε ότι η Σίλα, σύζυγος του Τζων Κάμπελ η οποία πέθανε το 2014 είχε ως τελευταία της επιθυμία να ακουστεί μετά την τελετή Σαρακατσιάνικη μουσική.

ΚΟΡΕΣ ΤΖΩΝ ΚΑΜΠΕΛ

Στο Αντάμωμα, το βράδυ του Σαββάτου, παραβρέθηκαν και τιμήθηκαν με αναμνηστικό που τους προσέφερε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου Βαγγέλης Γιαννακός, οι τρεις κόρες του Τζων Κάμπελ, Σάρα, Φιόνα και Αλεξάνδρα και η φίλη τους Αν Τόμσον η οποία οργάνωσε την επίσκεψη τους. «Μακάρι να μπορούσε να μας δει ο Τζων όλους μαζί εδώ τώρα», είπε μεταξύ των άλλων η μια από τις κόρες του.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΚΟΡΕΣ ΚΑΜΠΕΛ

Ένα βιβλίο για τους Ηπειρώτες ευεργέτες και έκδοση του Πανεπιστημίου προσέφερε ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης, σημειώνοντας ότι οι Σαρακατσαναίοι χρωστούν μεγάλη ευγνωμοσύνη στον Τζων Κάμπελ ο οποίος τους έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο και τους σεβάστηκε.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου συνεχάρη της Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου για τη δράση της και τη στενή συνεργασία που έχει με το Δήμο για την εκδήλωση,  τη συντήρηση και ανάδειξη του χώρου, αλλά και για την απόφαση να τιμήσουν τον Τζων Κάμπελ, ο οποίος κατέγραψε και έκανε ευρέως γνωστό τον τρόπο ζωής, τα ήθη, έθιμα και τον χαρακτήρα των Σαρακατσαναίων.  Από την εγκατάσταση τους στο Ζαγόρι, οι Σαρακατσαναίοι, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος,  αποτελούν έως και σήμερα ένα δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού, τηρώντας τις παραδόσεις τους και διαπρέποντας σε πολλούς τομείς, πλην της παραδοσιακής ενασχόλησης με την κτηνοτροφία.

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Βαγγέλης Γιαννακός ζήτησε από όλους την στήριξή τους για να μπορεί να ανταποκρίνεται η Αδελφότητα στο έργο της και τίμησε τον τραγουδιστή Σταύρο Μπόνια για την πολύχρονη προσφορά του στο τραγούδι και τις συμμετοχές του στο Αντάμωμα.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΠΟΝΙΑ

Ο κ. Μπόνιας παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, σημείωσε ότι «η τιμή αντανακλά στα πρόσωπα όλων των τραγουδιστών που συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια».

ΕΠΙΣΗΜΟΙ

Στο Αντάμωμα, πλην του Δημάρχου Ζαγορίου παραβρέθηκαν, ο αντιδήμαρχος Άγγελος Αρμένης, από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ο επικεφαλής Γαβριήλ Παπαναστασίου και ο Ηλίας Ράπτης και πρώην αυτοδιοικητικοί του Ζαγορίου.

ΧΟΡΟΣ

Μετά την εμφάνιση χορευτικών το γλέντι για τους εκατοντάδες Σαρακατσαναίους και όχι μόνο κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες  με το  συγκρότημα που αποτελούσαν οι τραγουδιστές, Κώστας Γαρέφης Νίκος Γιαννακός, Νίκος Λαδιάς, Σταύρος Μπόνιας, Θεόδωρος Ράπτης, στο κλαρίνο ο Αλέξανδρος Τσουμάνης, βιολί Δημήτρης Μπόγδος, λαούτο Γιάννης Κωσταδήμας και ντέφι Αντώνης Τζιάσος.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Και φέτος, δίπλα στο εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας από τη νομαδική ζωή των Σαρακατσαναίων.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΝΤΑΜΩΜΑ