400 χρόνια σκλαβιά, 200 χρόνια ψέματα

«Νοιώθω σαν να βρίσκομαι μέσα σε δίχτυ , όπως οι φίλες μου οι αράχνες , που τις αγαπάω , γιατί τόσο συχνά κάθομαι και τις θαυμάζω… Κατάφερα ν’απλώσω προς όλες τις κατευθύνσεις τα ηθικά μου μέσα… αλλά η τωρινή κατάσταση των πραγμάτων αναγκάζει τη φτωχή αράχνη να μένει στο κέντρο του καλουφασμένου της ιστού . Αυτοί οι ιστοί είναι ωραίοι να τους βλέπεις, τεχνικά φτιαγμένοι και ικανοί να αντιστέκονται σε ελαφρές επιθέσεις μα όχι και σε ριπές ανέμου».
Κλέμενς φον Μέττερνιχ
Καλοκαίρι 1821

Πώς πιάστηκε στο δίχτυ ο Κόμης Μέττερνιχ ; Τι είδους δολοπλοκία ήταν αυτή που έκλεισε στο Λαβύρινθό της τον πιο πανούργο πολιτικό άντρα της Ευρώπης ; Και ποια ριπή του ανέμου ήταν τόσο ισχυρή ώστε να διαλύσει τον ιστό που ο ίδιος χρόνια ύφαινε ; Πάμε να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά στο Αριστούργημα του 19ου αιώνα , τη Μόνα Λίζα των Επαναστάσεων , την Ελληνική Εθνεγερτήριο Επανάσταση !
Καταρχήν πρέπει να ιχνηλατήσουμε το πολιτικό πλαίσιο της εποχής . Οι Μεγάλες Επαναστάσεις , η Αμερικανική και η Γαλλική έχουν παρέλθει ως γεγονότα , ο σπόρος τους όμως ρίζωσε για τα καλά στην ψυχή και το σώμα και των δυο πλευρών του Ατλαντικού . Ο Διαφωτισμός , τα Δικαιώματα του Ανθρώπου , η χειραφέτηση απ’την Ελέω Θεού Δυναστεία και τη Δουλοπρεπή Δυσιδαιμονία συνταράσσουν κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο . Πλην όμως , η Επανάσταση υπέστη βαριά ήττα στο πρόσωπο του πιο επικίνδυνού της τέκνου , στην ενσάρκωση της απόλυτης Θέλησης και πατέρα του Ολοκληρωτικού Πολέμου , Ναπολέοντα Βοναπάρτη .
Η λαίλαπα που μαστίγωσε όλη την Ευρώπη μέσω ατελείωτων συγκρούσεων εν τέλει ηττήθηκε και ετοιμόρροπες δυναστείες διατήρησαν στέμματα και κεφάλια στη θέση τους , άλλες γεννήθηκαν εκ της επαναστατικής τέφρας (Σουηδία) και άλλες επανέκαμψαν (Βουρβώνοι). Σε όλη αυτή την περίοδο ανέτειλε και έλαμψε το άστρο του Μέττερνιχ .
Με συνεχόμενες δολοπλοκίες, εκβιασμούς και απαράμιλλη διπλωματική μαεστρία , κατόρθωσε να καθυποτάξει κάθε επαναστατική φωνή στη Γηραιά Ήπειρο και παράλληλα , υπό την απειλή της Αλλαγής, να δέσει τους Ευρωπαίους μονάρχες σε μια εύθραυστη ισορροπία διατήρησης της Ειρήνης και , φυσικά , των Βασιλείων τους .
Πρόκειται φυσικά για τιτάνιο κατόρθωμα , ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για τον Υπουργό της Αυστροουγγαρίας , Αυτοκρατορίας ξοφλημένης κοινωνικά και στρατιωτικά . Αυτήν ακριβώς την ημερομηνία λήξης προσπάθησε να μεταθέσει χρονικά , έχοντας πλήρη συναίσθηση του αναπόφευκτου και της ματαιότητας του ρόλου του ο Μέττερνιχ , γι αυτό και θεωρώ ότι του αξίζει λίγη επιείκεια παραπάνω απ’την Ιστορία .
Βέβαια , είναι αυτονόητο πως ο βασικός λόγος των πράξεών του είναι τα προσωπικά οφέλη , ασχέτως αν τα βάφτισε σε ψευτοιδεολογικό Ιορδάνη . Και , επίσης , στάθηκε ευνοημένος από δυο πολύ σημαντικές παραμέτρους . Πρώτον , ότι το πολιτικό προσωπικό της εποχής ήταν αισθητά χαμηλοτέρου επιπέδου απ’τον ίδιο , επομένως εύκολα χειραγωγήσιμο (όπως άλλωστε απεδείχθη).
Δεύτερον και σημαντικότερον , η βοήθεια που του προσέφερε η Βρετανική Αυτοκρατορία . Απ’τη στιγμή που ο Γαλλικός στόλος βγήκε απ’το παιχνίδι και η κυριαρχία στις θάλασσες ήταν αδιαμφισβήτητη , το μόνο θέμα που είχε η Αγγλία ως προς την Ευρώπη ήταν ο περιορισμός της Ρωσίας σε μη απειλητικά επίπεδα ( τουτέστιν , να μην καταλάβει ολόκληρη την Πολωνία και ανοίξει ο δρόμος για την Κεντρική Ευρώπη ) και η κατάπνιξη κάθε επαναστατικού κινήματος που θα γεννούσε νέους στρατιωτικούς και ιδεολογικούς Ναπολέοντες , απειλώντας το Βρετανικό Θρόνο .
Έτσι το Στέμμα της Θαλασσοκράτειρος προσέφερε στο Μέττερνιχ το σιδερένιο βραχίονα που χρειαζόταν για να εφαρμόσει την πολιτική του , όπου δεν έπιαναν οι δολοπλοκίες και οι εκβιασμοί του .
Και , κάπως έτσι , ένας προσεκτικά υφασμένος , φαινομενικά άθραυστος ιστός πλέχτηκε πάνω απ’τον κόσμο . Ιστός συμφερόντων , φιλοδοξίας , απολυταρχίας και μυστικισμού . Όπως διαπίστωσε , αργά όμως , ο υφαντής του , υπήρχε ένας και μοναδικός τρόπος να καταστραφεί .
Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια λογική σειρά . Το φυσιολογικό θα ήταν υπό τέτοιες συνθήκες να μη γίνει καν προσπάθεια εξέγερσης . Απολύτως τίποτα δεν ήταν υπέρ σου και άλλο ένα κίνημα δε θα προσέφερε τίποτα άλλο από ένα ακόμα νούμερο στη σειρά των αποτυχημένων προσπαθειών . Οι οποίες , παρεμπιπτόντως , ήταν πάνω από διακόσιες αυτά τα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς και το αναφέρω για κάτι περίεργους που προσπαθούν να μας πείσουν πόσο ωραία και ήρεμα κυλούσαν τότε τα πράγματα και πως ο Οθωμανικός ζυγός ήταν απλά ένα φορομπηχτικό καθεστώς και ,κατά τ’άλλα ,όλα καλά .
Για να επιλεγεί η συγκεκριμένη χρονική περίοδος , μόνο μια δικαιολογία στέκει λογικά . Πως ο σχεδιασμός του εγχειρήματος ήταν έργο μιας γενιάς , βαριά δύο . Ή μεμονωμένα πρόσωπα δηλαδή ή ξεκίνησε απ’τον πατέρα και πέρασε στο γιό . Αν ήταν σχεδιασμός μεγαλόπνοος χρονικά , οι συνθήκες θ’αφήνονταν να ωριμάσουν , τουλάχιστον άλλα είκοσι χρόνια φαντάζομαι , μέχρι ν’απομακρυνθεί ο Μέττερνιχ και η επιρροή του απ’τη διεθνή σκηνή ή να προκύψει κάποια άλλη διαμάχη , πολεμική κατά κανόνα , μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων . Όταν ξεκινάς με τα πάντα κόντρα σημαίνει πως στενεύουν τα χρονικά περιθώρια να πραγματοποιήσεις αυτό που συνέλαβες ή να τηρήσεις την υπόσχεση στο γονιό σου να υλοποιήσεις το όραμά του , στο οποίο σε μύησε από παιδί . Κανένας εγγονός δε θα ρίσκαρε το κεφάλι του ( μιλάμε για Επανάσταση εναντίον Κυρίαρχων Κρατών , όχι ν’ανοίξουμε μαγαζί ) για μια ιδέα που’χε ο προπάππος του . Νομίζω πως μέχρι εδώ συμφωνούμε ..
Από κει και πέρα , θεωρώ αυτονόητο πως ο σχεδιασμός του όλου εγχειρήματος , λόγω της λεπτομέρειας που περιείχε ήταν έργο μιας στενότατης ομάδας ανθρώπων , ενός κλειστού κύκλου που , κινούμενος εντός των πιο αυστηρών συνωμοτικών κανόνων , με τις ελάχιστες δυνατές συναντήσεις ( και ντοκουμέντα που να πιστοποιούν αυτές ), την ελάχιστη δυνατή αλληλογραφία και συννενόηση επιμελώς κρυπτογραφημένη , όπου το μεγάλο πλήθος των αποδείξεων είτε καταστρέφονταν άμα τη αναγνώσει , είτε λόγω ακριβώς της μορφής της δεν έχει συνδεθεί με τα σωστά πρόσωπα και πράγματα ακόμα και σήμερα .
Πάμε όμως στην ουσία της υπόθεσης . Πώς φέρεις σε επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα , που η απλή λογική λέει πως θα συντριβεί , αν όχι σε εβδομάδες , μέσα σε λίγους μήνες ;
Τρεις είναι οι λέξεις κλειδιά . Αποπροσανατολισμός , αιφνιδιασμός , τετελεσμένο . Αυτά συνιστούν τη ριπή του ανέμου όταν εκτελεστούν με ορμή και αποφασιστικότητα , που καταστρέφει κάθε ιστό αράχνης που θα βρει στο διάβα του, αν τον πλήξει άμεσα και με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια .
Οι εμπνευστές του Αγώνα ήταν αποφασισμένοι και μεθοδικοί . Άρχισαν να υλοποιούν την ιδέα τους μαζί με την άνοδο του Ναπολέοντα στην εξουσία, άσχετα αν κατάλαβαν νωρίς πως ο Αυτοκράτωρ δεν περιλάμβανε την Ελλάδα στα σχέδιά του . Προσπάθησαν αυτά τα ταραγμένα χρόνια να ανέλθουν όσο παραπάνω μπορούσαν πολιτικά , οικονομικά , στρατιωτικά , ώστε οι θέσεις τους να μπορούν να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους . Πάντα με τη μεγαλύτερη δυνατή μυστικότητα . Εντάχθηκαν σε Εταιρίες και Επαναστατικά Κολλέγια και βοήθησαν φίλους τους να εδραιωθούν ως ηγετικά στελέχη , ώστε να αλληλοβοηθηθούν όταν έρθει η ώρα , που όμως φαινόταν να ξεμακραίνει με την ήττα του Βοναπάρτη .
Απ’τα παραπάνω , καταλαβαίνετε πως δεν πιστεύω πως πυρήνας του ‘21 ήταν η Φιλική Εταιρία . Δεν αμφισβητώ πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ήταν μέρος του όλου γίγνεσθαι , όμως επ ουδενί δε θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος του Αγώνα . Τους έλειπαν όλα τα παραπάνω απαραίτητα στοιχεία . Αντίστοιχα , καταλαβαίνετε ποιούς θεωρώ πως ήταν οι Πατέρες της Εθνικής Παλιγγενεσίας .
«Το μόνο αληθινό πάθος του Καποδίστρια ήταν η ανεξαρτησία της Ελλάδας», γράφει με τη διεισδυτική ματιά του γνώστη πάνω στα πρόσωπα και γεγονότα της εποχής ο Χένρυ Κίσσινγκερ . Και αυτό γιατί , όπως και το πολιτικό του ίνδαλμα , διαθέτει την οξυδέρκεια να δει πίσω απ’τα προπετάσματα αυτό που δε συλλαμβάνουν οι πολλοί . Δε λέει πως το σχέδιό του ήταν να καταλάβει την Οθωμανική Αυτοκρατορία από μέσα , πολιτικοοικονομικά και να κάνουν κουμάντο οι Έλληνες . Περιγράφει πως ο Ευλογημένος εκείνος Άνδρας κοιμόταν και ξυπνούσε με το όνειρο της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ Ελλάδας ! Τώρα , αν όπως έχει καταγραφεί έδωσε τέτοια απάντηση σε κάποιους που τον προσέγγισαν , τρία τινά μπορεί να σημαίνει . Ή ότι ήσαν ασήμαντα μεγέθη επαναστατικά , οπότε δε χρειαζόταν να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει ή ότι τους θεωρούσε πράκτορες εχθρικών προς το Σκοπό Δυνάμεων ή ότι βρήκε χρυσή ευκαιρία στο πρόσωπο αυτών των χρήσιμων ηλίθιων να φορτώσει την «ηγεσία» του κινήματος και να αποσείσει από πάνω του τις υποψίες των Άγγλων,των Αυστριακών και των Ρώσων .
Αν όμως ο Κυβερνήτης ήταν ο Νους , η οικογένεια Υψηλάντη ήταν η Καρδιά . Πάλι λογικά σκεπτόμενοι , φανταζόμαστε πως αν κάποιος συνελάμβανε την ιδέα της απελευθέρωσης της Ελλάδας , με έστω και νεφελώδες σκεπτικό , θα ήταν κάποιος εκπρόσωπος της ελληνικής «ευγενούς» τάξης . Μιας και η οικογένεια Υψηλάντη κρατά απ’το Αυτοκρατορικό γένος των Κομνηνών , δεν το θεωρώ καθόλου παράλογο κάποιος πατριάρχης της να σκεφτεί την επανενθρόνισή τους
σε μια αναγεννημένη χώρα . Πιθανότατα με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων ισχυρών οικογενειών της Μολδοβλαχίας και του Φαναρίου .
Οπότε , σε γενικές γραμμές , το σκεπτικό μου είναι πως μια ισχυρή οικογένεια συνέλαβε ένα γενικό σχέδιο και όταν βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο να το υλοποιήσει , συμφώνησαν να δράσουν από κοινού .
Πάμε όμως στον τρόπο υλοποίησης του Οράματος . Λόγω του περιορισμένου του κειμένου μας θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος . Πριν ξεκινήσω όμως οφείλω να πω πως πρόκειται για σχέδιο που περιλαμβάνει ένα βασικό κορμό , όμως το ιδιοφυές μυαλό του Καποδίστρια παράλληλα δούλευε και πάνω σε παράλληλα σενάρια , ιδίως άσχημα , ώστε σε κάθε πιθανή κι απίθανη αναποδιά , ακόμα κι αν η κατάσταση ξεφύγει από τα χέρια του , ο Τελικός Σκοπός να επιτευχθεί . Πάμε εν συντομία ..
Με την ήττα του Ναπολέοντα , σχεδόν παράλληλα με το Συνέδριο της Βιέννης , η Ρωσία ιδρύει σωρηδόν προξενεία σε Ισπανία και Ιταλία , τα οποία , σύμφωνα με τα παράπονα των άλλων Δυνάμεων , δρούσαν ως Ιακωβίνικες γιάφκες . Μιλάμε για λαθρεμπόριο όπλων , χρηματοδότηση Εταιρειών και ανατρεπτική καθοδήγηση . Επικεφαλής και των προξενείων (προφανώς) και της Τσαρικής Μυστικής Υπηρεσίας όμως είναι ο Υπουργός Εξωτερικών … Ο οποίος τυγχάνει και προσωπικός φίλος και αδελφός πολλών εκ των ηγετών των Καρμπονάρων απ’τα χρόνια της Κέρκυρας και , κυρίως , της Ελβετίας .
Το 1820 ξεσπούν επαναστάσεις στην Ισπανία και την Ιταλία . Η Αυστροουγγαρία επεμβαίνει μονομερώς , παραβιάζοντας τους κανόνες της Ιεράς Συμμαχίας , με ιδιαίτερα βάναυσο τρόπο και πνίγει στο αίμα την Καρμποναρική Εξέγερση . Ο Μέττερνιχ πιάστηκε στη φάκα . Την ίδια πάνω κάτω εποχή ξεκινά ο αναβρασμός στη Μολδοβλαχία . Οι Οθωμανοί στέλνουν ισχυρότατες δυνάμεις . Αν ξεσπούσε «κοινωνική» επανάσταση , ο Τσάρος , σύμφωνα με τη συνθήκη Κιουτσούκ Καιναρτζή θα είχε δικαίωμα να επέμβει ως προστάτης τον χριστιανικών πληθυσμών . Η φλεγόμενη καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη όμως έτρεξε πιο γρήγορα απ’το μυαλό και με την εισβολή του Ιερού Λόχου υποχρέωσε τον Τσάρο να αναδιπλωθεί . Μεγάλη ζημιά αλλά ελεγχόμενη , μιας και πλέον ο Σουλτάνος δε μπορεί να στείλει στρατό στην Ελλάδα .
Παράλληλα ξεσηκώνεται ο δαιμόνιος Αλή Πασάς στα Γιάννενα . Οι άσπονδοι εχθροί του Σουλιώτες συμμαχούν μαζί του. Μάλλον θα πίστεψαν τη χιλιοειπωμένη του υπόσχεση , να τους επιτρέψει να ξαναγυρίσουν στο Σούλι, όπως λένε και πολλοί μεγαλοιστορικοί μας και όχι για να κρατήσουν στα Γιάννενα για όσο περισσότερο τη Στρατιά του Μοριά , που άφησε άδεια την Πελοπόννησο , με μόνο φρουρές σε ορισμένες πόλεις…
Την ίδια εποχή άλλωστε , με προτροπή της Ρωσίας(…) προς την Περσία , ξεσπά και Οθωμανοπερσικός πόλεμος , οπότε ο κύριος όγκος των στρατευμάτων δε μπορούσε να μετακινηθεί απ’την περιοχή του Καυκάσου , ας μη το ξεχνάμε κι αυτό ..
Κάπως έτσι έγινε ο αντιπερισπασμός . Ο σύγχρονος Οδυσσέας , αφού κοίμησε τον Αυστριακό Κύκλωπα , κόντρα στη μεγάλη αναποδιά της αναβλητικότητας του Τσάρου , έδρασε αποφασιστικά κι έθεσε σε κίνηση τους τροχούς της Ιστορίας . Γι αυτό αφήστε τους μικρόνοες να μιλάνε για αποτυχημένη επανάσταση στη Μολδοβλαχία . Λες κι ο σκοπός ήταν να φτιαχτεί Ελληνικό κράτος στη Ρουμανία . Ή θα επιτρεπόταν ποτέ να γίνει μια τεράστια Βαλκανική Ομοσπονδία . Αλλά ,ου γαρ οίδασι…
Με το που ξέσπασε η εξέγερση στο Νότο όμως , οι Ευρωπαίοι ξύπνησαν αιφνίδια . Ο Μέττερνιχ , ευφυής γαρ, κατάλαβε πως ο Κόμης Καποδίστριας δεν ήταν ο χαζούλης ονειροπόλος που πίστευε αλλά , σύμφωνα με τα δικά του λόγια , «ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Ευρώπη»! Επομένως έπρεπε να απομακρυνθεί πάραυτα και η Ρωσία να αποστασιοποιηθεί απ’την Ελληνική Υπόθεση . Ο τρόπος που τα κατάφερε , ιδιαιτέρως άγαρμπος και χοντροκομμένος , για τα δικά του δεδομένα , δείχνει την ταραχή στην οποία είχε περιέλθει . Και πιθανότατα να μην τα είχε καταφέρει αν δεν επενέβαινε η Βρετανία και ο δικός της Υπ. Εξωτερικών , ο προδότης της πατρίδας του της Ιρλανδίας και λαομίσητος στα πέρατα της Αυτοκρατορίας Κάσλρη , ο οποίος σχεδόν ευθέως απείλησε τους Ρώσους πως αν δε μαζευτούν απ’τη Βαλκανική θα επέμβει το Λονδίνο . Και , ως συνήθως , οι Ρώσοι υποχώρησαν . Έλα όμως που κι αυτό είχε προβλεφθεί !
Και κάπου εδώ φτάνουμε στα γεγονότα της πολιορκίας της Τριπολιτσάς , που αποτελεί το σημείο υπερχείλισης του ανθελληνικού βόθρου των τελευταίων χρόνων . Βλέπετε , σύμφωνα με τα αφηγήματα διάφορων επιεικώς περίεργων τύπων τα τελευταία χρόνια , «έσφαζαν οι Τούρκοι αλλά έσφαζαν κι οι Έλληνες». Ας συνωστισθούμε κάπου στο μέσο και ας τα βρούμε δηλαδή . Σημιτοπασόκ είσαι και φαίνεσαι με άλλα λόγια , ΕΛΙΑΜΕΠ και πάει λέγοντας. Αλλά ας μη μαγαρίζουμε άλλο το άρθρο . Οπότε , για να τελειώνουμε , μια και καλή .
Η «σφαγή της Τριπολιτσάς» ήταν σχεδιασμένη να γίνει και καλώς έγινε ! Γιατί ήταν το πρώτο και αποφασιστικότερο βήμα για το «τετελεσμένο» που λέγαμε παραπάνω ! Εννοώντας το εξής απλό . Όταν οι εμπλεκόμενες πλευρές αργά ή γρήγορα θα κάθονταν στο τραπέζι με τις Μεγάλες Δυνάμεις να λύσουν το ζήτημα , έπρεπε να υπάρχει οπωσδήποτε το επιχείρημα «παιδιά , καλώς ή κακώς έγινε ό,τι έγινε , όμως πλέον η κατάσταση άλλαξε , δεν υπάρχουν Οθωμανικοί πληθυσμοί στην περιοχή , επομένως προχωράμε από δω και κάτω , με το χειρότερο δυνατό σενάριο που ρεαλιστικά μπορεί να εφαρμοστεί να είναι μια Ελλάδα αυτόνομη και το πιθανότερο μια Ελλάδα ανεξάρτητη». Αν συνυπολογίσεις και τις δανειακές συμβάσεις που υπεγράφησαν ( οι οποίες κατά τ’άλλα είναι μια πολύ βρώμικη ιστορία ), οι οποίες αυτονόητα προϋποθέτουν αναγνώριση ύπαρξης,το έργο ξεδιπλώνεται αβίαστα μπροστά σου.
Καταλάβατε ανόητοι που παπαγαλίζετε ό,τι σας πασάρουν ; Όχι σφαγή , όχι Ελλάδα ! Τόσο απλό είναι . Γι αυτό στην Πελοπόννησο που έπρεπε να ακολουθηθεί το σχέδιο απαρεγκλίτως δεν έμεινε ούτε μιναρές , ενώ στις Νέες Χώρες που ήταν περιοχές απελευθερωμένες από Κυρίαρχο Κράτος και δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη αναστηλώνετε τζαμιά και Ιτς Καλέ και κόβετε παρά απ’τους τουρίστες .
Και για να τελειώνουμε μια και καλή μ’αυτό το θέμα . Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που έσφαζαν οι Έλληνες στο Μοριά , έσφαζαν πολλαπλάσιους πληθυσμούς Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη . Όχι από γινάτι γι αυτό που έκαναν οι γκιαούρηδες αλλά με την ίδια ακριβώς λογική . Για να μη τεθεί ποτέ , σε περίπτωση που επενέβαιναν οι Ρώσοι , ζήτημα ελληνικότητας της Πόλης . Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο , με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό έφτασαν την Πόλη σήμερα να έχει κοντά είκοσι εκατομμύρια κατοίκους , μαζεμένους από κάθε τρύπα της Ανατολίας…
Όσο για κάτι ανοησίες που ψέλισσε το δικτατορικό καθεστώς Ερντογάν περί Γενοκτονίας Τούρκων , ελπίζοντας πως οι ντόπιοι Χατζατζάρηδες θα σκύψουν και θα πουν αφεριμ εφέντη , ας πληροφορήσει κάποιος τα παιδιά αυτά πως τότε δεν υπήρχε «Τουρκία» αλλά «Οθωμανική Αυτοκρατορία» πρώτον και δεύτερον , μιας και τάφοι και κτερίσματα αυτών των ανθρώπων υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας , είναι πολύ εύκολο μια άλλη επιστήμη , η Βιολογιω, να μας λύσει τις όποιες απορίες σχετικά με την καταγωγή των ανθρώπων αυτών . Αν το επιθυμεί , δε μένει παρά να το ζητήσει . Να ζητήσουμε κι εμείς όμως για άλλες περιπτώσεις …
Για να μη κρυβόμαστε πίσω απ’το δάχτυλό μας όμως , οι τύποι που προωθούν τέτοιου είδους σενάρια το κάνουν με αφορμή τη θανάτωση των Εβραίων που ζούσαν στην Τριπολιτσά. Προφανώς θεωρούν πως προσφέρουν κάποιου είδους εκδούλευση στο Ισραήλ , το οποίο έτσι θα ξεχάσει τους χαριεντισμούς με τον Αραφάτ και τις λοιπές δυνάμεις και γενικότερα το περίεργό τους παρελθόν και θα τους βοηθήσει να πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους. Προφανώς η επιστημονική ανεπάρκεια είναι απότοκο μιας σάπιας καρδιάς κι ενός θολωμένου μυαλού , μιας και δεν εξηγείται διαφορετικά πώς αυτοί οι συγκεκριμένοι δε διστάζουν να διαβάλλουν και να προδώσουν επί της ουσίας την πατρίδα και την ιστορία τους έναντι του προσωπικού οφέλους . Εκτός αν μιλάμε για περιστατικά με βαθύτερα ελατήρια , ψυχοπαθολογικής φύσεως , που όμως είναι πολλά σε αριθμό για να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο.. Όλες αυτές οι σοφιστικέ ακρίδες βέβαια, ξεχνούν κάτι βασικό .Πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι , είτε επρόκειτο για Εβραίους , είτε για Αλβανούς , είτε για ό,τι θέλετε εσείς ,δυστυχώς γι αυτούς , απ’τη στιγμή που η μοίρα τα έφερε έτσι να’ναι με τους ηττημένους όχι απλά δεν είχαν άλλη επιλογή απ’το να βρεθούν αντιμέτωποι με τις πράξεις τους, αλλά με το θάνατό τους έσωσαν όλους τους άλλους ομοεθνείς τους της Αυτοκρατορίας . Για σκεφτείτε ένα απλό σενάριο .Αν ο Κολοκοτρώνης έσφαζε τους Τουρκαλβανούς και μόνο αυτούς , πώς λέτε ν’αντιμετώπιζε αυτομάτως όλους τους Εβραίους ανα την Οθωμανική επικράτεια η Υψηλή Πύλη ; Η οποία ουδέποτε φημιζόταν για φιλοεβραϊκά αισθήματα , όπως άλλωστε έφτασε ως τις μέρες μας; Δε θα τους αντιμετώπιζε ως συνωμότες , συνεργάτες των Ελλήνων ; Και τι θα γινόταν τότε , πιστεύετε ; Ευτυχώς όμως για όλους μας το κράτος του Ισραήλ και η Εβραϊκή Κοινότητα είναι σοβαροί άνθρωποι , καταλαβαίνουν τα τι και τα πώς της Ιστορίας και αφήνουν αυτούς τους γελοίους να αυτοξεφτιλίζονται , αναγνωρίζοντας στην Ελληνική Επανάσταση το φάρο για τους δικούς τους αγώνες. Κι αυτό επισήμως , όχι με μισόλογα .
Ξεφύγαμε όμως . Το γεγονός είναι πως αυτές οι κινήσεις έφεραν τα εξής αποτελέσματα . Μέσα σε δυο χρόνια η Επανάσταση είχε επικρατήσει . Με το σκεπτικό του τετελεσμένου , η Ιερά Συμμαχία διαλύθηκε , μιας και κάθε μια απ’τις Μεγάλες Δυνάμεις κοίταξε το δικό της συμφέρον και προσπάθησε να θέσει το νεοσύστατο κράτος υπό την κηδεμονία της με τα αποτελέσματα που βιώνουμε μέχρι σήμερα . Για να τονίσουμε το οριστικό του πράγματος θα θυμίσουμε πως όταν έφτασε ο Ιμπραήμ Πασάς , οι Έλληνες συνέχισαν να μάχονται μεταξύ τους για τη νομή της Εξουσίας και πως μετά τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου έκατσε κοντά δυο ακόμη χρόνια στην Ελλάδα , σφάζοντας και λεηλατώντας , ενώ παράλληλα ψηφίζονταν Σύνταγμα και σχεδιάζονταν κρατικές δομές . Το γιατί έγιναν βέβαια ολ’αυτά , είναι ιστορία για άλλη φορά .
Επίσης , όταν φάνηκε πως οι γλυκιές , υψηλόφρονες ψυχές των Υψηλάντιδων δε θα μπορούσαν να κυβερνήσουν τον κλυδωνιζόμενο ασκό του νεοσύστατου κράτους , ο Μεγάλος Έλλην εκλήθη ως Κυβερνήτης για να συμμαζέψει την κατάσταση . Ήλθε κι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε , γνωρίζοντας πιστεύω απ’την πρώτη στιγμή πως η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη . Προσπάθησε να αποδυθεί τον παλιό του ρόλο αλλά αυτό απεδείχθη αδύνατο . Και μην ακούμε επιφανειακές ανοησίες ότι τάχα δεν τον ήθελε η Αγγλία γιατί τον θεωρούσε άνθρωπο των Ρώσων . Οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης κρατιδίου σιδηροδέσμιου με χρέη απ’την πρώτη μέρα της Ανεξαρτησίας του αν προσέτρεχε στο Βασιλιά της Αγγλίας θα έβρισκε μια ορθάνοιχτη αγκαλιά . Όχι όμως ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Ευρώπη . Βλέπετε, η θριαμβεύτρια επί του Ναπολέοντα καταλάβαινε με τι είχε να κάνει . Με το Νου που υπέταξε στο θέλημά του τέσσερις Αυτοκρατορίες , τον Πατέρα των Ευρωπαϊκών Επαναστάσεων , άρα τον Πατέρα της Ευρώπης του επόμενου Αιώνα (μαζί με το Βίσμαρκ), τον Πολίτη και όχι Βασιλιά που της υπενθύμιζε μόνο με την ύπαρξή του πως τα πράγματα θα την ξεπεράσουν . Μόνο και μόνο για τη μάταιη χαρά της εκδίκησης του προσέφερε τη χειρότερη τιμωρία . Έκλεψε το όνειρό του για την πατρίδα του και μετά τον σκότωσε με χέρι ελληνικό . Δεν καταλάβαινε βέβαια (πώς θα μπορούσε άλλωστε ) πως έτσι δημιουργούσε άλλον ένα τραγικό ήρωα , ένα Προμηθέα που όσο και να του τρων τα όρνια το συκώτι , η φωτιά που άναψε δε θα σβήσει ποτέ . Αθάνατη η μνήμη σου Κυβερνήτα ! Αθάνατη η μνήμη σας Έλληνες Επαναστάτες ! Χρόνια πολλά σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους !

ΥΓ) «Από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος, δεν εμφανίστηκε άλλος όμοιός του, τόσο επικίνδυνος!…»

«…Τότε μονάχα θα μπορέσω να κοιμηθώ ήσυχα, όταν ο Καποδίστριας θα έχει θανατωθεί ! Ενόσω ζει, θα είναι πάντοτε επικίνδυνος . Όμως , για να ειπώ την αλήθεια , αυτός είναι ένας έντιμος και πολύ χρήσιμος άνθρωπος, ενώ εγώ …
Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος και τέτοιος είναι ο Καποδίστριας!»

Κλέμενς φον Μέττερνιχ
ΥΓ1). «Ανάθεμα στους Αγγλογάλλους που ήσαν η αιτία κι εγώ έχασα τους δικούς μου και το Έθνος έναν Άνθρωπο που δε θα τονε ματαβρεί και το αίμα του με παιδεύει ως τώρα…»
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης