Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές άγορες-Άνοδος και για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου με την αγορά να ακολουθεί το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών οι οποίες ξεπέρασαν γρήγορα χθες το αρχικό σοκ από την εκλογή Τραμπ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 585,88 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,68%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,45 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,74%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,52%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank(+3,25% στα 1,59 ευρώ), της Eurobank(+2,16% στα 0,521 ευρώ), του ΟΤΕ (+2,13% στα 8,15 ευρώ) και της Εθνικής (+1,66% στα 0,188 ευρώ).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-1,03% στα 8,61 ευρώ) και της Lamda Development (-1,02% στα 4,84 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+2,13%) και των Τραπεζών (+2,02%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης των Ταξιδιών (-1,03%).

Ανοδικά κινούνται 36 μετοχές, 12 πτωτικά και 19 παραμένουν σταθερές.

  • Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Audiovisual +8,97%, Centric Συμμετοχών +7,00% και MIG +3,48%.
  • Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Λεβεντέρης (π) -1,41% , ΟΠΑΠ – 1,03% και Lamda Development-1,02%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη της σημερινής διαπραγμάτευσης, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση.

Ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, χάρη στην ενίσχυση των μεταλλευτικών εταιριών και των τραπεζών, με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα εταιριών να προσφέρουν στήριξη στην ευρύτερη αγορά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 1,3% στην αρχή της συνεδρίασης, αφού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων. Ο δείκτης έκλεισε χθες με άνοδο κατά 1,5%, μετά τη πτώση κατά 2,4% που σημείωσε ύστερα από την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στις βασικές προτεραιότητες που θέτει στην πολιτική του ο Τραμπ, όπως οι γενναίες μειώσεις φόρων και οι υψηλότερες δαπάνες για τις υποδομές και την άμυνα, παράλληλα με την άρση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες, σύμφωνα με αναλυτές.

Η γαλλική εταιρία μέσων ενημέρωσης Vivendi σημείωσε άνοδο κατά 6,4% αφού τα λειτουργικά κέρδη που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο ήταν υψηλότερα των προβλέψεων.

Ενισχυμένος κατά 3,2% ήταν ο ευρωπαϊκός δείκτης των εξορυκτικών εταιριών μετά την άνοδο των τιμών των μετάλλων. Άνοδο 3% κατέγραψαν νωρίτερα οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, χάρη στην ενίσχυση των Credit Suisse, UBS και Banco Popolare κατά 5,7-6,8%