Πέτα το κλειδί

Ορισμένες καταστάσεις δε μας επέτρεψαν να προλάβουμε ένα άρθρο την προηγούμενη βδομάδα,ώστε να προλάβουμε να γράψουμε για τη νίκη του Τραμπ.
Δεν πειράζει όμως,εδώ δεν πάμε για παράσημα.ούτε έχουμε ανάγκη για επιβεβαίωση.Είναι όμως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για δυο-τρεις παρατηρήσεις πριν μπούμε στο κύριο σώμα του κειμένου μας.

Ντόναλντ,λοιπόν.Το τι έχει γίνει παγκοσμίως,το βλέπετε.Ας το δούμε λίγο απ’τη δική μας πλευρά.Πρώτα την ανόητη.Αν είχατε τα κουράγια,θα βλέπατε σε διάφορα sites,καιρό τώρα διάφορους τύπους να ξιφουλκούν με υψηλό επίπεδο επιχειρημάτων του στυλ “άντε γάμ….θείτε Συριζαίοι με την Κίλαρυ”, “άντε γάμ…θείτε Χρυσαυγήτες με τον Τραμπ” κλπ.Αντίστοιχα,με τη λήξη της αναμέτρησης, άλλοι πανηγυρίζουν και άλλοι αμύνονται (πάντα με μπινελίκια,βέβαια). Δηλαδή,να καταλάβουμε κι εμείς,η εκλογή του Τραμπ συνιστά επιτυχία της ΧΑ και αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ; Θα τρελαθούμε εντελώς;

Κι ας το συνεχίσουμε κι ας το δούμε απο μια άλλη πλευρά.Την πολύ ανόητη. Δεν πρόλαβε να κατακάτσει ο κουρνιαχτός και βγαίνει ο Παπαδημούλης και λέει περίπου πως η εκλογή Τραμπ είναι ευκαιρία να σχηματιστεί Διεθνές Αντιφασιστικό Μέτωπο! Εντάξει,κανείς άνθρωπος με ψήγματα μυαλού δεν ασχολείται με τις παπαριές που ακούγονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε μαθαίνονται.Εσύ ρε μάστορα δε σέβεσαι τον Πρωθυπουργό σου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα επικοινωνήσουν με το νεοεκλεγέντα, θα τον συγχαρούν και αύριο ( αναγκαστικά) θα του ζητήσουν μια βοήθεια ;Πόσα ακόμα άρθρα θα χρειαστούν που θα γράφουμε το ίδιο πράγμα; Είναι αυτές οι ώρες οι κατάλληλες για τον κάθε αγουροξυπνημένο πολιτικά να κάνει την πρωινή του επαναστατική γυμναστική; Έλεος !

Άλλη παρατήρηση . Ο Τραμπ χαρακτηρίστηκε φασίστας ,ακροδεξιός κλπ λόγω των πραγματικά αλλοπρόσαλλων θέσεων του στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής´ιδίως απέναντι στο Μεξικό. Το δεχόμαστε . Η Κλίντον ,η οποία είχε ρόλο στον εμφύλιο της Ουκρανίας, η οποία δημιούργησε τον ISIS (όχι υποθετικά, αποδεδειγμένα μέσω WikiLeaks) με αποτέλεσμα να αιματοκυλιστεί η Μέση Ανατολή (μιλάμε για εκατομμύρια νεκρούς, κυρίως αμάχους) και οι μισές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θεωρείται δημοκράτις; Ή, μάλλον, λιγότερο Ακροδεξιά απ’τον αντίπαλό της;Ας μας το εξηγήσει κάποιος.

Παρατηρήσεων συνέχεια . Μου έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση η άποψη ορισμένων καθ’όλα έγκυρων αρθρογράφων πως μια εκλογή Χίλαρυ θα ευνοούσε το οικονομικό μας ζήτημα. Δεν έχω κανένα απολύτως λόγο να αμφιβάλλω για τις πληροφορίες τους, απλά θα παραθέσω ένα περιστατικό, ως τροφή για σκέψη . Τη βραδιά των αποτελεσμάτων η κα Κλίντον την πέρασε σ’ένα δωμάτιο με τον άντρα της, την κόρη και το γαμπρό της και λίγους στενούς συνεργάτες.Ας υπενθυμίσω στους φίλους αναγνώστες πως ο αντρούλης της Τσέλσι είχε εμπλακεί μέσω διάφορων funds σε αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων . Ή, για να καταλαβαινόμαστε ,είχε επενδύσει πολλά εκατομμύρια στη χρεωκοπία της Ελλάδας, όπως τουλάχιστον έλεγαν τότε οι κακές οι γλώσσες. Επειδή δεν είμαι καχύποπτος άνθρωπος, δεν έχω λόγους να πιστεύω πως υπήρχε περίπτωση η κα Κλίντον να χρησιμοποιήσει τη θέση της, αν είχε εκλεγεί, για τον οικογενειακό της πλουτισμό . Όπως αποδεικνύεται άλλωστε από τόνους εγγράφων , κάτι τέτοιο δε συνάδει με το χαρακτήρα της..

Βέβαια και ο νέος Πλανητάρχης ( και δεν εννοώ το Βλαδίμηρο, ακόμα),μόνο ειρωνικά έχει αναφερθεί στην Ελλάδα και τα προβλήματά της. Και γιατί όχι ,άλλωστε ; Εξάλλου ,ακόμα και σήμερα εδώ που τα λέμε, αμφιβάλλω αν ξέρει πού πέφτει η χώρα μας στο χάρτη. Και να μάθει, όμως, θεωρεί κανείς πως σήμερα αποτελούμε θέμα προτεραιότητας;

Κάπου εδώ όμως ας αφήσουμε τους άλλους και ας μπούμε στην ουσία . Θυμάστε τη φάρσα που έλεγε ο άλλος ο αρχηγός “Ανάγνωσα μια αγγελία για ένα μουλάρι”; Ε,σα φάρσα κι εγώ “ανάγνωσα” κάτι εξώφυλλα του στυλ “Ο Πούτιν και το Ξανθό Γένος σώζουν την Ελλάδα”! Όπου “Ξανθό Γένος”, η φωτογραφία του Τραμπ με το βαμμένο μαλλί! Τελικά δεν ξέρω ,είμαστε αδιόρθωτοι ή απλά δεν καταλαβαίνουμε αυτά που έχουμε υποτίθεται μάθει;

Ας το πιάσουμε αλλιώς . Στο γνωστό μύθο με το Κουτί της Πανδώρας , όταν απελευθερώνονται όλα τα Κακά του Κόσμου ,προλαβαίνει η νεαρά και κλείνει μέσα στο Κουτί την Ελπίδα . Απο μικρός το’χα απορία ,τι στο καλό , τι δουλειά είχε η Ελπίδα εκεί μέσα και γιατί ευτυχώς που δε βγήκε έξω ; Μας έλεγαν και κάτι εξηγήσεις της πλάκας στο σχολείο , άντε να βγάλεις άκρη .

Μεγαλώνοντας όμως και συνδυάζοντας αναγνώσματα και καταστάσεις , θεωρώ πως κάτι αρχίζω να καταλαβαίνω απ’αυτά που εννοεί ο Ποιητής . Ο οποίος , σε αντίθεση  με το δαντικό ” Εγκαταλείψτε κάθε Ελπίδα όσοι εισέρχεστε εδώ ” , προσφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα ότι η Ελπίδα , το μεγαλύτερο Κακό που μπορεί να βρείτε τον άνθρωπο , μπορεί και πρέπει να μείνει κλειδωμένο .

Γιατί αυτό ; Γιατί είναι το μόνο συναίσθημα που απαγορεύει στον καθένα μας να παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για όσο μπορεί , που μας εμποδίζει να γινόμαστε καλύτεροι μέχρι την ύστατη ανάσα , είτε γιατί περιμένουμε κάποιος ή κάτι να μας ξελασπώσει , είτε γιατί εύκολα μετατρέπεται σε απελπισία και παραίτηση .

Θα σας θυμίσω πως ο Σουν Τζού γράφει πως όταν ο στρατός σου βρίσκεται σε δυσχερή θέση είτε αριθμητικά είτε σε οπλισμό , το σοφότερο που έχεις να κάνεις αν δε   μπορείς να αποφύγεις τη μάχη , είναι να αφήσεις τον εχθρό να σε περικυκλώσει . Χωρίς ελπίδα διαφυγής , οι άντρες σου θα πολεμήσουν λυσσασμένα για τη νίκη , που θα σημάνει και την προσωπική τους επιβίωση . Ακριβώς το ίδιο πράγμα , δηλαδή , που εφάρμοσε και ο Θεμιστοκλής στη Σαλαμίνα .

Για να μη γίνει παρανόηση , δε μπλέκουμε την Πίστη με την Ελπίδα . Ο καθένας μπορεί να πιστεύει στο Θεό , στο Λαό , στον Εαυτό του. Απλά πιστεύω βαθύτατα πως αν κάποιος στρέφεται στο Θεό , οφείλει να πει “ο Δημιουργός μου μου έδωσε αυτά τα εφόδια για να αντιπαλέψω τις δυσκολίες και να γίνω καλύτερος . Αν κάποιος θεωρεί πως είναι σάρξ εκ σαρκός του Λαού , επιβάλλεται να δώσει ό,τι μπορεί για να τον ανυψώσει .

Και πώς θα το πετύχουμε αυτό ; Δύσκολα . Αλλά είναι εφικτό . Μπορούμε να αρχίσουμε απ’τα μικρά ( και καθόλου αμελητέα ) του εαυτού μας και συνεχίζουμε προς τα έξω , στην πόλη , τη χώρα , τον Κόσμο . Πως περιμένουμε να σωθούμε απ’τα Μνημόνια και τα γειτονικά τύμπανα πολέμου που ηχούν όλο και πιο συχνά αν γινόμαστε χειρότεροι άνθρωποι μέρα με τη μέρα ; Αν οι εννιά στους δέκα έχουν παραιτηθεί και ο ένας ελπίζει πως θα τον σώσουν ανύπαρκτοι φίλοι , πως θα σταθούμε απέναντι στα χειρότερα που σίγουρα θα έρθουν ; Αν δε γίνουμε καλύτεροι στη δουλειά μας πως θα κυνηγήσουμε τις όποιες καλύτερες ευκαιρίες ; Αν δε γίνουμε πιο ευσυνείδητοι πολίτες πώς θα έχουμε απαιτήσεις απ’ αυτούς που μας κυβερνούν , τους οποίους στην τελική εμείς τους τοποθετούμε στις θέσεις τους ; Αν δε σοβαρευτούμε επιτέλους ως Κράτος , πώς θα πάμε να χτυπήσουμε την πόρτα του Τραμπ , του Πούτιν , της Κίνας και να τους πούμε ” Κύριοι , έτσι αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση , εμείς έχουμε ένα , πέντε , δέκα πλεονεκτήματα , η απέναντι κατάσταση έχει αυτά τα μειονεκτήματα , βοηθείστε μας και θα επωφεληθείτε κι εσείς αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα όλοι μας “;

Μας διδάσκει βέβαια ο Σολωμός , “Δεν ειν εύκολες οι θύρες εάν η χρεία τες κουρταλεί”  γι’αυτό ακριβώς πρέπει κι εμείς να δούμε τη χρεία των άλλων και να κινηθούμε αναλόγως . Πάνω απ’ όλα  με αυτογνωσία και Πίστη στο ποιοί είμαστε και τι μπορούμε να πετύχουμε . Και , προς Θεού ! Ας πετάξουμε μακριά το κλειδί του Κουτιού ! Αρκετά το ανοιγοκλείσαμε..

ΥΓ).  Αν και είμαι σίγουρος για το επίπεδο των αναγνωστών ,οφείλω να επανέλθω ,πιο πολύ για όσους είναι νέοι στην παρέα μας . Προφανώς και δεν εμπιστεύομαι κανέναν απ’ τους δυο υποψήφιους , απλά θέλησα να καταδείξω το παράλογο κάποιων πραγμάτων  που ακούστηκαν αυτές τις μέρες . Άλλωστε , όπως βλέπετε , ο Ντόναλντ έχει κοντά του αυτόν τον περίεργο Φλιν , ο οποίος αν και Αμερικανός στρατηγός δεν είχε κανένα πρόβλημα να τα αρπάξει απ’ τους γείτονες και να προπαγανδίζει αισχρά υπέρ αυτών που με διάφορους ( γνωστούς και στις ΗΠΑ ) τρόπους έχουν σκοτώσει συμπατριώτες του . Θα δούμε πολλά ακόμα . Να ‘στε σίγουροι .