Εικόνα διάλυσης στην κοινωνική ασφάλιση -Εως και τρία χρόνια η αναμονή για 150.000 συντάξεις

Τη διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, σύμφωνα με τα οποία εκκρεμούν συνολικά περίπου 150.000 αιτήσεις για κύρια συνταξιοδότηση.

Μάλιστα, η διάρκεια αναμονής έκδοσης φτάνει ακόμα και τα τρία χρόνια με αρκετούς υποψήφιους συνταξιούχους να πεθαίνουν πριν ακόμα λάβουν τη σύνταξή τους.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, που παρουσιάζουν τα Νέα της Δευτέρας, δείχνουν ότι εκκρεμούν 95.000 παλιές συντάξεις (οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν από τον Μάιο του 2016) και 55.000 νέες συντάξεις (οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί μετά τον νόμο Κατρούγκαλου).

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, η κατάσταση είναι απελπιστική και σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αττική υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης με εξαιρετικά μικρό αριθμό εισηγητών για την έκδοση της σύνταξης.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και δέκα περίπου μήνες, από της εφαρμογή δηλαδή του νόμου Καττρούγκαλου τον Μάιο του 2016, δεν έχει εκδοθεί καμία κύρια σύνταξη καθώς το υπουργείο Εργασίας προέβλεψε τον δείκτη μεταβολής μισθού για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, ο οποίος όμως που δεν υπήρχε από την ΕΛΣΤΑΤ.

Μετά την παραπάνω γκάφα κατατέθηκε σχετική τροπολογία η οποία βρίσκεται υπό ψήφιση στη Βουλή.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Εργασίας ψήφισε διάταξη για την αποπληρωμή των 95.000 συντάξεων που εκκρεμούν 12-24 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και τρία χρόνια, οι οποίες πρέπει να πληρωθούν μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2017 καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα κονδύλια θα χαθούν και θα πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, και όσον αφορά στις αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, υπολογίζεται ότι περίπου 13.000 αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα από 12 έως 30 μήνες στο νεοσύστατο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Πηγή: iefimerida.gr